Solbjørg Højfeldt Karen Blixen
SPONSORERET indhold

Solbjørg Højfeldt vidste, det var alvor, da lægen sagde: ”Den skal væk, og det skal være NU”

Sidste år blev skuespiller Solbjørg Højfeldt ramt af to typer kræft lige efter hinanden. Nu fortæller hun for første gang offentligt om sygdomsforløbene. For kræft skal være noget, alle skal kunne tale åbent og ærligt om uden at føle skam, mener hun.

Af: Marie-Louise Truelsen og Susanne Baden Jensen Foto: Franne Voigt
12. aug. 2021 | Sundhed | ALT for damerne

Først ændrede et modermærke på størrelse med et knapnålshoved sig. Så begyndte hun at bløde fra underlivet, trods hun havde rundet de 70 år.

Artiklen fortsætter efter videoen...

I 2020 blev skuespiller Solbjørg Højfeldt to gange lige efter hinanden ramt af alvorlig sygdom.

Det er ikke noget, hun har fortalt offentligt før, men i et stort interview i ALT for damerne fortæller hun åbent om sygdomsforløbene.

”Sidste år havde jeg to operationer lige efter hinanden. Jeg har aldrig været rigtigt syg før i mit liv, så det var lidt af et chok. Jeg fik konstateret modermærkecancer. En knappenålshoved stor fregne, som jeg syntes, jeg havde haft altid, krævede pludselig min opmærksomhed. Jeg tænkte, hvorfor begynder jeg at kigge på den nu? Der var ikke noget at se med det blotte øje. Den kløede ikke. Ingen rødmen. Intet. Jeg tænkte, jeg skal bare lige huske at vise den til min læge, næste gang jeg kommer derned. Det glemte jeg så første gang, jeg var der, men næste gang bad jeg hende lige kigge på den, hvorefter hun sagde: ”Den skal væk, og det skal være NU”, forklarer Solbjørg Højfeldt til ugebladet.

Hun fik fjernet 5 mm rundt om fregnen og ned i dybden. Desværre viste det sig, at det ikke var nok, og fra den ene dag til den anden røg hun ind i et kræftpakkeforløb på grund af modermærkecanceren.

I juni sidste år blev hun indlagt og fik i stedet fjernet 5 cm hele vejen rundt om fregnen og ned i dybden.

Men det var ikke den eneste ubehagelige opdagelse, som ramte den i dag 74-årige Solbjørg Højfeldt.

”For at det ikke skal være løgn, begyndte jeg også pludselig at bløde fra underlivet. Helt dumt ringede jeg til min læge og spurgte: ”Kan man godt få spontan menstruation i min alder…?”,” siger hun og fortsætter:

”Lægen sagde, nej, det kan man ikke, og vil du være sød at komme med det samme. Jeg kom hurtigt til gynækolog, som tog vævsprøve, og det viste sig, at der var en tumor i livmoderen. Det havde intet med modermærkekræften at gøre, det var bare – som de sagde – bad luck.”

Stadig aktiv

Solbjørg Højfeldt fik bortopereret hele sit underliv i september 2020. Hun har efter store og tunge overvejelser sagt nej til for en sikkerheds skyld at få fjernet alle lymfekirtler i bughulen.

”Jeg talte med kloge mennesker omkring mig, der sagde, at jeg skulle lytte efter i mig selv. Jeg bad om at få en CT-scanning, hvor man kan kigge lymfekirtlerne igennem, og den viste, at der ikke var noget. Det er ikke nogen garanti for noget som helst, men det gav noget ro. Nu holder man øje med mig, og når der er gået tre år, er det næsten sikkert, at det ikke kommer tilbage, siger de,” fortæller den anerkendte skuespiller til ALT for damerne.

Solbjørg Højfeldt er i en alder af 74 år stadig aktiv som skuespiller og instruktør. Gennem årene har hun medvirket i en lang række teaterforestillinger, film som ’Zappa’, ’Drengene fra Sankt Petri’ og ’Brødre’ og tv-serier som ’Riget’, ’Taxa’ og ’Herrens veje’.

For tiden er hun i gang med indspilningerne af en tv-serie om Karen Blixen, hvor hun har en stor rolle.

Når Solbjørg Højfeldt står frem med sin historie nu, er det fordi, det er vigtigt at tale om, understreger hun selv.

Hun vil gerne medvirke til, at ingen mennesker skal føle sig flove eller skamfulde over at blive ramt af kræft.

”Der sker også den her lidt mærkelige ting i sådan et forløb, at man begynder at lede efter en grund til, at man blev syg. Hvad er det, jeg har gjort forkert? Og i virkeligheden er der ikke noget, jeg kunne have gjort anderledes. En anden ting er, at jeg har læst om andre, der er blevet flove, når de har fået en kræftdiagnose. Det har jeg tænkt meget over, men det synes jeg ikke, at jeg er blevet. Jeg synes ikke, at det er en skam at sige, at man har haft cancer. Tværtimod synes jeg, at det er en god idé, at man taler om det. Det er mere underligt, hvis ingen spørger til det, og man kan jo altid sige, tak fordi du spurgte, men lige i dag har jeg ikke lyst til at tale om det, hvis det er sådan, man har det,” forklarer Solbjørg Højfeldt.

"Man mister en uskyld"

Hun har det med egne ord fint i dag, og hun går til kontrol. Men mentalt sidder cancerforløbene stadig i hende, fortæller hun ærligt.

”Jeg tænker ikke på det hele tiden, men når jeg skal til kontrollerne, er der lige et par nætter op til, hvor jeg ikke rigtig får sovet. Der er mange tanker. Og der er noget med cancer, som gør, at det er som om, man mister en form for uskyld eller barnetro, og jeg tror, der skal gå noget tid, inden man ligesom kan sige, okay, det var det. Jeg er endda sluppet heldigt uden kemo og stråler, men jeg har været mærket af det. Jeg har været så utrolig træt og grådlabil i lang tid, og det er jo kroppen, der arbejder på højtryk. Men nu – og det var næsten fra den ene dag til den anden – kan jeg mærke, at min krop er tilbage.”

Læs hele det store interview med Solbjørg Højfeldt om kræft, kærlighed og om at nyde livet

Anbefalet til dig