Søvn er godt for hukommelsen
SPONSORERET indhold

Her er den overraskende konsekvens af at sove for lidt

Når vi er trætte, går det meste galt.

Af: Marie Kaufholz og Jo Brand. Foto: iStock
20. okt. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Vi kan ikke koncentrere os, spiser mere usundt og er mere udsatte for depression. Men nu viser en ny undersøgelse, at søvnmangel også øger tilbøjeligheden til at danne minder om ting, der aldrig er sket. I hvert fald hvis man sover mindre end fem timer om dagen.

Det viser en undersøgelse af over 100 mennesker, der enten havde sovet normalt eller havde skullet holde sig vågne i 24 timer. Begge grupper skulle gengive en række historier og detaljerne i dem, men gruppen, der ikke havde sovet, kunne ikke bare huske historierne dårligere, de var overbevist om, at ting, der ikke var sket, var sket.

Men hvor lidt søvn er egentlig nok, når du i perioder er presset af manglende tid og må skære ned på timerne under dynen? Her er der ikke meget hjælp - eller mirakelløsninger - at hente i videnskaben. Overvejende går anbefalingen nemlig på at få mindst syv timers søvn hver nat.

LÆS OGSÅ: Få 10 tip til ny energi

Det forklarer Mikael Rasmussen, søvnkonsulent ved Center for Stress og Trivsel, i et tidligere interview med ALTfordamerne.dk. Hvis du har svært ved at falde i søvn, kan det være en fordel at slukke for de mange apparater i vores hjem, såsom smartphones, tv og tablets, der udsender LED-lys.

- Man bør have det som regel at slukke en til to timer før sengetid, og herud over forsøge at parkere stressfaktorer uden for soveværelset, så det bliver et frirum, siger Mikael Rasmussen.

Har du selv svært ved at prioritere din søvn højt nok, så forsøg dig med en uge, hvor du går tidligere i seng, så du når op på syv til ni timer afhængig af, hvad du har brug for. Mikael Rasmussen garanterer, at du vil kunne mærke en kæmpe forskel på dit energiniveau og humør, og det kan forhåbentligt motivere dig til at tage dit søvnbehov alvorlig

Kilde: Medical News Today, Politiken


LÆS OGSÅ: Sådan får du en optimal søvn