Sund på 10 uger: Træningen skal være sjov
SPONSORERET indhold

Sund på 10 uger: Træningen skal være sjov

TV2’s sundhedsekspert Michelle Kristensen har en smittende let tilgang til motion og kost. Det skal være en naturlig del af hverdagen – og så skal det virke, uanset hvilke mål, behov og udfordringer, du har. Følg med i de næste numre af ALT for damerne, hvor hun hjælper skuespillerne Rasmus Botoft, Lisbeth Wulff og Camilla Bendix samt minister Manu Sareen, der hver har deres behov for kost og træning.

Af: Christina Bølling. Styling: Louise Amstrup. Foto: Foto: Peter Nørby
30. jun. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

De syv nemme pointer i Michelles sundhedsmanifest:

1/ Træning skal være sjovt og effektivt og passe ind i dit hverdagsskema.
Livet er gudskelov ikke en bootcamp, hvor det går ud på at stå knivskarpt med sixpack. De fleste af os har et liv med mange andre ting, der kommer i første række – og det skal de også. Motion skal være så sjovt, at det er noget, du rent faktisk har lyst til. Mange af de kunder, jeg træner og lægger kostplaner for, er forbavsede over, hvor meget små justeringer betyder i det store regnskab – de er lykkelige, når de finder ud af, at de f.eks. godt kan integrere fysisk aktivitet i hverdagen ved at løbe til og fra job, snuppe en syvminutters-workout foran tv'et eller lege med børnene.

2/ Kost og træning skal tage udgangspunkt i kropstype og personlighed:
Vi er alle forskellige, og skal tackles og motiveres på forskellige måder. Måske er du en af de få, der har et naturligt speed-stofskifte, perfekte mål og som tager på de "rigtige" steder takket være gode gener. Men de fleste af os får altså dobbelthage, mave og mere fedt lige dér på hofterne, hvor vi hader det mest. Kunsten er at finde ud af, hvad din krop responderer bedst på. Med hensyn til motivation er min erfaring, at de fleste reagerer meget bedre på gulerod end på pisk. Skuespiller Rasmus Botoft skulle i form til en rolle, det var hans motivation. Hvad er din? En stor sommerfest, en rund fødselsdag eller bare at gå to størrelser ned over tid? Find ud af, hvad der skal til for, at det kan lykkes.

3/ Træn på den rigtige måde.
Hvis du f.eks. gerne vil have en mere harmonisk krop, er du nødt til at gå målrettet efter den træning og de øvelser, der får det fineste frem i netop din kropstype. Det kan godt være, at du elsker at træde i det tunge gear på cyklen, men hvis det er det, der får dine lår til at vokse, skal du hellere kaste dig over en anden form for træning. Vi har instinktivt mest lyst til at gøre ting, vi er gode til – men det er ikke altid det, vi har brug for. Indstil dig på, at du muligvis ikke vil elske din træning, til gengæld vil du elske resultatet af din indsats. Jeg burde f.eks. dyrke yoga for at få stræk og smidighed i stedet for styrketræning og svømning, som jeg bedre kan lide.

4/ Så godt som muligt.
Mange kvinder kender den der med at gå hen til frisøren med et billede af Kate Moss og sige "Sådan!". Men uanset, hvad vi gør, kommer ingen af os, der læser det her, jo nogensinde til at ligne den engelske topmodel. Hun er unik, og det er hendes krop også. Pointen er, at det er min og din ligeså. Du er kommet langt, hvis du begynder at stræbe efter det bedst mulige ud fra dine gener og din kropsbygning, i stedet for et ideal. Overvej, hvor få af dine kvindelige bekendte, der overhovedet ser sådan ud – og tag evt. et billede af dig selv i undertøj med din iPhone forfra, fra siden og bagfra. Det er den virkelighed, du skal sammenligne med. Flad mave er et godt succeskriterium, men ikke sixpack.

5/ Sæt realistiske og sunde mål.
Hvis du for at holde vægten er nødt til at træne adskillige timer hver uge og sige nej tak til sociale arrangementer, er det ikke en god sundhedsplan, du har gang i. I Brasilien lyder et af de officielle kostråd: Spis i selskab med andre! Det udgangspunkt kan jeg godt lide, for hvis sundhed betyder, at man isolerer sig, bliver det simpelthen for surt. Prøv hellere at finde en strategi for, hvordan (og hvor meget) du vil spise, så du kan deltage i hygge med venner og familiemiddage uden at frygte, hvad der bliver serveret.

6/ Gør det nemt for dig selv.
Hvis du har tid til at stå i køkkenet og nyder det, så gør det endelig. Men hvis du hænger i en klokkestreng eller bor alene, så gør det nemt for dig selv at spise sundt. Sørg f.eks. for altid at have mad i køleskabet, som du hurtigt kan trylle om til et alsidigt og velsmagende måltid. Pas på med at spise for meget "neutral" mad, der ikke smager af noget. Forsøg i stedet at tage en tur rundt på hele smagspaletten, så du både får sødt, surt, salt, bittert og umami i løbet af en dag eller måske til det enkelte måltid. Det øger mæthedsfølelsen – og din tilfredshed, så kroppen ikke hungrer efter "et eller andet" efter måltidet.

7/ Been there, done that!
Jeg har selv kæmpet med kiloene og har ligesom de fleste en hverdag med fuld kalender, dead-lines, foredrag i den anden ende af landet, fristende stop på tankstationer og stillesiddende arbejdstimer foran computeren. Jeg har prøvet det meste på egen krop og psyke og "tager min egen medicin", så jeg ved præcis, hvad der virker (og hvad der bare fører til overvægt og skuffelse), derfor kan jeg guide folk på bedste vis. Desuden har jeg set kvinder og mænd flytte sig fra stress og overvægt til overskud og glæde så mange gange, at jeg ved, at min metode virker.


LÆS OGSÅ: Sådan skal du spise, når du begynder at løbe