Sådan slipper du for halsbrand og sure opstød
SPONSORERET indhold

Sådan slipper du for halsbrand og sure opstød

Andelår, brunede kartofler, stegt medister og masser af rødvin. De fleste af os spiser og drikker anderledes – og mere – i julen, end vi plejer, og det kan give problemer med fordøjelsen. Her får du nogle gode råd, hvis maven kører sur i julen.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
25. dec. 2018 | Sundhed | Hendes Verden

Svien i maven samt en ubehagelig brændende smerte bag ved brystbenet og helt op i halsen. Sådan kender de fleste af os til sure opstød, halsbrand eller for meget mavesyre, som tilstanden også kaldes. Hvert år må mange danskere indlægges, fordi de har forædt sig, men langt de fleste kommer dog gennem julen med lettere fordøjelsesbesvær og mavegener. 

Det er særligt julens fede og kaloriemættede mad, der er årsag til, at maven opfører sig anderledes - og surt. Spiser du for store måltider eller for fed mad, som du oven i købet skyller ned med lidt for meget alkohol og rødvin, så risikerer du, at fordøjelsen bliver forstyrret, og du får gener og smerter i maven.

Når maven kører sur, skyldes det for meget mavesyre. Mavesyre produceres i mavesækken og har en vigtig funktion, da den er med til at nedbryde den mad, som du spiser og samtidigt dræbe forskellige bakterier.

Men sommetider bliver mavesyren presset den forkerte vej - fra mavesækken og tilbage i spiserøret - og derved opstår halsbrand og sure opstød. Hvor fed mad opholder sig længe i mavesækken og gør den overfyldt, så kan bl.a. alkohol og koffein afslappe den lukkemuskel, der ellers skal sikre, at maveindholdet ikke glider op i spiserøret.

Samtidigt kan sodavand, øl og andre drikke med kulsyre skabe et ekstra pres på mavesækken og gøre den udspilet. Det er altså ikke nødvendigvis en fødevare, der giver dig problemer med for meget mavesyre, sure opstød eller halsbrand, men derimod ofte kombinationen af forskellige mad- og drikkevarer, og her er det særligt stærkt krydret eller fed mad, koffein eller for meget alkohol, der er skurken.

Læs også: Sov godt og vær helt skarp

Gå maven glad

At bevæge sig er ikke kun en oplagt mulighed for at forbrænde nogle af julens mange ekstra kalorier. Motion og alle former for fysisk aktivitet er også en vigtig faktor, hvis du vil undgå gener fra maven. Når du bevæger dig, stimulerer du din fordøjelse, fordi bevægelserne får musklerne til at presse tarmene, så maden bliver skubbet igennem tarmsystemet.

Derved mindsker du risikoen for ondt i maven, sure opstød og forstoppelse. Så gør det til en (sund) tradition at bruge julens fridage til at gå nogle lange ture, tage i svømmehallen eller cykle med familien. Dans er også en god aktivitet, så tag en svingom ved julefrokosten eller en ekstra tur rundt om juletræet.

Brug for medicin?

Du kan eventuelt lindre lette tilfælde af halsbrand og sure opstød med et glas mælk, en rå gulerod, lidt knækbrød eller nogle kogte kartofler.

Hvis du kun sjældent lider af halsbrand eller sure opstød, fx som her i julen, hvor du spiser for fed mad, og dine symptomer er milde, kan du eventuelt også lindre med et syreneutraliserende middel. Det kan købes i håndkøb og har en hurtig, lindrende virkning, men virker til gengæld kun i en til tre timer.

Du skal dog være opmærksom på, at syreneutraliserende midler og visse andre lægemidler, fx antibiotika og jern kan påvirke hinanden, så derfor bør du altid tale med apoteket eller lægen, inden du tager medicinen.

Kilder: apoteket.dk, maveguiden.dk, min. medicin.dk, netdoktor

Anbefalet til dig