Veninder

Foto: Getty Images Stil dig selv disse 5 spørgsmål, før du ender et venskab.

Skal du slå op med din veninde?

Det er en stor beslutning at ende et venskab, og når først det er gjort, er der ingen vej tilbage. Derfor skal du tænke dig grundigt om inden, anbefaler Daisy Løvendahl. Her giver hun dig 5 spørgsmål, som du bør stille dig selv, hvis du overvejer at sige farvel.

1. Kan I ændre forventninger?

Nogle gange bliver et venskab svært, fordi I ikke er enige om forventningerne. Min klient Majken har en barndomsveninde, som hun har været bedste veninder med siden 3. klasse. I dag har Majken mange veninder og føler ikke, hun kan leve op til sin venindes ønske om et meget nært venskab med jævnlig kontakt. Særligt ikke fordi de bor langt fra hinanden, og Majken har en meget intens hverdag. De kæmper med at finde tid til hinanden, og Majken får dårlig samvittighed og lyst til at droppe venskabet. Kæmper du med en lignende situation, kan det være gavnligt at tænke over, om venskabet kunne trives med andre forventninger til hinanden. Ville det stadig være dejligt at ses fire gange om året? Måske med en anden forventning end ”bedste veninder”? Hvad kan I forvente af hinanden, som I er enige om? Vær åben ,og inviter til en fælles refleksion.

2.Giver din veninde dig ondt i maven?

For mig er det en absolut skillevej. Venskaber handler om at støtte hinanden, tro på hinanden og holde af hinanden. Hvis du er i et venskab, hvor du ofte føler dig forkert, skældt ud eller set ned på, er det ikke en ægte ven. Venner ser det bedste i hinanden. Der er masser derude, som ikke ser dig og det, du kan. Du kæmper sikkert allerede med at tro på dig selv. Mange kvinder har en ret veludviklet indre kritiker, så det sidste, du har brug for, er venner, der tilslutter sig koret af dem, der synes, du er for meget, for lidt, eller hvad ved jeg. Hvis din veninde ikke kan støtte dig og holde af dig, som du er, men tværtimod giver dig følelsen af at være forkert – så bye bye, baby!

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Jeg føler mig udnyttet af mine veninder

3. Hvad værdsætter du ved din veninde?

Nogle mennesker i ens liv er svære. De er kantede, udfordrende og måske også kritiske over for dig, men det behøver ikke være hverken dårligt eller årsagen til et brud. Nogle gange er det også de mennesker, vi lærer af. Venskaber er nemlig ikke kun det, der lige nu er sjovt og spændende. Det er også dem, der har kendt os over tid, og som repræsenterer en tråd til den, du var engang. Selvom de relationer kan være ambivalente, kan de også være givende. Livet går stærkt, og hende, der var din bedste veninde i 1999, er måske ikke længere din nærmeste, men hun kan godt stadig være vigtig. Derfor skal du spørge dig selv, hvad du værdsætter ved din veninde, og huske det, du holder af ved hende, før du trækker stikket. Måske bliver du mindet om, hvorfor hun er værd at kæmpe for, og hvad I også kan give hinanden. Kan du ikke komme i kontakt med din værdsættelse, er det et meget godt tegn på, at det er tid til at skilles.

4. Gør rammerne en forskel?

Mange venskaber opstår i en bestemt periode af dit liv. I formede det, fordi I delte en fælles interesse, tog en uddannelse eller fik børn i samme nabolag. Som livet flytter sig, bevarer I kontakten, men mister det, der holdt jer sammen. Så står I tilbage med en relation, hvor I skal opfinde fundamentet. Hvor samtalen før bare flød, fordi I sås hele tiden og havde fælles oplevelser, skal I nu opfinde en ny måde at være veninder på, og det er udfordrende. Hvad giver jer det bedste venskab? Skal I ses tit og kort, sjældent og langt, tale eller have fælles oplevelser? Se på rammerne for jeres venskab, før du opgiver hende. Det var dejligt at arbejde i samme organisation, det holder ikke at gå på café, men er der andet, hvor I kan berige hinanden? Tænk over det, og leg med det, før du siger farvel.

LÆS OGSÅ: Min bedste ven er en mand: "Alle har spurgt hvorfor vi ikke er kærester"

5. Hvordan har du det efter en venindedate?

Når du har sagt farvel, hvordan har du det så? Den følelse skal du være ærlig overfor. Hvis det er en god veninde, vi taler om at afslutte forholdet til, så se hende for at mærke efter, før du beslutter dig. Det er nemt at sidde fortravlet og tænke, at forholdet ikke længere giver mening, men det er den nemme løsning. Brug lidt tid sammen og spørg dig selv: Hvordan var det? Hvis det var en dårlig oplevelse, så tag konsekvensen af det og sig farvel, men giv dig selv muligheden for at mærke efter.

DET GODE VENSKAB

Når børnene kalder, arbejdet kører, og kæresten savner dig, er dine venskaber det, der er mest under pres, for de kan vælges fra. Så hvem vælger du til? Alfa og omega i et godt venskab er en dyb respekt for hinandens vilkår, en kærlighed til den anden og et fælles ønske om at berige hinanden. Det er altid fair at afslutte en relation, men det er også fair at give det eftertanke, før du beslutter dig.

OM EKSPERTEN

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Daisy Løvendahl, Venner og Veninder