kvinde spiser popcorn
SPONSORERET indhold

Sulten inden sengetid? Her er 8 snacks du kan spise med god samvittighed

At få lyst til snacks inden sengetid er ganske normalt. Det skyldes ofte, at vi ikke er tilfredsstillet enten fysisk eller psykisk efter aftensmaden, forklarer diætist Alice Apel Hartvig, som foreslår otte sunde snacks, du kan spise, hvis sulten trænger sig på om aftenen.

Af: Emma Kleist Christensen Foto: Getty Images
05. maj. 2020 | Sundhed

Klokken nærmer sig sengetid, og du har allerede spist aftensmad. Men af en eller anden grund var det ikke helt nok. Du har lyst til noget mere, inden du går i seng.

Mange af os oplever en trang til at spise inden sengetid. Det oplever diætist Alice Apel Hartvig, som forklarer, at der kan være to grunde til, at vi får lyst til at spise, selvom vi allerede har fået aftensmad.

- Den første grund er det fysiske. Hvis du ikke har fået en balanceret aftensmad, bestående af både protein, grøntsager og sundt fedt, kan det resultere i, at du ikke føler dig ordentligt mæt. Det kan også være fordi du ikke føler dig tilfredsstillet. Hvis du kun har fået salt, surt og bittert i dit aftensmåltid, kan man godt have brug for også at få noget sødt. Den anden grund er det mentale, hvis man har vane for at spise noget for hyggens skyld eller fordi man endelig er slut med alle dagens gøremål, understreger diætisten.

Læs også: Får du nok grønne proteiner?

Derfor anbefaler Alice Apel Hartvig, at du er bevidst om, hvorfor du har lyst til at spise efter aftensmaden, og reagerer ud fra det. Ellers risikerer du at spise af ren og skær vane, siger hun.

- Særligt kvinder, der er i søvnunderskud, er tilbøjelige til at spise kulhydrat eller sukker, når de har lyst til noget om aftenen, fordi man er lidt træt og går efter at få noget hurtig energi. Men det er vigtigt at mærke efter, hvad du rent faktisk har brug for – og der er ingen kroppe, der har brug for en pose Haribo. Nogen kan måske tåle det, men der er ingen, der har brug for det, siger Alice Apel Hartvig.

Hun forklarer, at store mængder sukker sjældent er godt om aftenen, da det dels giver meget energi, som ikke er nødvendigt inden sengetid, men samtidig også kan være problematisk i forhold til vægten, fordi man ikke forbrænder de mange kalorier, der er i sukkeret, når man sover.

Men hvad skal du så helt konkret spise?

Det kommer meget an på, om du er sulten, om du har brug for lidt sødt eller om du bare spiser af vane, siger Alice Apel Hartvig. Her er hendes bedste tips til, hvad du kan alt efter, hvad du har behov for. Og som en ekstra bonus kommer du både til at sove bedre og undgå unødvendige kalorier.

1. En kop te

Hvis du egentlig ikke er sulten, kan du prøve, om det er nok at drikke en kop te. For mange af os spiser af vane, og derfor kan der være grund til at prøve at afvænne dette ved blot at drikke lidt varmt om aftenen.

- Hvis du ikke er rigtigt sulten, kan det være en god idé at starte med en kop te – så kan du bedre mærke efter, om du reelt har brug for mere, understreger Alice Apel Hartvig.

Læs også: Tryk sukkertrangen væk

2. Mørk chokolade

Er det noget sødt, du har lyst til, foreslår diætisten, at du prøver at spise et stykke mørk chokolade.

- Og det skal gerne være over 70 procent, og ikke mere end omkring 20 gram. Ellers kommer du op og får indtaget en stor mængde kalorier, og det har din krop ikke brug for, når du skal sove. Du skal ikke spise chokoladen for at blive mæt – det er mere noget med at føle dig tilfredsstillet.

3. Frugtsalat med flødeskum

For de lidt mere sultne, kan du prøve at spise noget frugt. Og hvis du kombinerer det med noget fedt og protein – såsom en klat flødeskum, rørt med lidt græsk yoghurt – bliver det dels mere ’sjovt’, men også mere mættende.

- Det er nemmere at slappe af, hvis din krop har fået alle de ting, den skal bruge. Altså både fedt, protein og lidt kulhydrat. Der giver det en fuldendthed, hvis du både spiser en lille smule frugt og noget fedt. Mange kommer desuden hurtigt til at spise for meget frugt – og selvom det er sundere end slik, er der stadig meget sukker i frugt, forklarer Alice Apel Hartvig.

4. Popcorn

Når du har lyst til en salt snack, er popcorn godt at kaste sig over. For selvom popcorn ikke er den sundeste spise, indeholder de flere fibre, som er gode for din krop, end for eksempel almindelige kartoffelchips.

- Popcorn er en fin snack, hvis du skal hygge lidt en fredag eller lørdag aften. Det er ikke fordi de har et særligt indhold af protein og fedt – den er faktisk bare en kulhydrat med salt på. Men det er klart bedre end chips, siger Alice Apel Hartvig, der desuden foreslår saltede nødder som en god hverdagssnack.

Læs også: Er det usundt at spise natmad?

6. Skyr med nødder og honning

Diætistens egen go-to-snack om aftenen er en skål skyr med en lille smule honning og nødder.

- En af de ting, jeg selv ofte har svært ved at få nok af i min kost, er protein. Derfor hjælper det mig til at sove bedre, hvis jeg får lidt yoghurt inden sengetid – og det er vel og mærke ikke en af de der sukkerholdige yoghurter, men gerne skyr eller græsk yoghurt, som har et højt proteinindhold. Når man slutter dagen af på protein, lidt kulhydrat og fedt er kroppen mere oplagt til næste dag, siger hun.

7. Knækbrød med ost

Protein og sundt fedt er et gennemgående tip, hvis du føler dig sulten om aftenen. For ifølge Alice Apel Hartvig er det de færreste af os, der mangler kulhydrater i vores kost – med mindre du netop har afsluttet en lang træningssession. Hun oplever, at mange af hendes klienter, ligesom hende selv, i højere grad mangler protein i deres kost.

- Det gælder om at lukke dagen godt af, og det kan man gøre ved at spise protein. En nem måde at få det på er ved at spise en ostemad – gerne på noget knækbrød, så du ikke får for meget kulhydrat. Det giver en god mæthed og gør, at du sover bedre.

8. Rester fra aftensmaden

For nogle af os stammer sengetidssulten fra, at der ikke har været tid nok til at spise aftensmad. Det kan være, at du har børn eller har haft travlt, og derfor ikke har haft tid til at spise et ordentligt måltid. Hvis du derudover rent faktisk har haft tilberedt et sundt og velafbalanceret måltid, er diætistens bedste tip, at du sætter dig ned og spiser det senere på aftenen.

  • Hvis du ikke får spist op til aftensmaden, kan du stille det til side og spise resten, når der er lidt mere ro på. Det kræver selvfølgelig, at din mad er balanceret – det skal ikke bare være en ekstra portion spaghetti carbonara, understreger Alice Apel Hartvig.

Denne artikel er oprindeligt udgivet i 2018, og redigeret og genudgivet d. 5. maj 2020 efter aftale med  Alice Apel Hartvig

Anbefalet til dig