TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Angst sætter en rækker reaktioner i gang i kroppen
Foto: Alamy Angst sætter en rækker reaktioner i gang i kroppen

Sådan reagerer din krop på angst

Angst sætter en rækker reaktioner i gang i kroppen. Se, om du døjer med nogle af dem.

Hormonerne
Når du føler angst, oplever kroppen det, som om der er fare på færde og begynder at udskille hormonet adrenalin. Det igangsætter en række fysiske processer i din krop, så kroppen bliver klar til kamp, også selvom der ikke er nogen reel fare.

Hjertet
Når hjertet bliver påvirket af adrenalin, begynder det at banke voldsommere og hurtigere, hvilket vil sige, at blodtryk og puls stiger. Angst over længere tid kædes sammen med hjertelidelser. I en undersøgelse så man, at kvinder med det højeste niveau af fobisk angst havde 59 pct, større sandsynlighed for at blive ramt af et hjerteanfald og 31 pct. større sandsynlighed for at dø af et hjerteanfald sammenlignet med kvinderne med det laveste angstniveau. 

Immunforsvaret
Ved hyppige angstanfald udskilles stresshormonet kortisol, der på kort sigt hjælper ved at stimulere nedbrydningen af sukker og fedt, men på længere sigt kan skade din sundhed blandt andet ved at nedsætte dit immunforsvar.

Musklerne
Blodtilførslen til musklerne øges, så de vokser og føles spændte.

Huden
Takket været adrenalinen begynder kroppen at svede for at holde den kølig i kampens hede.

Slimhinder
Fordi kroppen prioriterersine ressourcer, holder den op med at danne spyt, da angst er lig "kamptid" og ikke spisetid.

Vejrtrækningen
Fordi hjertet skal sendemere ilt rundt i kroppen, bliver din vejrtrækning hurtigere. Og begynder du at hyperventilere, har det blandt andet den konsekvens, at du udånder større mængder CO2 end normalt, hvilket påvirker blodets surhedsgrad. Det kan give en prikkende fornemmelse i for eksempel fingrene og blandt andet føre til svimmelhed og gøre, at du har svært ved at tale.

Fordøjelse
Angst kan give ondt i maven, kvalme og akut trang til atgå på toilettet, formentlig fordi din krop vil forsøge at skille sig af med overflødige ting, der kan tynge den. Modsat kan angst også via øgede mængder adrenalin hæmme fordøjelsen og dermed føre til hård mave. På længere sigt mener man også, at angst kan udløse en tilstand som irritabel tarm.´

LÆS OGSÅ: Fjellvang-Sølling: Hellere et par kilo for meget

LÆS OGSÅ: Usunde vaner er det nye tabu

LÆS OGSÅ: Rosalinde Mynster: "Jeg er stolt af mig selv efter hver løbetur"

Se, hvad vi ellers skriver om: Angst