Amalie Langballe
Foto: Mathias Løvgreen Amalie Langballes 'Forsvindingsnumre' er en hudløs roman om en ung kvinde, der er i sorg efter at have mistet sin mor, og som forsøger at finde fodfæste i livet.

Amalie Langballe: "Når jeg læser dem, er jeg stadig barnet med ikke alt for mange venner"

Forfatteren Amalie Langballe, 27, er uddannet journalist og debuterede i 2019 med Forsvindingsnumre, som hun modtog BogForums Debutantpris for. Hun kan hverken leve med eller uden at skrive, ville ønske, hun havde skrevet de overnaturlige sætninger i Nabokovs Lolita og læser Harry Potter, når hun er i krise og har brug for en sutteklud. For tiden skriver hun bl.a. på et dokument med arbejdstitlen Forelskelsesbogen. Og så kan hun ikke få nok af vrede kvinder.

Hvad er den første bog, du husker at have læst?

“I de små klasser plejede vores bibliotekar at læse en historie højt i starten af timen, men jeg var altid så urolig, at jeg for det meste blev bedt om at underholde mig selv i en anden afkrog af biblioteket. Her læste jeg engang den bog, der hedder En kat er ingen sofapude, som er den første bog, jeg kan huske, jeg selv læste. Den handler om en kat, der efter at have boet i forskellige hjem, beslutter sig for at leve som en fri kat – deraf titlen.”

Hvilken bog gav dig lyst til selv at skrive?

“Det er et superkrukket svar, men jeg ved faktisk ikke, om jeg nogensinde har haft lyst til at skrive, så meget som at jeg på et tidspunkt bare blev skrivende. At skrive er for mig forbundet med så meget angst og gru, at jeg har svært ved at forbinde det med noget særligt lystbetonet – samtidig med at tanken om at undvære det også er umulig.”   

LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard: "Det er løgn, når folk siger, at venner er din selvvalgte familie. Det er de ikke"

Hvilken bog ville du ønske, du selv havde skrevet?

“Åh, der er så mange! For tiden er jeg meget optaget af Nabokov og i særdeleshed sproget i Lolita. Sætningerne i den bog er slet og ret overnaturlige.” 

Lolita af Vladimir Nabokov, Gyldendal, 249 kr. 

Hvilken bog læser du, når du er ked af det?

Ringenes Herre og Harry Potter. De er mine krisebøger uanset krisen. De to bogserier er for mig ikke så meget bøger, som de er sutteklude, der åbner min barndom op for mig. Når jeg læser dem, er jeg stadig barnet med ikke alt for mange venner, som prøvede at lære sig sindarin, et af elversprogene fra Ringenes Herre, og plagede sin mor til at stå i kø foran Bog & Idé ved torvet i Svendborg, så jeg kunne få Harry Potter og Føniksordenen på udgivelsesdagen. Barnet ville så tilbringe de næste to-tre dage indelukket på sit værelse i den fugleredeformede stol i bambusflet, kun afbrudt af de måltider, som hendes mor serverede for hende. Det var en god tid, måske den bedste.”

Ringenes Herre af J.R.R. Tolkien, Gyldendal, 149 kr.
Harry Potter og Føniksordenen, Gyldendal, 199 kr.

Hvilken bog ligger på dit natbord lige nu?

Vergils aeneide, som jeg snart er igennem. Den er skrevet i heksameter, hvilket kan virke afskrækkende og oldtidskundskabsagtigt, men når man først er inde i det, så er det altså ret genialt.”  

Vergils aeneide, Gyldendal, 395 kr.
Kræftafdelingen af Alexander Solsjenitsyn fås kun antikvarisk

Hvilken forfatter har haft størst indflydelse på dit eget arbejde som forfatter?

“Jeg har ikke deciderede inspirationskilder i mit arbejde, men der er nogle forfattere, som havde enorm stor og konkret betydning for min skriveproces i forbindelse med Forsvindingsnumre. Thomas Korsgaard var en uvurderlig hjælp på et tidspunkt i redigeringsfasen, hvor jeg selv var helt fortabt, og derudover fik jeg solide råd af Peter Adolphsen, Hassan Preisler og Duncan Wiese.” 

Tityrus af Duncan Wiese, Rosinante, 199 kr.

LÆS OGSÅ: Prisvindende forfatter Hanya Yanagihara: Vi kræver alt for meget af ægteskabet i dag

Hvilke forfatter synes du, man skal holde øje med lige nu?

“Jeg havde fornøjelsen af at anmelde Med hjertet og kussen i laser af Sille Kirketerp Berthelsen sidste sommer for Weekendavisen, og jeg er – og var – dybt imponeret af hendes evne til at tænke. Hun er en sand og usnobbet intellektuel, som jeg i en dansk kontekst kun kan sammenligne med Rune Lykkeberg. De evner begge at formidle svære – og ikke mindst selvstændige – tanker på en tilgængelig, underholdende og overbevisende måde. Derudover er Berthelsen slet og ret vred, og jeg kan ikke få nok af vrede kvinder.”   

Med hjertet og kussen i laser af Sille Kirketerp Berthelsen, Forlaget Nemo, 129 kr.

Hvad er det bedste sted at hænge ud med en bog?

“Hjemme hos mig. Hvis man altså er mig – det er ikke en invitation. Jeg har en ikke-eksisterende koncentrationsevne, så jeg kan ikke læse andre steder end derhjemme.”  

LÆS OGSÅ: Her den ultimative guide til dig, der elsker at læse

Hvad skriver du på nu?

“Jeg har fire Google docs-dokumenter, som jeg skriver i. Det første hedder En rask lille voldtægt, det andet hedder Forelskelsesbogen, det tredje hedder Spøgelseshistorier, og det fjerde hedder Optegnelser over slutningen. Jeg er dog ikke klar til at fortælle, hvad der gemmer sig i dokumenterne, så det holder jeg for mig selv lidt endnu.” 

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger, Kultur, Livsstil og Kvinder du skal kende