Havsvømning
SPONSORERET indhold

Kom godt i gang med havsvømning: Sådan gør du

Har du også lagt mærke til, at der er flere og flere, som svømmer rundt med farvestrålende bolde og våddragter, når du selv slapper af på stranden? Havsvømning eller svømning i det fri kaldes også Open-Water, og er en hurtigt voksende aktivitet herhjemme.

Af: Susanne Knutzen Foto: Getty
29. jun. 2022 | Sundhed | Fit living

Havsvømning er svømning, som du kender det fra svømmehallen – bare i åbent hav. Hvilket betyder, at det alligevel er ret anderledes, for i havet er der også strøm, bølger, fisk, tang og brandmænd, du skal være opmærksom på. Til gengæld er udsigten helt vidunderlig, og det er fantastisk træning, der udfordrer både styrke, kondition og udholdenhed.

Når du svømmer i havet, er det mere levende end den trygge svømmehal, hvor du kan svømme efter de sorte striber på bunden og tage en hurtig pustepause i enderne. I havet er der ingen ender, så du skal være opmærksom på dine egne evner og sørge for ikke at overskride dem. Husk at havsvømning skal foregå i dit eget tempo, og at du lader kroppen vænne sig til forholdene.

I det hele taget føjer havet en helt ny og meget større dimension til det at svømme. Det tager tid at vænne sig til alle de ydre indtryk og koncentrere sig om også at svømme teknisk godt, men det er det hele værd. For svømning i havet er ikke bare god træning. Det er en helhedsoplevelse for krop og sjæl.

Læs også: Kom godt i gang med Stand Up Paddle

Kom godt i gang

Vil du gerne springe ud som havsvømmer, så er sommermånederne det perfekte tidspunkt at begynde i. Start gerne fra en strand eller et område, som du kender godt, og hvor der ikke er for mange udfordringer som bølger, trafik eller stærk strøm. Begynd stille og roligt med at teste udstyret og lære, hvordan det er at svømme med havtaske, svømmebriller og våddragt.

Sikkerheden er det vigtigste. Derfor er det vigtigt altid at svømme sammen med en makker. Og svøm langs med og tæt på kysten. Når du svømmer i en mørk våddragt, er du tæt på umulig at få øje på for andre – og derfor er det vigtigt altid at bruge en farverig havtaske og en kulørt badehætte, så du kan gøre opmærksom på din tilstedeværelse, og andre kan se dig.

Lad være med at svømme ud, hvis der er meget stærk strøm eller høje bølger, fordi man let kan miste orienteringen, når man kun kan se til næste bølgetop. Inden du springer i vandet, skal du derfor altid have styr på vind- og strømforhold og ikke mindst skibstrafik.

Når du går i gang, så øv dig i at navigere ved at kigge op og holde øje med navigationspunkter på din rute, f.eks. bøjer, mærker inde på land som bygninger, træer eller lignende. Orienter dig ofte, når du er i vandet, så du er sikker på, at du holder kursen – bølger og strøm kan nemlig snyde en del. En god tommelfingerregel er at kigge frem for hvert fjerde armtag.

Bliv glad i låget

En svømmetur i havet er supergod træning af hele kroppen. Det er nemt at gå til, og du træner både kredsløb og muskler, samt du udfordrer styrke og kondition såvel som udholdenhed.

Når du svømmer, stiger din puls præcis som ved anden konditionstræning. Jo mere gas, du giver den, desto højere puls. Holder du tempo og intensitet nede, kan du dog også svømme mere restorativt med lavere puls.

Du kan forbrænde helt op til 800 kalorier i timen ved at svømme, hvis du svømmer med høj intensitet. Svømmer du langsommere, forbrænder du ca. 200 kalorier mindre.

At svømme i åbent vand er en helt anden livsbekræftende oplevelse end at svømme indenfor. De flest nyder at svømme i havet og bliver glade i låget af det. Selv om din våddragt holder dig varm, får du et koldt kick, når du hopper i. Det sætter gang i blodtilstrømningen og sender en cocktail af endorfiner og adrenalin ud i blodet.

Vand er et naturligt element for os, og vi får en følelse af lethed og vægtløshed ved at bevæge os rundt. Når du svømmer ude, får du en samlet naturoplevelse med frisk luft og solskin.

Anbefalet til dig