sponsoreret indhold
6 klassiske tandbørste-fejl, der koster huller i tænder og pengepung
SPONSORERET indhold

6 klassiske tandbørste-fejl, der koster huller i tænder og pengepung

Undersøgelser viser, at danskere ikke er så gode til at børste tænder, som man kunne tro. Få her de 7 typiske tandbørstefejl, der skader vores tænder (og pengepung), og hvordan vi kan undgå dem.

11. jan. 2016 | Sundhed | Eurowoman

Indrøm det – at børste tænder er noget du tænker ligeså meget over, som når du snører dine sko.

Men mens et par sløset bundet løbesko eller sneaks kan bindes igen, så kan den sløsede tandbørstning få permanente følger for din mundhygiejne og din pengepung.

Og det er jo ikke fordi, det kommer bag på nogle af os. Siden skoletandlægens Karius og Baktus har vi jo fået tudet ørene fulde af, hvor vigtigt det er, at vi prioriterer tænderne og tandbørstningen. Noget tyder dog alligevel på, at vi fortsat glemmer det.

Ifølge en undersøgelse, som Zendium for nyligt har foretaget, viser det sig, at hele 23 procent af danskerne kun børster tænder i et minut eller mindre, at hver femte børster tænder én gang om dagen eller sjældnere, mens 11 procent af landets unge mellem 22 – 25 år ikke børster tænder dagligt!

Det er lidt paradoksalt. For der skal egentlig så lidt til for, at vi kan spare os selv for så meget tid i tandlægestolen og alle de penge, det koster.

2-2-1'eren og 6 andre vigtige tandbørstnings råd
En generel huskeregel er 2-2-1'eren.

Og nej, det har ikke noget med hverken fodbold eller håndboldt af gøre. 2-2-1'eren refererer til, at vi skal børste tænder 2 gange dagligt, minimum 2 minutter af gangen og med 1 cm lag af tandpasta på tandbørsten.

I samarbejde med Zendium opremser vi her de 6 typiske fejl, vi ofte gør, når vi børster tænder og hvordan du kan undgå dem.

1. Vi har en tendens til at skrubbe for hårdt, når vi børster tænder. Men i vores ivrighed kan vi skade tændernes emalje - den substans, der beskytter vores tænder mod syrepåvirkninger, isninger og huller. Slides emaljen af, kommer den ikke tilbage. Derudover kan det også resultere i skader på tandkødet.

Derfor... børst i bittesmå cirkulære bevægelser, så hver tand skånes (Børster du ikke 2 minutter kan en elbørste med timer overvejes).

2. Vi bruger en for hård tandbørste, som kan resultere i slibeskader på tænderne. Derudover kan vi også komme til at skubbe tandkødet op. Har vi først gjort det, så blotter vi det øverste af tandbenet, der burde være dækket af tandkødet og derfor ikke er ligeså modstandsdygtigt overfor bakterier. Og er tandkødet først blevet skubbet op, så trækker det sig ikke tilbage.

Derfor... vær blid, når du børster tænderne.

3. Vi er lidt for tjeppe med tandbørstningen. Er du sjusket med tandbørsten, åbner du muligheden for plak, som er slik for de sukkerelskende bakterier, der medvirker i cariesprocessen. Udover huller kan det også resultere i plak.

Derfor... børst tænderne – ja, vi kan godt klare at høre den én gang mere – mindst to gange dagligt og mindst to minutter af gangen(!!)

4. Vi bruger tandpasta, der ikke beskytter ordentligt.

Derfor... brug tandpasta, der indeholder fluor. Fluor styrker nemlig emaljen og nedsætter modtageligheden for huller. Zendium er én af de tandpastamærker, der indeholder fluor, enzymer og proteiner, som understøtter mundens naturlige forsvar mod plak samt de der to brødre - karius og baktus - mens det også hjælper på tandkødsproblemer og følsomme tænder.

5. Mange planlægger at børste tænder efter morgenmaden, men så skal vi ud af døren og tandbørstningen bliver ofte forhastet og overfladisk

Derfor... børst tænder som det første, når du står op - ikke efter morgenmaden. Og helt generelt skal vi ikke børste tænder, efter vi har spist - især ikke hvis måltidet har bestået af syrlige fødevarer som f.eks. æble, banan og juice. Syrlige fødevarer blødgør nemlig tænderne, og så fjerner tandbørstningen tandens beskyttende spythinde. Derfor bør du børste tænder før morgenmaden og igen som det sidste, inden du går i seng.

6. Vi er for sløve til at få skiftet tandbørsten ud.

Derfor... når tandbørsten begynder at se ud som om, den har været udsat for et mindre elektrisk stød, så er det på tide at skifte. Tandlæger anbefaler, at vi skifter tandbørste ca. hver tredje måned, men det kan skifte fra person til person. Men stritter og taber tandbørsten hårene efter en uge, så er det allerede tid da.



Tag appelsiiiiiin testen
Har du prøvet at drikke appelsinjuice efter tandbørstning? Start med at børste dine tænder med Zendium tandpasta. Drik derefter et glas appelsinjuice. Du vil opleve, at juicen smager som den skal. Zendium er en mild og effektiv tandpasta, der styrker mundens naturlige forsvar uden at forstyrre smagsoplevelsen.