Seneskedehindebetændelse
SPONSORERET indhold

Seneskedehindebetændelse: Sådan undgår og behandler du det, hvis uheldet er ude

Seneskedehindebetændelse giver smerter, ømhed og hævelse og skyldes som regel overbelastning eller forkerte arbejdsstillinger. Da seneskedehindebetændelse er svær at få has på, er det vigtigt at vide, hvordan du undgår det - og hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
08. jan. 2019 | Sundhed | ALT.dk

Seneskedehindebetændelse er meget hyppig og i sin lette form kræver den ikke anden behandling end ro og hvile, mens den i sværere tilfælde kræver behandling med medicin og i værste fald operation.

Da det tager kort tid at udvikle seneskedehindebetændelse, men desværre rigtig lang tid at komme sig, er det vigtigt, at du mærker efter og er opmærksom på symptomerne. Hvis du fornemmer, at du er ved at udvikle seneskedehindebetændelse, er det vigtigtste, at du skruer ned eller måske helt holder en pause fra den aktivitet, som du har fået skaden af.

Hvad er seneskedehindebetændelse?

Seneskedehindebetændelse er en irritationstilstand, hvor muskelsener og seneskeder bliver inflammerede/betændte. Der er altså tale om en betændelsestilstand, men uden bakterier.

Senerne forbinder dine knogler og muskler, og nogle af senerne er omsluttet af en såkaldt seneskede, som er med til at beskytte dem og give mulighed for, at senerne kan bevæge sig mere frit, når du bevæger dig.

Når seneskeden irriteres, hæver den op og derved vil senen få mindre plads til at bevæge sig på, ligesom senens funktion nedsættes, og det giver smerter ved bevægelse. Hvis dette står på for længe, kan du risikere, at seneskeden danner arvæv og skrumper ind.

Læs også: Hvad er migræne?

Hvor kan man få seneskedehindebetændelse?

Seneskedehindebetændelse opstår typisk i senerne til tommelfingeren og på og omkring hænder, håndled, ankler og fødder.

Her holdes senerne nemlig på plads af senebånd, som giver begrænset plads til senerne. Men også senerne omkring skulderen og albuen kan blive angrebet. En af de mest almindelige former for seneskedehindebetændelse er den, som opstår i håndleddet på grund af for meget computerarbejde.

Hvad er årsagen til seneskedehindebetændelse?

Seneskedehindebetændelse skyldes en overbelastning af senerne eller en skade, fx stød eller slag på senerne. Der kan være mange årsager til, at betændelsen opstår, men gentagne og/eller langvarige monotone bevægelser er den mest almindelige årsag.

Seneskedehindebetændelse opstår typisk i forbindelse med ensidigt arbejde eller ved mange af de samme bevægelser, fx i forbindelse med computerarbejde og den måde, man bruger musen på eller ved samlebåndsarbejde.

Betændelsen kan dog også komme, når du dyrker sport som styrketræning, løb, badminton eller tennis og skyldes, at du overbelaster senerne eller bruger forkert udstyr, fx sko, ketcher eller golfkølle.

Hvad er en musearm og tennisalbue?

I lighed med seneskedehindebetændelse, så skyldes både musearm og tennis- og golfalbue også overbelastning – typisk i forbindelse med arbejde eller fritidsaktiviteter.

En musearm viser sig dog i form af ledbetændelse, betændelse i muskel- og senetilhæftninger samt i svære tilfælde som afklemning, hvorimod  tennis- og golfalbue er en irritation på hhv. yder- og indersiden af albuen.

Læs også: Sådan slipper du for halsbrand og sure opstød

Hvordan stiller man diagnosen?

Ved mistanke om seneskedehindebetændelse, bør du opsøge din læge, som vil foretage en undersøgelse af området og spørge lidt ind til, hvor smerterne sidder, og hvordan de er opstået.

I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at lave en ultralydsscanning af området. Ved undersøgelse vil der ofte være tegn på lokal ømhed af senen og ikke ømhed andre steder. Desuden vil der være hævelse omkring senen og i visse tilfælde rødme og varme af huden samt smerter i forbindelse med spænding eller udstrækning af senen.

Hvordan behandler man seneskedehindebetændelse?

Den vigtigste behandling er ro og hvile. Ved aflastning vil betændelsen som regel gå over af sig selv, men du skal være opmærksom på, at den kan blusse op igen på et senere tidspunkt.

Ved akutte smerter kan du forsøge at dulme smerterne ved at lægge ispakninger på den betændte sene 3-4 gang i løbet af dagen i et par dage. Har du seneskedehindebetændelse i fx håndleddet, kan det desuden være en god ide at have en skinne på i en periode for at aflaste leddet.

Smertestillende såkaldt anti-inflammatorisk medicin (af typen NSAI) virker også effektivt og dæmper betændelsen i seneskeden. Er der tale om svær betændelse, kan en indsprøjtning med binyrebarkhormon, der dæmper betændelsen og smerterne, få symptomerne til at falde til ro.

Ved gentagne betændelser, hvis ømheden og smerterne varer ved, eller hvis der er dannet arvæv, som forhindrer senen i at bevæge sig frit, kan det være nødvendigt med en operation.

Sådan forebygger du seneskedehindebetændelse

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvad der har udløst betændelsestilstanden. Hvis det skyldes løb eller anden sport, bør du måske for en tid holde en pause eller reducere din træning.

Hvis betændelsen derimod skyldes ensformigt arbejde eller gentagne bevægelser, kan du overveje at ændre arbejdsstilling eller udskifte/erstatte fx mus, værktøj, tastatur eller andet, som du hyppigt bruger i forbindelse med dit daglige arbejde.

Husk i øvrigt at holde små mikropauser i løbet af dagen, hvis du arbejder med computer eller værktøj.

Kilder:Netdoktor.dk, Sundhed.dk, Sundhedsguiden.dk