Tvillinger - alt du skal vide, når du venter tvillinger

Er du gravid med tvillinger, kaldes det også en flerfoldsgravidtet, og du har sikkert mange spørgsmål: Hvordan er søskendebåndet mellem tvillinger, hvordan forløber en tvillingefødsel, og er der større risiko for komplikationer under en tvillingegraviditet og -fødsel? Eller måske er det stadig for tidligt til, at du ved, om der er en eller to i maven, og du grubler: Hvad er sandsynligheden for tvillinger, og hvad er tegnene på tvillinger?

Læs mere

Sandsynlighed for tvillinger
Sandsynligheden for tvillinger er 2-3 procent, mens sandsynligheden stiger til omkring det dobbelte, hvis kvinden har tvillinger i den nære familie. Forskning viser, at det er arveligt at få tveæggede tvillinger, men at det ikke er arveligt at få enæggede tvillinger. I Danmark er omkring 1 ud af 6 tvillingepar enæggede, mens 5 ud af 6 er tveæggede.

1 ud af 80-85 tvillingegraviditeter opstår spontant, og 1 ud af 40 graviditeter i dag opstår efter anvendelse af fertilitetsbehandling. Derudover har kvindens alder også betydning. Nogle studier viser, at risikoen for tvillinger stiger indtil, kvinden er midt i trediverne, hvorefter den falder igen. Andre undersøgelser viser, at kvinder i alderen 35-40 år har tre gange større sandsynlighed for at føde tveæggede tvillinger, end kvinder i alderen 20-25 år.

Tegn på tvillinger

Hvis maven vokser særligt hurtigt, eller du tager hurtigt på, kan det være tegn på, at du venter tvillinger. Et andet tegn kan være meget af graviditetskvalme, eller at HCG-tallet, altså forekomsten af det graviditetsbevarende hormon, kan være højere ved flerfoldsgraviditeten. Man kan dog også vokse hurtigt, tage hurtigt på eller have forhøjede HCG-tal og meget kvalme uden at vente tvillinger. En tvillingegraviditet be- eller afkræftes oftest endeligt ved nakkefoldsskanningen.

Gravid med tvillinger

Når man venter tvillinger, er der en øget forekomst af nogle komplikationer. Man føder oftere før tid, og der er også en let øget risiko for, at børnene ikke vokser, som de skal. Derfor følges gravide med tvillinger tættere – for at være på den sikre side. Men langt de fleste tvillingegraviditeter forløber uden nævneværdige komplikationer. I Danmark anbefales det, at gravide, der venter tvillinger, går fra eller sygemeldes fra senest fra 28. gravitetsuge, for at mindske risikoen for en for tidlig fødsel. Man tilbydes igangsættelse to uger før termin, hvis der ikke er tale om planlagt kejsersnit. En tvillingegraviditet betragtes som fuldbåren ved 38 uger.

Vægtøgning ved tvillinger

I Danmark findes ingen fast anbefaling for vægtøgning, uanset om man venter ét eller flere børn. Anbefalinger afhænger af mors BMI og velbefindende. For en normalvægtig kvinde, der bærer ét barn, siger man, det er normalt at tage 10-15 kilo på under graviditeten. Venter man tvillinger, må man forvente mere. Det er dog også normalt at tage både mere og mindre på. Amerikanske anbefalinger til vægtøgning for tvillingemødre er mere skemalagte. Her anbefales det den vordende tvillingemor at tage ca. 17 til 25 kilo på i løbet af graviditeten.

Tvillingefødsel

Omkring halvdelen af alle tvillinger forløses ved vaginal fødsel, og den anden halvdel ved kejsersnit. Heraf er de fleste kejsersnit planlagt. Under en vaginal fødsel af tvillinger er der én udvidelsesfase og to pressefaser. Lidt over halvdelen af alle tvillingefødsler sker før 37. graviditetsuge.

Tvillinger, bekymringer og glæder

Bekymringer og tanker kan fylde meget under en tvillingegraviditet. Er der fx kærlighed nok til to på én gang – og også din partner? Og hvor meget udstyr har man brug for dobbelt op af? Læs mere om bekymringer og løsninger her.

Du kan også finde tips til en lettere hverdag med tvillinger - men heldigvis er der også mange glæder og dejlige forventninger, der fylder, når man venter tvillinger. Hvordan er det famøse, tætte tvillingebånd, og hvor forskellige er dine tvillinger mon

Kilder: Sundhed.dk, Sdu.dk, Rigshospitalet.dk, Herlevhospital.dk, Politikens Graviditetsbog, Thebump.com