Hvad er migræne? Og se her, hvordan du dulmer smerterne
SPONSORERET indhold

Hvad er migræne? Og se her, hvordan du dulmer smerterne

Selvom det dunker i hovedet, er det en udbredt misforståelse, at migræne bare er en slem hovedpine. Omkring en halv million danskere lider af migræne, og for mange er problemet så stort, at det går hårdt ud over deres arbejdsliv og deres sociale liv.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
17. dec. 2018 | Sundhed | ALT.dk

Dunkende hovedpine, synsforstyrrelser og mørklagte dage på langs. Migræne er en meget almindelig sygdom, og faktisk er den mere udbredt end astma, epilepsi og diabetes tilsammen.

Man skønner, at ca. 650.000 danskere lever med migræne, og at én ud af syv oplever regelmæssige anfald. Den kan ikke helbredes, så lider du først af sygdommen, er du desværre disponeret for den. Men det positive er, man i dag kan behandle 80-90% af alle anfald med forskellige typer medicin, der fjerner eller lindrer symptomerne.

Hvad er migræne?

Migræne er en neurologisk tilstand, der påvirker nervesystemet, fordi den forårsager midlertidige forandringer i hjernens kemiske stoffer, nerver og blodkar.

Det opstår, fordi blodkarrene i hovedet udvider sig. Sygdommen starter som regel i puberteten, og anfaldene bliver hyppigere indtil 40-50 års alderen, hvor anfaldene igen aftager. Der findes mange forskellige typer, og diagnosen afhænger af, hvor hyppigt du har anfald, og hvilke symptomer du oplever.

Migræne uden aura (almindelig migræne) er den mest almindelige form og ca. 80-90% af alle migrænikere lider af denne type.

Andre typer er blandt andet abdominal migræne, hvor symptomerne rammer maven, menstruel migræne, der opstår i relation til menstruation, øjenmigræne og migræne med aura.

Migræne med aura – hvad er det?

Ved migræne med aura kan du opleve forbigående synsforstyrrelser og føleforstyrrelser,  der som regel starter i ansigtet eller i en hånd eller finger og breder sig henover ansigtet eller armen. Nogle oplever desuden lammelse af en arm eller ben og /eller taleforstyrrelser, som efterfølges af hovedpine.

Fælles for aurasymptomer er, at de bevæger sig over dele af kroppen. Normalt kommer auraen lige inden anfaldet, men den kan opstå under og efter anfaldet. Symptomerne udvikles normalt indenfor 5-20 minutter og varer maks. en time. Migræne med aura er arvelig, og man skønner, at denne type forekommer hos 10% af kvinder og 5% af mænd.

Hvorfor får man migræne?

Selvom der er forsket en del i migræne, så kender man ikke 100 pct. årsagerne. Man ved dog, at nogle mennesker fra fødslen er disponeret for migræne, og at anfald ofte bliver udløst af nogle særlige faktorer - de såkaldte ”triggere”.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvilke ”triggere”, der udløser migrænen, men typiske ”triggere” er bestemte drikke- eller fødevarer, lavt blodsukker, hormonelle forandringer samt dehydrering og stress. Hos nogle mennesker kan et anfald også udløses af ting i deres omgivelser som fx vejret eller lyset.

Læs også: Sådan opdager du tarmkræft

Hvem får migræne?

Det kan ramme både børn, mænd og kvinder. 75 pct. at dem, der rammes, er dog kvinder, og faktisk har op mod hver fjerde kvinde mellem 30 og 45 år mindst et migræneanfald om året mod hver tolvte mand.

Anfaldene begynder som regel i den tidlige voksenalder, og de fleste, der lider af migræne, er mellem 25 og 55 år. Det skønnes dog, at 8 pct. af alle børn har migræne, og at sygdommen kan begynde så tidligt som i to-tre-års alderen.

Hvad er symptomerne på migræne?

Symptomerne på migræne kan variere fra person til person og kan vare op til 72 timer. Foruden hovedpine, der ofte kun føles i den ene side af hovedet, oplever mange også kvalme, opkastninger og diarré, øget følsomhed overfor lys, lyde og lugte eller problemer med at koncentrere sig.

Nogle får ”aura”, når migrænen indtræder. Aurasymptomer kan beskrives som lysglimt eller blinde pletter, svimmelhed, følelsesløshed, snurrende fornemmelse i huden eller problemer med at tale.

Hvad kan man selv gøre?

Da migræneanfald som nævnt ofte bliver udløst af nogle særlige faktorer - de såkaldte triggere, bør du undgå de ”triggere”, som kan fremkalde et anfald.

Det kan blandt andet være rygning, alkohol, for lidt eller for meget søvn, samt forskellige fødevarer, herunder tomat, citrusfrugter, modne oste, mange slikvarianter og chokolade.

Læs også: Hvad er maveinfluenza?

Hvordan behandler man migræne?

Der findes ingen lægemidler eller medicin, der kan forebygge årsagen til, at du får migræne, men en god ide kan være at undgå eventuelle ”triggere”, der kan udløse et anfald.

Lider du af migræne, findes der forskellige typer medicin, der kan forebygge eller lindre et anfald. Har du det sjældent, og lider du ikke af alvorlige symptomer, så kan smertestillende håndkøbsmedicin som fx Ibuprofen og Paracetamol være effektivt.

Hvis dine anfald derimod er hyppige, eller hvis hovedpinen og de øvrige symptomer er voldsomme og ligefrem forhindrer dig i at fungere i hverdagen, findes der andre og stærkere lægemidler.

Blandt disse er fx forskellige former for triptaner, herunder Sumatriptan, der er specielt udviklet til at lindre og dulme voldsomme migræneanfald. Nogle patienter oplever, at yoga kan afhjælpe deres symptomer, ligesom akupunktur og kiropraktisk manipulation muligvis også har en effekt på migræne.

Virker piercing mod migræne?

Nogle migrænepatienter oplever, at deres migræne forsvinder, eller at deres symptomer reduceres med en piercing.

Der er her tale om en såkaldt Daith piercing, også kaldet migrænepiercing, der er en særlig piercing, der sidder i den inderste bruskfold i øret lige over øregangen på det samme trykpunkt, der bruges af akupunktører til behandling af migræne. Der er dog ingen videnskabelige beviser for, at denne type piercing har en effekt.

Kilder:
Migræne & Hovedpineforeningen, Sundhedsstyrelsen, Levmedmigræne.dk, Sundhed.dk, Netdoktor.dk

Anbefalet til dig