Stefan og mor
SPONSORERET indhold

Stefan fik nyre af sin mor: Hun har givet mig livet to gange

Flere gange om dagen sender Stefan Frederiksen en kærlig tanke til sin mor, Liane Korsgaard. Det er nemlig takket være hende, han igen kan leve et normalt liv.

Af: Kirsten Winding Foto: Heidi Lundsgaard
25. aug. 2021 | Sundhed | Hjemmet

Stefan Frederiksen var sund og rask og levede et helt normalt liv, til han blev 28. Han passede sit arbejde som sjakbajs hos MT Højgaard på et stort byggeri i Odense, han spillede fodbold i barndomsbyen Bogense hver uge, og han nød at gå i byen med vennerne og få et par øl i weekenderne. Han skænkede ikke sit helbred en tanke, før han fik et rutinetjek hos en læge en dag i efteråret 2019.

"Jeg var knap nok kommet tilbage på arbejdet, før de ringede og bad mig komme tilbage. Mine tal så helt forkerte ud", forklarer han.

Både Stefan og lægen troede, der var sket en fejl, men den efterfølgende undersøgelse viste det samme: Hans blodtryk var oppe over 200, og hans blodprocent var ekstremt lav. Begge dele kan være tegn på alvorlig nyresygdom, og det var desværre tilfældet.

"Når jeg tænkte efter, havde jeg været temmelig forpustet til fodbold, selvom jeg burde være i god form, og øjnene drillede også lidt", fortæller Stefan.

Hans mor, Liane Korsgaard på 56, tilføjer:

"Og når du kom på besøg hos os for at spise, skulle du pludselig lige have en lur først. Det lignede dig ikke", siger hun.

Lægerne fandt frem til, at Stefan led af den sjældne nyresygdom, IgA-nefritis. Begge hans nyrer fungerede kun med ganske få procent, så han ikke kunne udskille giftstoffer, og han havde alt for meget væske i kroppen. I løbet af de næste otte måneder blev hans tilstand så kritisk, at han måtte i dialyse.

"Det var ikke noget liv, det tog tre hele dage om ugen, hvor jeg hverken kunne arbejde eller se venner, og de andre dage v ar jeg helt udmattet. Jeg tabte mig 15 kilo", beretter han.

Det stod klart, at hvis Stefan skulle få et normalt liv igen, måtte han have en ny nyre. Både hans bror, Martin, en af hans gode venner, samt begge hans forældre tilbød sig straks som donorer, og det viste sig hurtigt, at Liane var det perfekte match.

"Vi har begge to en ret speciel blodtype, og vi passede også sammen på alle andre måder", fortæller Liane og smiler kærligt til sin søn.

Hun var ikke et sekund i tvivl om, at hun ville give ham sin ene nyre.

"Selvfølgelig ville jeg det! Det var det mest naturlige i hele verden for mig", udbryder hun.

Læs også: Svigermor og kæresten reddede Jeppe: Jeg skylder dem mit liv

Stefan_Mor.jpg
De første uger efter operationen skulle både Liane og Stefan tage den med ro, så de benyttede lejligheden til at hygge sig sammen.

Den bedste besked

Beskeden om, at donationen kunne lade sig gøre, kom den 28. december, og allerede 4. januar i år blev de indkaldt til en forundersøgelse. En uge efter blev de indlagt på hver sin stue på den samme gang på Odense Universitetshospital for at være klar til operation næste morgen. Liane fik fjernet sin ene nyre, to timer før Stefan skulle modtage den, så han nåede lige at høre, at hendes operation var gået godt, inden han blev lagt i narkose.

"Det var bare den bedste besked, jeg kunne få. Der fældede jeg lige en tåre. For selvfølgelig var jeg bekymret over den risiko, min mor løb ved at lade sig operere", fortæller Stefan.

Der faldt også en stor sten fra Lianes hjerte, da hun nogle timer senere fik at vide, at Stefans operation også var forløbet helt efter bogen.

"Jeg blev helt ubeskriveligt glad og stolt. Tænk, at det kunne lykkes, og at jeg kunne hjælpe Stefan til et godt liv igen", siger Liane.

Allerede dagen efter var de begge to raske nok til at kunne mødes ude på hospitalsgangen.

"Det var så skønt, at Stefan lå lige henne ad gangen. Vi kiggede tit til hinanden og snakkede rigtig meget sammen", fortæller Liane.

Hendes nyre begyndte omgående at arbejde inde i Stefans krop.

"Det var en helt vild oplevelse, i løbet af få timer var det, som om livet vendte tilbage i mig", fortæller han glædestrålende.

Andre kunne også se, at han hurtigt fik klarere øjne og farve i kinderne. Og den nye nyre ser ud til at blive ved med at fungere fint i ham. Liane har det også godt. De første uger skulle hun selvfølgelig tage det roligt og ikke løfte noget tungt.

"Og det gjorde vanvittig ondt i operationssårene at nyse, også for Stefan", fortæller hun med et grin.

Men det er ingenting i forhold til det, de to har fået til gengæld.

Læs også: Jane var isoleret med sin familie i et år

Tilbage til livet

Den 11. april, nøjagtig tre måneder efter operationen, fylder Stefan 30, og dagen efter må han begynde på arbejde igen.

"Det skal fejres. Jeg glæder mig helt vildt, både til at feste og til at komme i gang med mit job igen. Jeg ved, at de savner mig, det er dejligt", tilføjer han og smiler.

Liane, som er grafiker på Jysk Fynske Medier, er ikke bekymret over at leve videre med kun én nyre.

"Hvorfor skulle jeg lige blive ramt på den anden nyre? Det er ikke sandsynligt. Det er meget vigtigere for mig, at Stefan har et godt liv. Og indtil videre har jeg det fremragende", siger hun.

Både Liane og Stefan og resten af deres familie håber, deres historie vil inspirere flere til at blive organdonorer.

"Jeg har virkelig ondt af dem, der venter i årevis på et organ. Alle skulle have den samme mulighed, som jeg har fået", siger Stefan.

Liane og Stefan er naturligt nok blevet knyttet ekstra nært til hinanden:

"Jeg føler, at min mor har givet mig livet to gange nu, og jeg elsker hende meget højt for det", smiler Stefan.

Anbefalet til dig