Chris MacDonald
SPONSORERET indhold

Chris MacDonald: 12 tip til at nå dit løbemål

Det kan være svært at holde ved sit løb – men det kan lade sig gøre. Her får du 12 tip fra Chris MacDonald, der gør det lidt nemmere.

Af: Chris MacDonald Foto: iStock
13. dec. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Statistikker viser, at godt 50 procent af dem, der starter på et motionsprogram, falder fra i løbet af seks måneder. Det skal ikke ske for dig, og derfor har jeg samlet 12 gode råd om, hvordan du sætter dig mål – og når dem.

1. Gør dit mål målbart
I stedet for at sige: „Jeg vil begynde at løbe“, så sig: „Jeg vil løbe 15 minutter om dagen, fem dage om ugen“. Det er et konkret og målbart mål. Lav gerne en løbedagbog, hvor du noterer, hvornår du har løbet, hvor langt du har løbet, og hvor hurtigt du løb. Og sæt dig mål for, hvor langt og hvor hurtigt du vil kunne løbe om en, to og tre måneder. Tænk også over, om målet er så vigtigt, at det kommer på din liste over dagens gøremål og ikke står til forhandling. Er det ikke det, så lad være med at sætte det som mål.

2. Se det for dig
Skriv dit mål ned eller tegn det. En stor del af vores hjerne er dedikeret til vores syn, så det visuelle er vigtigt. Når jeg sætter mig et nyt mål, køber jeg en kasse med 300 elastikker. Hver morgen tager jeg en elastik om håndleddet, og jeg må først tage den af, når jeg har udført mit mål, f.eks. at powerwalke. Når jeg har udført dagens mål, tager jeg elastikken af og nulrer den til en lille bold. Som dagene går, vokser elastikbolden langsomt, og på den måde kan jeg se mine fremskridt.

3. Gør det tidligt
Viljestyrke er en begrænset ressource, som bliver udmattet i løbet af dagen. Løb derfor gerne tidligt på dagen, før viljestyrken er træt.

4. Skab det rigtige miljø
Alle ved, at det er nemmere ikke at spise slikket, hvis der ikke er noget. Så skab et miljø, hvor de dårlige vaner og undskyldninger ikke findes. Hold løbetøjet rent, iPod’en opladet og skoene klar, hvis du vil ud at løbe.

5. Keep it simple
Undersøgelser har vist, at jo mere kompleks en kostplan er, jo større er risikoen for, at man ikke overholder den. Mit gæt er, at det samme gælder for motion og andre mål. Hold derfor din træning enkel, så er chancen, for, at du overholder løbeturene, større.

LÆS OGSÅ: Sådan bevarer du træningsmotivationen

6. Modstand er et godt tegn
Det går op og ned, når man prøver at nå et nyt mål – og det er ikke altid nemt. Når det er rigtigt svært, skal du huske, at det er en naturlig del af rejsen. Modstand kan du ikke undgå, og modstand er et godt tegn. Når børn har vokseværk, siger vi til dem, at det er godt, fordi det betyder, at de vokser. Når du mærker modstanden, er det godt, fordi det er signalet om, at du vokser.

7. Vil du det nok?
Sørg for, at dine grunde til at ville nå målet er at opnå noget positivt for dig eller andre. Spørg dig selv: Vil jeg være løber? Så begynder du nemlig ubevidst at lede efter grunde til at fuldføre og rent faktisk blive løber. Og de grunde opbygge din motivation.

8. Find forbilleder
Det virker motiverende at tale om sit nye løbeprojekt med andre, der også løber. Eller måske ligefrem løbe sammen. Vores hjerne er udstyret med såkaldte spejlneuroner, som aktiveres, når vi selv udfører en handling, men også når vi ser andre, der udfører handlingen. Du får altså lyst til at løbe, når du ser, at din omgangskreds gør det.

9. Få rutinen
Sørg for at skemalægge din motion, det lyder måske kedeligt og ufleksibelt, men det kan være den eneste måde, du får det gjort på. Og løb gerne på det samme tidspunkt på dagen hver gang. Rutine er godt, fordi hjernen elsker det genkendelige. Hvis den ikke kan forudsige dagens rytme, kræver det flere ressourcer at udføre dagens gøremål.

LÆS OGSÅ: Træning: Her er dine dårlige undskyldninger - og gode grunde

10. Vær konsekvent
I forhold til træning risikerer vi at nulstille vores udvikling, hvis vi springer over i en uge. Så husk på Nikes slogan: Just do it!

11. Sig det til andre
Jo flere der ved, at du nu bliver løber, jo bedre. Du får råd og opbakning, og samtidig viser studier, at det at fortælle andre om sit mål, øger chancen for succes – især for kvinder, faktisk – og du synes måske, det er for pinligt at droppe det projekt, som du har fortalt alle om, så det alene er grund nok til snøre løbeskoene.

12. TPL - Tro på lortet
I bjergbestigning tror mange, at de er ved vejs ende, når de når toppen. Det er de ikke. Godt 80 procent af ulykkerne sker på nedstigningen, fordi folk taber fokus, slapper af og falder. Det samme sker med livsstilsændringer. Når vi endelig når vores mål, falder vi fra. Husk på, at det er en normal del af processen, og at faldet styrker dig og lærer dig, hvordan du undgår at falde næste gang. Så jeg vil sige: TPL og TP! (Tro På Lortet og Tænk Positivt!).



Gå ikke glip af de seneste artikler! Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev her.