Lever problemer
SPONSORERET indhold

Pas på svampene og 9 andre råd til at passe på din lever

Din lever er intet mindre end fantastisk. Den afgifter kroppen, holder dit blodsukker stabilt, og så kan den reparere sig selv. Alligevel bør du passe godt på den. Se her hvordan.

Af: Julie Svarrer Foto: Getty Images
22. jun. 2022 | Sundhed | Hjemmet

1. Alkohol med måde 

I leveren bliver alkohol nedbrudt: Først til et giftigt stof, der hedder acetaldehyd, og derefter videre til acetat, som er harmløst. Leveren bruger acetat til enten at lave energi eller fedt. Leveren er robust, og så længe der kun er tale om et par genstande i ny og næ, kan den sagtens følge med. Men ved større mængder alkohol vil den ophobe fedt i sine celler.

Leveren er dog sej og kan ofte reparere skaden. Men hvis du fortsætter med at drikke for meget, vil det ekstra fedt stresse levercellerne, som begynder at dø. Døde leverceller kan aktivere immunforsvaret, og der dannes fedtleverbetændelse. Det kan i sidste ende føre til skrumpelever, der er en alvorlig sygdom. Du passer godt på din lever, hvis du nøjes med 1-2 genstande ad gangen. Og du bør holde dig under Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.

2. Hold pauser

Når det kommer til alkohol, er det vigtigt at give leveren pauser, hvor den kan hele sig selv. De såkaldte velfærdsdrankere kan faktisk risikere at udvikle fedtlever, selvom de sjældent drikker igennem og bestemt ikke opfatter sig selv som alkoholafhængige. Men en flaske rødvin til deling om aftenen, pre-dinner drinks, øl til frokosten et glas rosé i solen osv. gør, at leveren aldrig får en pause. Nogle har en ”sart” lever, der ikke tåler meget alkohol. Andre kan drikke tæt i årevis, uden det har de store konsekvenser for leveren, men du ved bare aldrig på forhånd hvilken type lever, du har.

LÆS OGSÅ: "Sandsynligheden for at jeg ville blive syg, var 50 procent, og det er ikke gode odds"

3. Spis fiberrigt og grønt 

Leveren kræver ikke en speciel diæt eller mirakelkost for at fungere optimalt eller for at blive afgiftet. Det er f.eks. en udbredt myte, at detox-kure skulle hjælpe leveren. Dog elsker den en varieret og sund kost. Gerne grøn og fiberrig. Hvis du skruer op for de grove grøntsager, får du både fibre og grønt på én gang. Det er f.eks artiskok, aubergine, blomkål, broccoli, grønne bønner, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskok, pastinak, persillerod, peberrod, porre, rosenkål, rødbeder, selleri, spinat og ærter.

4. Tab dig

Overvægt og type 2-diabetes øger risikoen for at udvikle fedtlever. Op mod 75 procent af alle overvægtige har fedtlever, men et vægttab på bare 10 procent kan faktisk få leveren tilbage i balance.

5. Pas på svampene

Svampejagt er kun for kendere. Visse svampe er giftige og ligner til forveksling spisesvampe. Giftige svampe kan give leverforgiftning, som i værste tilfælde kan være dødelig.

LÆS OGSÅ: Line Baun Danielsen: Da jeg fik diagnosen, begyndte jeg for alvor at tænke over, hvad sundhed er for en størrelse

6. Probiotika er (måske) også for leveren

Tarmen og mikrobiomet (tarmfloraen) har de seneste år været det nye sort inden for sundhed. Lever og tarm har et tæt sammenspil, og forskning er netop nu ved at se nærmere på, om probiotika og fermenterede fødevarer også gavner leveren. Noget tyder på, at det er tilfældet. En skål A38 til morgenmad skader i hvert fald ikke.

7. Drop urterne

Mange urtepræparater hævder at kunne afgifte leveren og hjælpe den tilbage i balance igen. Men leveren klarer som regel den opgave glimrende selv. Faktisk kan nogle urter ligefrem give leverskader. Den hyppigste leverskade, som følge af eksponering for urter/ planteekstrakter, er formentlig forårsaget af visse typer grøn te fra det kinesiske medicinskab. 

8. Skru ned for sodavand

 Fruktose og majssirup med højt fruktoseindhold kan give fedtlever. Især sukkerholdige drikke som sodavand indeholder disse sukker-arter, og du gør en stor forskel for din lever-sundhed, hvis du bytter sodavand ud med vand.

LÆS OGSÅ: Stefan fik nyre af sin mor: Hun har givet mig livet to gange

9. LCHF skader ikke…

… faktisk tyder enkelte studier på, at det måske ligefrem er sundt for leveren at spise en såkaldt LCHF-kost, som er rig på sunde fedtstoffer, mange proteiner og få kulhydrater. Her er det dog vigtigt, at fedtet hovedsageligt er plantebaseret. Leveren bryder sig ikke om, at du mæsker dig i bacon.

10. Motion gør underværker

Du kan ikke træne din lever til at blive stærk og sund, men ved at dyrke motion kan du indirekte styrke den. Motion forbedrer nemlig sukkerstofskiftet og dæmper også helt generelt betændelsestilstande i kroppen. Begge dele sætter leveren stor pris på. Hvis du lever med en kronisk leversygdom, er træning ekstra vigtig. Alle slags motion tæller, både styrketræning og konditionstræning.

Anbefalet til dig