Line Baun Danielsen
SPONSORERET indhold

Line Baun Danielsen: Da jeg fik diagnosen, begyndte jeg for alvor at tænke over, hvad sundhed er for en størrelse

Tidligere tv-vært Line Baun Danielsen er ikke sund, fordi hun har en fortid som ishockeyspiller, en stærk viljestyrke eller gode gener. Hun er sund, fordi hun har truffet en bevidst beslutning om at passe på sig selv. Det indebærer et farverigt og nærende morgenmåltid, alderstilpasset træning – og de gode croissanter fra Brugsen.

Af: Stine Troense Foto: Trine Bukh
09. mar. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

”Jeg er perfekt som jeg er.” Sådan står der med kridt på en tavle i Line Baun Danielsens køkken. Teksten har stået der et stykke tid, men Line lader den stå for at huske sig selv på, hvad den betyder.

"Jeg behøver ikke gøre alting dobbelt. Mindre kan gøre det, hvis jeg gør det så godt, jeg kan", siger Line.

Hun kan bruge citatet, når hun løser sine arbejdsopgaver inden for kommunikationsområdet, men også i forhold til sundhed, som betyder meget for hende.

"Jeg har altid været et fysisk aktivt menneske og fra min tid som ishockeyspiller i tidernes morgen, ved jeg, hvad det kræver at præstere og have det godt. Jeg træner efter min alder, spiser varieret, passer min seng og omgiver mig med mennesker, jeg holder af. Jeg gør mig umage med min sundhed, men ikke mere end dét. Jeg kan ikke fordrage hellighed", siger Line og understreger sin pointe ved at sætte tænderne i en lun croissant – Brugsens de bedste, som hun siger – med et gavmildt lag brombærsyltetøj på den flade side.

LÆS OGSÅ: Amalie fik stress, og lægens besked var klar: ”Det kommer til at tage længere tid end en påskeferie”

"Sundhed er også ikke at være sund. Jeg spiser chokolade, drikker vin og gør præcis, hvad jeg vil. Det er summen af laster, der betyder noget for mig. Det gode liv er det liv, hvor der er plads til lidt af det hele", siger Line, der fyldte 60 i december.

Eget ansvar

Den autoimmune leversygdom primær biliær cholangitis spiller en afgørende rolle for Lines sundhed, fortæller hun. Eller rettere sagt hendes indstilling til sundhed, for så længe, hun tager et særligt kosttilskud, mærker hun intet fysisk til sin sygdom. Men bevidsthedsmæssigt har den gjort en kæmpe forskel.

"Da jeg fik diagnosen for seks år siden, begyndte jeg for alvor at tænke over, hvad sundhed er for en størrelse. Det gik op for mig, at det er mit ansvar om jeg vil leve til jeg bliver 80 eller 90. Jeg kan selvfølgelig blive ramt af en hjerneblødning, et hjertestop eller en bil, men jeg kan være med til minimere risikoen og skaderne. Cykler jeg uden cykelhjelm og styrter, er der større risiko for, at jeg får en hovedskade, end hvis jeg cykler med. Dét blev min filosofi: Min sundhed er mit eget ansvar", siger Line, der med tiden kun er blevet mere bevidst om, hvor vigtigt det er at tage sit helbred alvorligt og gøre en indsats for at styrke det, mens tid er. Her kommer især træning ind i billedet.

"Læge Bente Klarlund siger, at de timer, vi bruger på at træne nu, sparer vi i hospitalssengen senere. Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv. Jeg siger gerne, min krop skal holde hele vejen til kisten. Det skal være sådan, at jeg som 75-årig stadig kan bære indkøbsposer op på første sal, klippe hæk og tænde min græsslåmaskine. Alt det, jeg elsker."

Line fortæller, at andre – især kvinder på hendes egen alder – kan antyde, hun har en særlig sundhedsfordel, fordi hun har en baggrund som elitesportsudøver. Men dén køber Line ikke

"Nej, jeg er ikke sund, fordi jeg har trænet hele mit liv. Jeg er sund fordi, jeg aktivt har besluttet mig for at blive ved med at være det. Det skylder jeg mig selv, mine sønner og samfundet."

