svømning

Foto: Getty Bliv klogere på forskellige former for svømning, og hvorfor de er gode for kroppen

Svømning & poledance

Kom i form i vandet: 6 x vandsport fra svømning til poledance

Begynder du at gabe ved tanken om at svømme bane efter bane? Hvad så med pole dancing i vand? Eller Aqua jogging? Se her, hvordan du styrker kroppen, får pulsen op og forbedrer din kondition

Klassisk crawl

HVAD: Crawl er en svømmeteknik og en af de mest effektive svømmediscipliner, når du skal hurtigt frem.
HVORDAN: Du har sikkert forsøgt dig med crawl i mere eller mindre elegant stil. Optimalt set svømmer du på maven og roterer armene. Benene bevæges op og ned, så du nærmest sparker dig frem i vandet. Armene bevæger du skiftevis foran hovedet og roterer ned gennem vandet og ned til hoften, og så frem foran hovedet igen.
HVORFOR: Crawl kræver teknisk øvelse, hvis du gerne vil mestre disciplinen og komme hurtigt frem, men det er en supereffektiv træning, hvor alle muskelgrupper bliver aktiveret. Når du arbejder med teknikken, har du mulighed for hele tiden at udfordre dig selv ved at benytte svømmefødder, håndplader eller pullbouy. Veksl mellem høj og lav intensitet, korte og lange træningspas.
HVEM: For dig, der gerne vil forbrænde nogle kalorier. Crawl er en effektiv træningsform i vand, og når du har styr på teknikken, er det en nem træningsform, du kan dyrke i din lokale svømmehal.
HVOR: Tilmeld dig fx et otte ugers forløb i DGI-byen for 1.195 kr. med én ugentlig undervisning og træning på egen hånd én gang om ugen. Læs mere på dgi-byen.dk
TIP: Brug en pullbouy. Den gør, at du ikke skal bruge for mange kræfter og i stedet kan fokusere på din teknik.

LÆS OGSÅ: fit tester svømning: Slip din indre havfrue løs

Aqua bike

HVAD: Cykling på en spinningcykel, der står på bunden af bassinet – dog med øverste del af kroppen over vand.
HVORDAN: Holdet er bygget op på samme måde som en almindelig spinningtime. Undervisningen varer typisk en time, hvor du arbejder med et tempo, der passer til musikken.
HVORFOR: Det styrker dine muskler, du får pulsen op og forbedrer din kondition – og så er det, ligesom de fleste andre typer vandsport, skånsomt for dine led.
HVEM: For dig, der ønsker en skånsom, men samtidig effektiv træning, og som er glad for vand og anderledes timer, hvor hele din omgangskreds ikke er vidne til dine ugentlige strabadser.
HVOR: DGI-byen. Holdet foregår som drop in, hvor du tilmelder dig online og betaler 40 kr. pr. gang. Læs mere på dgi-byen.dk
TIP: Tøjkrise? Brug almindeligt badetøj, eventuelt sammen med cykelshorts. Du skal dog bruge specielle sko til cyklen. Dem kan du låne i svømmehallen

Aqua jogging

HVAD: Jep, det er, som det lyder, jogging i vand. Her løber du langsomt på bunden af bassinet med hele kroppen under vand og hovedet over vandlinjen.
HVORDAN: I begyndelsen bruger du et flydebælte, der gør, at du kan holde dig oprejst i vandet, og på den måde belaster du kroppen mindst muligt. Bliver du øvet, kan du aqua jogge uden bælte. Armene svinger frem og tilbage, ligesom du faktisk ville løbe normalt. Aqua jogging er ofte baseret på gang, løb og spring, hvor intensiteten varierer. Øvelserne er enkle, så alle kan være med.
HVORFOR: Det er skånsom træning til dit løb, men træningen er stadig hård, da du arbejder med vandets modstand. Så du forbrænder også godt med kalorier.
HVEM: For dig, der også løbetræner normalt. Suppler dit løb med aqua jogging, eller brug det i perioder, hvor du døjer med en skade eller har brug for genoptræning.
HVOR: Kan udføres på egen hånd i en svømmehal, eller du kan vælge at gå på et hold med en instruktør. Prøv fx 13 lektioner for 660 kr. i Bagsværd Svømmehal, hvis du bor i hovedstadsområdet, eller find dit lokale hold på fof.dk.

