Flåt & borrelia
SPONSORERET indhold

5 vigtige huskeregler: Sådan undgår du flåtbid

Når du bevæger dig ud i det danske sommerland, kan du støde ind i uønsket selskab, nemlig flåter. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du beskytter dig mod flåter, og hvad du skal gøre, hvis du har fået et flåtbid.

Af: Redaktionen Foto: Getty
13. jul. 2023 | Sundhed | ALT.dk

Hvad er en flåt?

Flåten, som også er kendt som skovflåten, er en mide, der suger blod og kan overføre sygdomme som borrelia og i sjældne tilfælde TBE.

Flåten lever af at suge blod fra større dyr som hjorte og ræve, men den kan også sætte sig på mennesker.

Den sidder i toppen af højt græs og lignende og venter på, at en potentiel vært skal gå forbi. Får du en skovflåt på dig, vil den typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på din krop, hvor den bider sig fast og begynder at suge blod.

Man vil normalt ikke mærke noget bid, og derfor opdager mange først, at de er blevet bidt af en flåt, når de får øje på den.

Hvor og hvornår møder du flåter?

Skovflåter bor i højt græs og bevoksning i fugtige områder – fx i skoven eller på en eng. De er mest aktive, når der er varmt og fugtigt i vejret. Flåtsæsonen varer normalt i Danmark fra maj til oktober.

flåt-på-græs.jpg

Skovflåter kan ikke springe eller flyve. I stedet kravler de op på et græsstrå eller andre højere planter, og så lader de sig falde ned, når et menneske eller et dyr kommer forbi. Herefter kan de kravle rundt på kroppen længe, før de bider sig fast. De kan også flytte sig fra menneske til menneske via fx sengetøj.

Hvordan forebygger du flåtbid?

Hvis man vil beskytte sig mod flåtbid, handler det om at dække sig godt til. Det er vigtigt at iføre sig lukkede sko, lange ærmer og lange bukser, som er stoppet godt ned i sokkerne. Når I er i naturen, så tjek hinanden regelmæssigt for flåter – særligt hvis I befinder jer i en skov, på en mark eller et andet område med høje planter og fugt.

Flåter kan godt lide varme, fugtige steder på kroppen, så tjek også grundigt bag ørerne, under tøjet og i mindre børns hovedbunde. Flåten kravler ofte rundt på kroppen og leder efter et godt sted at bide, og kan børstes væk, så længe de ikke har bidt sig fast. Regelmæssige flåttjek giver de bedste muligheder for at nå at få fjernet flåten væk, før den bider.

Det skal du gøre, hvis du har fået et flåtbid

Flåter lever af at suge blod. Finder man en flåt på sig selv eller en anden, skal den fjernes hurtigst muligt for at undgå at flåten overfører sygdomme. Hvis ikke flåten har bidt sig fast på huden, kan den børstes væk.

Har den allerede bidt sig fast, er det en god idé at I fjerner flåten ved at bruge en flåt-tang eller en pincet. Derfor kan det være en god idé at have redskabet med sig, når man er i naturen.

flåt-pix.jpg

Hvilke sygdomme kan flåter bære på?

Det er vigtigt at understrege, at langt de fleste flåtbid ikke fører til sygdom.

Der findes flere flåtoverførte sygdomme, men de to alvorligste er borrelia-infektion og centraleuropæisk hjernebetændelse – bedst kendt som TBE (Tick-Borne Encephalitis), som ses i sjældne tilfælde.

Borreliose

Borreliose kan opstå, hvis man bliver bidt af en flåt, der bærer på borrelia-bakterien. Borrelia-infektion er en relativt sjælden sygdom. Flåter, der bærer på borrelia, kan findes i hele Danmark, og man anslår, at cirka 15 % af flåterne i Danmark bærer bakterien.

Hvert år bliver cirka et par tusinde danskere smittet med Borrelia, og det er primært skovarbejdere og landmænd, der rammes. De fleste smittede får en lokal infektion i huden, men hos cirka 150 danskere om året, spreder bakterien sig til nervesystemet, hvor det udvikler sig til en alvorlig tilstand.

Lægen kan stille diagnosen, og du behandles med antibiotika. Der findes ingen vacciner mod Borreliose.

flåt-rødme.jpg

Hold øje med rødt udslæt

Borreliose kan give forskellige symptomer. Er du blevet smittet, kan der i starten komme et karakteristisk rødt udslæt omkring bidstedet, der spreder sig. Den skal du få undersøgt hos lægen. Det viser sig som et ringformet udslæt.

Stadie 2 kan vise sig uger til måneder efter smitte. Symptomerne kan være feber, træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter samt hævede lymfeknuder. 

Derefter kan infektionen sprede sig fra bidstedet til andre organer, som fx hjernen (neuroborreliose). Symptomerne på neuroborreliose viser sig typisk som hovedpine, nakke- og rygstivhed samt udstrålende nervesmerter eller muskellammelser, typisk i ansigtet.

Når en flåt bider, tager det typisk mere end 24 timer, før den har overført borrelia, og sygdommen kan behandles med antibiotika.

TBE

TBE (Tick-Borne Encephalitis) er en sjælden men alvorlig sygdom. De seneste ti år er et stigende antal danskere blevet bidt af en flåt med TBE-virus. Men det er dog kun ganske få danskere, der smittes, lyder det fra Statens Serum Institut. 

Ifølge Statens Serum Institut blev der i 2022 diagnosticeret 14 TBE-tilfælde, hvoraf de fem er smittede i Danmark. De danske tilfælde af smittede var på nær ét tilfælde, som var smittet på Bornholm, alle smittet i Nordsjælland nemlig omkring Asserbo plantage, Hareskoven og ved Arboretet i Hørsholm.

Influenzalignende symptomer

TBE-virusen overføres inden for få minutter efter flåtbid via flåtens spytkirtler, hvorfor flåten bør fjernes så hurtigt som muligt, straks den opdages.

Er man blevet bidt af en flåt med TBE-virus, får de fleste slet ingen symptomer. Men ca. én ud af fire smittede vil få let feber og influenzalignende symptomer i nogle dage.

Derefter kan der hos cirka én til to ud af tre efter nogle dage til nogle uger komme tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser. Kontakt din læge, hvis du har mistanke om, at du er smittet.

Der findes ingen behandling mod TBE, men det er muligt at blive vaccineret mod tbe. Vaccinen er selvbetalt, og anbefales lige nu kun for folk, der færdes jævnligt i skov og krat udenfor stier.

Hvordan beskytter man sig mod flåtbid?

Først og fremmest skal man forebygge flåtbid med den rigtige påklædning. Det er også vigtigt at opdage flåten hurtigt, og allerhelst før den bider, så den kan blive fjernet med det samme.

  • Vær ekstra opmærksom, når du færdes i områder med forekomst af mange flåter. Det er for eksempel skove eller højt græs i fugtige områder, hvor der er hjorte.
  • Når du bevæger dig i flåt-beboede-områder, så brug gummistøvler, lange bukser, lange ærmer og gerne en jakke.
  • Tjek altid dig selv og børn regelmæssigt efter for flåter, især bag ørerne og på varme og fugtige steder på kroppen.
  • Find de insektmidler frem, som også virker mod flåter, og smør dig ind, inden du går ud.
  • Er du først blevet bidt af en flåt, så fjern den hurtigt. Hold øje med om der kommer et rødt udslæt på huden omkring bidstedet. Får du influenzalignende symptomer, så søg læge.

Anbefalet til dig