Morgenmadsforkælelse

For seks år siden gik Line ned med stress og sagde derfor sit job på TV 2 Lorry op. I dag er hun blogger og har sit eget kommunikationsfirma, som hun driver fra sin villalejlighed i Gentofte. Livet som selvstændig gør det nemmere for Line at finde tid til det, der er vigtigt. Tag nu bare morgenmaden.

"Min dag begynder med et glas presset citronsaft med kogt koldt vand. Man siger, at kogt vand er demineraliseret og booster kroppens antioxidanter. Nogen mener også, det kan virke rensende og holder huden pæn. Det tager jeg ikke stilling til. Jeg ved bare, jeg har gjort det i mange år, og har det godt med det", siger Line.

LÆS OGSÅ: Mathilde har gigt: "Jeg er tit blevet mødt af folk, der ikke troede på mig, når jeg fortalte, at jeg var syg"

Stort set hver dag prioriterer hun også sin morgenmad, som består af æg, knækbrød, laks eller kylling, en halv avokado, frisk juice eller et ingefærshot.

"Det lyder som et omfattende måltid, men faste rutiner har den fordel, at de ikke længere er tidskrævende og besværlige", siger Line, der gerne viser sin sunde og farverige morgenmadstallerken frem på Instagram som inspiration.

"Det er vigtigt at forkæle sig selv med en æstetisk morgenmadsoplevelse, for det er en måde at vise sig selv, at man er værd at værne om. Selvværd, ro og balance er et godt afsæt for dagen."

"Gud, sidder folk og kigger på sådan noget?"

Under coronanedlukningen i 2020 blev Line lige som alle andre danskere afskåret fra sin holdtræning.

"Da mit fitnesscenter lukkede, tænkte jeg: "Fuck, hvad gør jeg nu?" Jeg kunne ikke træne, og det kunne jeg jo også bare lade være med, men jeg ville gerne bevare min form. En dag hvor jeg gik hjemme og kedede mig, lavede jeg nogle strækøvelser med et kosteskaft. Jeg optog øvelserne med min mobil og lagde videoen online. Den fik 15.000 visninger i løbet af nul komma fem. Jeg tænkte: "Gud, sidder folk og kigger på sådan noget?""

Snart begyndte Line at træne og instruere sine følgere live. Hun kaldte konceptet Bliv Fit med Line, og under nedlukningen var flere hundrede mænd og især modne kvinder med hver morgen. Nu er tallet typisk under hundrede og de populæreste live-optagelser har mere end 17.000 visninger.

"Det er dejligt, der er så mange, der gerne vil bruge deres morgen på at træne sammen med mig. Det forpligter mig til at træne. Jeg gør samtidig en forskel for andre, og det føles jo også meget rart", siger Line, der trækker på sine egne erfaringer med (personlig) træning gennem et langt liv, når hun instruerer og sammensætter sine programmer.

Kvindekroppen skal styrkes

De fleste, der deltager i Bliv fit med Line, er kvinder over 45 år. En gruppe, der har særligt behov for målrettet træning, ifølge Line.

"Det er træls med træls på, men kvindekroppen svækkes og forfalder, når den kommer i overgangsalder og bliver ældre. Derfor træner jeg efter min alder. Jeg styrker mine knogler og mit hjerte med stød- og cardiotræning og mine muskler og core med styrketræning. Jeg laver også bækkenbundsøvelser og opstramningsøvelser."

LÆS OGSÅ: Rikke Møller Pedersen: "Jeg vil hellere træne noget mere end at skære ned på søde sager"

Udover at træne styrke og få pulsen op fast to gange om ugen, går Line ture med sin hund Gumle og dyrker indimellem også lidt yoga. Hun holder sig med andre ord i gang – uden at overgøre det. Og det lønner sig på flere måder.

"Min krop ser ud som den gjorde for 10 til 15 år siden. Ikke helt, men næsten. Jeg vil gerne have en pæn krop, så det er for forfængelighedens skyld, jeg træner og holder den ved lige, men det er så sandelig også for at have en stærk krop, der fungerer nu og i fremtiden."

Anbefalet til dig