Nem nytårsmenu til mange
SPONSORERET indhold

Nem nytårsmenu til mange

Vi har lavet en nem nytårsmenu med masser af smag, som samtidig er nem at overskue, hvis I skal være flere. I kan også fordele retterne imellem jer, så nogle kommer med forretten og andre med desserten ...

Af: Nicoline Olsen Foto: Nicoline Olsen
28. dec. 2021 | Mad | BoligLiv

Den nemme nytårsmenu består af:

  • HJERTEMUSLINGER SOM SNACK
  • RØDBEDESALAT MED PALMEKÅL
  • GRILLEDE REJER MED CHILIMAYO
  • STEGT LAMMEKRONE MED CREMET POLENTA & SMØRRISTEDE SVAMPE
  • VANILJEIS MED CHOKOLADE

Byd dine gæster velkommen med en skøn velkomstdrink: 
10 skønne opskrifter på velkomstdrinks og cocktails til årets sidste fest

Her er opskrifterne til en nem nytårsmenu til mange

Alle retter til 6 personer

nem-nytaarsmenu-muslinger.jpgHJERTEMUSLINGER SOM SNACK
1,5 kg hjertemuslinger
1 spsk. smør
1 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg, finthakket
1,5 dl hvidvin
1 porre, skåret i tynde strimler
1 tsk. rosenpeber knust i morter
salt
evt. lidt skovsyre til pynt

  1. Rens muslingerne grundigt i koldt vand, og kasser dem, der ikke lukker sig.
  2. Varm smør og olie i en gryde sammen med hvidløg. Kom muslingerne ved, og tilsæt vinen. Læg låg på gryden, og ryst den godt.
  3. Løft låget efter 2-3 minutter – nu skulle muslingerne gerne være åbne og vinen dampe. Tilsæt porrestrimler sammen med knust rosenpeber og salt. Vend rundt, og server som snack, evt. pyntet med syre og purløgsblomster.

 

nem-nytaarsmenu-salat.jpgRØDBEDESALAT MED PALMEKÅL
50 g valnødder, groft hakket
1 spsk. smør
12 små rødbeder
4 stilke palmekål
2 håndfulde spæde spinatblade
1 håndfuld blandede urter, f.eks. syre, rød basilikum og ærteskud olivenolie
1 spsk. balsamisk eddike
1 kugle burrata eller bøffelmozzarella
Dressing:
2 spsk. cidereddike
5 spsk. olivenolie
saft fra ¼ citron
salt og peber

  1. Rist de groft hakkede valnødder i smørret, og læg dem på fedtsugende papir.
  2. Kog rødbederne i letsaltet vand, til der stadig er bid i dem. Køl af, og fjern skrællen forsigtigt, så de stadigvæk beholder deres form. Del dem i kvarte.
  3. Skær palmekålen fra stænglen, og riv den i mindre stykker. Skyl og slyng spinat og urter.
  4. Kom rødbederne på en pande med olivenolie, og krydr med salt og peber. Når de er varme, tilsættes balsamisk eddike. Lad det glasere, og tilsæt så palmekål, og vend hurtigt rundt et par gange.
  5. Pisk ingredienserne til dressingen sammen. Anret rødbederne på et fad med spinat, burrata, urter og valnødder, og hæld dressingen over.

nem-nytaarsmenu-lammekrone.jpg

STEGT LAMMEKRONE MED CREMET POLENTA & SMØRRISTEDE SVAMPE
Ca. 2 lammekroner afhængig af størrelse, spørg slagteren til råds
flagesalt og peber fra kværn
1-2 kviste rosmarin
skal af 1 ubehandlet citron
olivenolie
6 fed hvidløg med skræl
4 dl hvidvin
lidt vand
koldt smør

Polenta:
2 liter vand
0,5 liter mælk
350 g polenta
150 g smør
300 g parmesan
flagesalt peber fra kværn
1 kg blandede svampe, renset og skåret i skiver
100 g smør salt og peber

  1. Skær ned i kronerne ved benene, og split dem lidt ad. Krydr med salt, peber, rosmarin og citronskal. Smør en bradepande med olie, og læg kronen deri.
  2. Knus hvidløgsfeddene med skræl let med en kniv, og fordel dem i bradepanden. Sæt ovnen på 200 grader. Hæld hvidvin og lidt vand i bunden af bradepanden, og sæt lammet i ovnen. Steg i 10 minutter og skru ned til 180 grader, og steg yderligere 20-25 minutter. Hæld lidt af skyen over, mens kronen steger. Lav polenta og svampe imens.
  3. Bring vand og mælk i kog, og pisk polentaen i. Kog til en blød grød – det tager ca. 30 minutter ved svag varme, men husk at røre i polentaen næsten hele tiden. Rør derefter smør og parmesan i, og smag til med flagesalt og peber fra kværn.
  4. Kom smørret på panden, lad det bruse af, og steg svampene sprøde. Krydr med salt og peber. 
  5. Tag kronen ud af ovnen, og lad kødet trække fem minutter. Sigt skyen over i en lille gryde, og montér med et par klatter koldt smør. Skær kronen ud, og anret med polenta og svampe.

nem-nytaarsmenu-chilirejer.jpg

GRILLEDE REJER MED CHILIMAYO
12-18 rejer, alt efter størrelse olivenolie
6 fed hvidløg med skal
1 tsk. paprika lidt blandede urter, f.eks. rød basilikum og oregano
1 citron
Chilimayo:
3 æggeblommer
3 dl solsikkeolie
1 spsk. frisk citronsaft
½ tsk. chilipulver eller chilipasta
salt
friskkværnet peber

  1. Rens rejerne forsigtigt, lav et snit ned i ryggen, og fjern tarmen.
  2. Kom æggeblommerne i en skål med salt. Kom olien i dråbevis, mens der piskes kraftigt med et lille piskeris. Når mayonnaisen har samlet sig, kommes citronsaft i dråbevis, mens der stadig piskes. Tilsæt chilipulver eller pasta efter smag, og smag til med salt og peber.
  3. Kom olie på panden sammen med de hele fed hvidløg. Læg rejerne på panden, når olien er varm, drys med paprika, og krydr med salt og peber. Steg rejerne sprøde på hver side ca. 3-4 minutter alt efter størrelse.
  4. Anret, og server med urter, chilimayonnaise og citron.

nem-nytaarsmenu-dessert.jpg

VANILJEIS MED CHOKOLADE
2 vaniljestænger
2,5 dl piskefløde
3,5 dl sødmælk
4 æggeblommer
150 g sukker
300 g mørk chokolade hakket i små stykker
12 vafler (køb færdige)

  1. Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud. Kom stængler i en gryde sammen med fløde og mælk. Varm op til kogepunktet.
  2. Pisk æggeblommerne hvide med sukkeret i en skål. Fisk vaniljestænglerne op. Kom lidt af den varme mælkeblanding i æggemassen, og rør rundt – tilsæt resten af mælken.
  3. Varm blandingen forsigtigt op, mens der røres rundt med en træske. Varm op, indtil ismassen tykner og der dannes et tyndt lag på træskeen.
  4. Kom massen i en ismaskine eller i en metalform. Hvis du fryser den i en form, så rør i den jævnligt. Når isen er som softice, blandes chokoladestykkerne i.
  5. Tag isen ud, 10 min. inden den skal spises, og server i vafler.

Anbefalet til dig