LÆS OGSÅ: Skal det være bikini eller badedragt, du skal have I år?

Havsvømning

HVAD: I modsætning til de andre former for træning, der foregår i svømmehallen, svømmer du her i åbent hav, hvor bølger, strøm og kulde også spiller ind.
HVORDAN: Hop i en våddragt (3 mm i tykkelse om sommeren og kort, hvis du svømmer brystsvømning) for at holde dig oppe og ‘varm’. Find et punkt på kysten, og hold øje med, at du ikke driver for langt væk fra udgangspunktet. Hold dig væk fra trafikerede områder, og bliv tæt på kysten, så du har mulighed for hurtigt at komme ind til land, hvis du bliver udmattet.
HVORFOR: Supergod træning af hele kroppen i det fri. Det er nemt at gå til, du træner både kredsløb og muskler, hvor du udfordrer såvel styrke og kondition som udholdenhed. At svømme i åbent vand er en helt anden livsbekræftende oplevelse end at svømme indenfor.
HVEM: For dig, der allerede har erfaring med svømning og har trænet teknik og vejrtrækning. Her tager du skridtet videre og bliver udfordret på ny, samtidig med at du får frisk luft.
HVOR: Hvor som helst. Husk blot altid at have respekt for havet og dine egne begrænsninger. Find en svømmemakker, så I kan hjælpe hinanden, hvis der opstår en nødsituation på havet, og husk badehætte i en synlig farve, så du er nem at få øje på. Du kan også investere i en havtaske, en oppustelig taske, der kan rumme pung, nøgler og andet vigtigt, og som flyder efter dig, så du samtidig også er mere synlig for havtrafik.

Synkronsvømning

HVAD: Synkronsvømning kombinerer styrke, smidighed og konditon. Det kræver en veludviklet kropskontrol at synkronisere sine bevægelser i vand. Træningen minder lidt om dans og gymnastik, bare i vand, hvor du laver forskellige figurøvelser.
HVORDAN: Det lyder ret nørdet, men synkronsvømning er for alle og en overraskende sjov og anderledes måde at bevæge sig på i vandet. Du skal dog være tryg ved at have hovedet under vand. Dyrk synkronsvømning alene eller som duet, hvor I er to, eller hold med fire til otte deltagere.
HVORFOR: Du træner både styrke og kondition, og alle muskelgrupper er i brug, uden at det belaster dine led. Ud over den fysiske gevinst får du også en god balance og flot holdning.
HVEM: For dig, der gerne vil have motion på en sjov og anderledes måde. HVOR: Hovedstadens svømmeklub. Fra 2.025 kr. for en sæson. Læs mere på hsk.dk. Husk at medbringe svømmebriller og næseklemme.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du svømmer?

 

Aqua pole fit

HVAD: En helt ny træningsform, der minder om sin lidt mere kinky søster pole dancing. Træningen er centreret omkring en stang, der her er placeret på bunden af et svømmebassin.
HVORDAN: Du svinger din krop om en stang til lyden af høj musik. En holdinstruktør viser, hvordan du gør, og fører dig igennem timen. HVORFOR: En effektiv og varieret træning, hvor du træner core, arme, ben og samtidig styrker din udholdenhed – og dine skills i sexyness … HVEM: For dig, der træner for at have en sexet krop, og som ikke er bleg for at bruge den på sjove, anderledes og udfordrende måder – foran andre. HVOR: Aqua pole fit er faktisk så nyt, at det endnu ikke er på programmet i DGI-byen, men hold øje på dgi.dk.
TIP: Invester i en god badedragt med ordentligt hold til barmen, så der er styr på sagerne. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Svømning, Træning, Kondition og Styrketræning