-
Guide: 10 ting, du skal vide om krystaller
-
Tarotkort for begyndere – 3 enkle spredninger, du kan prøve
-
Hvad repræsenterer de 12 astrologiske huse? Bliv klogere her
-
Guide: Sådan læser du din aura
-
Ekspert: ”Flere og flere af os ønsker at tro på mere end det, der kan bevises”
-
Farvepsykolog: ”Alle er født med personlige farver, det er ligesom med stjernetegn”
-
Her er seks effektive øvelser, der udvikler dine spirituelle evner
-
Sådan skal du reagere, hvis dit barn ser, føler eller hører åndeverdenen
Sådan slipper du for halsbrand og sure opstød
Andelår, brunede kartofler, stegt medister og masser af rødvin. De fleste af os spiser og drikker anderledes – og mere – i julen, end vi plejer, og det kan give problemer med fordøjelsen. Her får du nogle gode råd, hvis maven kører sur i julen.
Svien i maven samt en ubehagelig brændende smerte bag ved brystbenet og helt op i halsen. Sådan kender de fleste af os til sure opstød, halsbrand eller for meget mavesyre, som tilstanden også kaldes.
Hvert år må mange danskere indlægges, fordi de har forædt sig, men langt de fleste kommer dog gennem julen med lettere fordøjelsesbesvær og mavegener.
Det er særligt julens fede og kaloriemættede mad, der er årsag til, at maven opfører sig anderledes – og surt. Spiser du for store måltider eller for fed mad, som du oven i købet skyller ned med lidt for meget rødvin og anden alkohol, så risikerer du, at fordøjelsen bliver forstyrret, og du får gener og smerter i maven.
Ekstra pres på
Når maven kører sur, skyldes det for meget mavesyre. Mavesyre produceres i mavesækken og har en vigtig funktion, da den er med til at nedbryde den mad, som du spiser og samtidigt dræbe forskellige bakterier.
Men sommetider bliver mavesyren presset den forkerte vej – fra mavesækken og tilbage i spiserøret – og derved opstår halsbrand og sure opstød. Hvor fed mad opholder sig længe i mavesækken og gør den overfyldt, så kan bl.a. alkohol og koffein afslappe den lukkemuskel, der ellers skal sikre, at maveindholdet ikke glider op i spiserøret. Samtidigt kan sodavand, øl og andre drikke med kulsyre skabe et ekstra pres på mavesækken og gøre den udspilet.
Det er altså ikke nødvendigvis en fødevare, der giver dig problemer med for meget mavesyre, sure opstød eller halsbrand, men derimod ofte kombinationen af forskellige mad- og drikkevarer, og her er det særligt stærkt krydret eller fed mad, koffein eller for meget alkohol, der er skurken.
Kilder: apoteket.dk, maveguiden.dk, min. medicin.dk, netdoktor