Lotte Arndal: Sådan får det det bedste ud af din krop
SPONSORERET indhold

Lotte Arndal: Sådan får du det bedste ud af din krop

Personlig træner Lotte Arndal fortæller her, hvordan du får det bedste ud af din krop.

Af: Jo Brand Foto: Flemming Gernyx, Louise Kragh og Bjarke Johansen
13. jan. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Lotte Arndal har lang erfaring som personlig træner og har tidligere givet ALT for damernes læsere sine bedste øvelser til at få en fast krop på kort tid, og hun har sammen med andre eksperter tidligere guidet til, hvordan man kommer i form efter sin type.

Nu er hun aktuel med den nye bog "Styrketræning for kvinder – Træn dig 10 år yngre på 12 uger", som vi har stillet hende nogle spørgsmål om.

Hvornår har man fået det bedste ud af sin krop?
– Det er jo op til dig selv. Men for mig at se handler det om, at du er der, hvor du er tilfreds og hviler i dig selv og er glad, når du står foran spejlet.

Hvordan kommer man derhen?
– Start med at tage ansvar for din krop: Hvor vil du gerne hen, og hvad vil du opnå? Tag hensyn til, hvad der reelt er muligt. Tænk over, hvordan din krop så ud, da du var yngre, og hvilke gener du har med dig. Har du for eksempel en meget slank overkrop, men store lår, kan det godt være, at du kan tabe de sidste gram på lårene. Men er det det, du vil, hvis det også betyder, at du ender med heller ikke at have nogen bryster?

– Tænk også på, hvad der er livskvalitet for dig. Måske er det vigtigere at sige ja til kage end at have fem kilo mindre på lårene?

– Hvis du gerne vil have en atletisk krop, handler det om at træffe nogle valg og at tage ansvar for dit mål. Det er dig, der skal købe ind, og det er dig, der skal træne. Det er dig, der skal vælge kagen fra og dig, der skal prioritere træningen efter arbejde.

Hvor meget træning er nødvendigt?
– En time tre gange om ugen, hvor du virkelig går til den. Du skal dyrke højintensiv intervaltræning, hvor du får pulsen helt op. Det har en kæmpe effekt på dine muskler, dit kolesteroltal, dit blodsukker, din efterforbrænding... Men tilpas træningen til dit niveau og din krop. En nybegynder skal ikke træne på samme måde som en, der er i god form. Ligesom en med ondt i ryggen heller ikke skal lave det samme som en, der lige har født. Derudover er det vigtigt, at du ikke starter for hårdt ud, så du bliver skadet, men på den anden side også får lavet øvelserne med god intensitet. Generelt kan de fleste kvinder godt blive bedre til at presse sig selv, når de træner. Det gælder også, når det kommer til at løfte tungere vægte. Det skal føles hårdt, og det skal være sådan, at du næsten ikke kan udføre den sidste øvelse, hvis det virkelig skal have en effekt.

Hvordan skal man spise?
– Spis tre måltider om dagen, hvor du på halvdelen af din tallerken har grøntsager, mens en fjerdedel er protein, resten er tomt – på nær et enkelt måltid om dagen, hvor du på den sidste fjerdedel har kulhydrater som brød eller pasta. Folk taler meget om, at kulhydrater er usunde, men det er de ikke. Det handler bare om, at vi ikke skal have for mange, da vi ikke kan nå at forbrænde dem, fordi vi sidder stille en stor del af dagen. Derfor råder jeg også til, at du kun spiser to stykker frugt om dagen og ikke drikker kulhydrater, som for eksempel sodavand og juice, men nøjes med vand.

Hvor kommer motivationen fra?
– Mange træner og spiser sundt for at tabe sig. Men det kan være en god ide at fokusere på andre fordele. Eksempelvis glæden ved at bruge din krop, følelsen af styrke, og at du får det ekstra gear, der giver dig overskud.


LÆS OGSÅ: Chris MacDonald: Sådan får du en sund hverdag

LÆS OGSÅ: Sund på 10 uger: Træningen skal være sjov

LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Få kroppen fit med Anne Bech