Er smør usundt
SPONSORERET indhold

Derfor kan du roligt smide smør på panden

Ny viden vender op og ned på, hvad vi ved om fedtstof. Men en dansk forsker kaster et kritisk blik på den nye forskning.

Af: Sofie Hviid
15. apr. 2016 | Sundhed

Skift animalsk fedt ud med vegetabilsk. Det har i mange år været mantraet fra de fleste sundhedsguruer, og  det er også et af Fødevarestyrelsens officielle råd til danskerne. Men nu tyder forskning på, at smør for alvor kan komme ind i varmen igen.

LÆS OGSÅ: Ole Henriksen: Sådan får du perfekt hud

En amerikansk forskergruppe har nemlig gjort nye opdagelser, der stiller spørgsmålstegn ved de gavnlige virkninger, man hidtil har tilskrevet vegetabilske olier som solsikke- oliven- eller rapsolie.

Forskerne kan se, at antallet af hjertelidelser eller den overordnede dødelighed ikke bliver påvirket af, at man skifter smørret ud med olie. Så selvom kolesteroltallet falder, har det altså ikke den effekt på dit helbred, som man hidtil har troet.

Ud fra undersøgelsen ser det endda ud til, at smør kan være med til at forebygge hjerte- og karsygdomme. Den gruppe, der spiste vegetabilsk fedt, havde nemlig en højere dødelighed end kontrolgruppen. Men forskerne bag undersøgelsen understreger over for medicalexpress.com, at de er nødt til at lave mere forskning, før de kan komme med klare konklusioner.

LÆS OGSÅ: Er dåsemad sundhedsskadeligt?

Dansk forsker er kritisk
Den nye undersøgelse er lavet ved at gennemgå data helt tilbage fra 1960'erne. Her blev indsamlet data fra en stor gruppe mennesker, som man har fulgt i mange år. Og fordi tallene er gamle, skal man tage resultaterne med et gran salt, mener Lars Hellgren, professor ved Danmarks Tekniske Universitet, der i mange år har forsket i fedtstof:

- I 1960'erne var der et langt højere indhold af transfedtsyrer i margarine, end der er i dag.  Man kan ikke vide det, men det er derfor meget sandsynligt, at personerne i undersøgelsen har fået betydelig mere transfedt. Og vi ved, at transfedt giver dårligere overlevelse og øger sandsynligheden for hjertesygdomme.

Men det betyder ikke, at vi skal gemme smørpakken væk. Lars Hallgren peger nemlig på, at vi i de sidste ti år er blevet mere opmærksomme på, at smør og andet kofedt ikke er så farligt, som man har troet i mange år.

Forskernes bedste råd
Klare svar på, hvilket fedt er sundt, og hvad der usundt, er svære at finde. Det kræver, at man laver kæmpe studier, hvor man følger folk over mange år. Men vi ved med sikkerhed, at fedtstof har stor indvirkning på vores helbred, og man skal sørge for at få nok.

Lars Hellgren selv steger i forskellige fedtstoffer, men har én hverdagsfavorit:

- Jeg steger langt det meste af min mad i rapsolie. Det er en god olie, der kan tåle høj varme og har god smag. Men hvis det er middelhavsmad, steger jeg i olivenolie, og hvis det er kantareller eller sild, så skal der smør på panden.

LÆS OGSÅ: Mit liv med PCO: ”Gennem hele livet har jeg haft følelsen af at være for tyk og ikke kunne gøre noget ved det”

LÆS OGSÅ: Snyd din hjerne – kom op og træn om morgenen

LÆS OGSÅ: Sådan får du din hjerne til at performe hele dagen