Ulrikke Høyer

Foto: Oscar Meyer So many books, so little time. Ulrikke Høyer i Eurowoman i 2019.

Her den ultimative guide til dig, der elsker at læse

Bøger skal læses, ellers vender de ryggen til dig, og du har lovet dig selv at læse mere skønlitteratur i 2020. Men hvilke bøger skal gøre dig selskab, og hvor skal du købe nye forsyninger?

Håndbog i hor

Før Tinders dårlige dates og seksuelle vildfarelser var der Ovids elskovskunst, en lærebog i kærlighed, erotik, flirt og nydelse, som du måske husker fra oldtidskundskab i gymnasiet, hvor hormonerne rasede. Det gør de stadigvæk, og så er det godt, at Håndbog i hor tilbyder ekspertviden udi kunsten til dem, der dumpede i 3.g. “Findes der nogen i byen, der ikke kan kunsten at elske, kan man studere det her digt for at blive ekspert,” lover elskovsoraklet Ovid på første side. Hvem sagde 12-talsdrenge?

Brøg Litteraturbar

Bøger, naturvin, mad, kærlighed og fællesskab. Det er ikke så lidt, de disker op med i Fiolstræde i København på Brøg Litteraturbar, opkaldt efter forfatterinden Suzanne Brøgger. “Alt hvad der løfter mig op, det vil jeg gerne slikke på. Alt hvad der trykker mig ned, det vil jeg gerne skide på,” som der står malet på vinduet med hendes visdomsord som en lille smagsprøve på, hvad der venter indenfor. Når du går derfra, har du måske bøger som Free the Tipple. Kickass Cocktails Inspired By Iconic Women, Ursula Le Guins Bæreposeteorien om fiktion eller et andet nyt bekendtskab ved hånden.
Broeglitteraturbar.dk Fiolstræde 7, 1171 København

LÆS OGSÅ: Hvad læser en tidligere præsident? Obama anbefaler 11 bøger til din sensommerlæsning

Live and kicking

Når litteraturen ikke vil komme til dig, må du jo komme til den. Gyldendal Live er gode til at få litteraturen til at række ud, også til dem, der aldrig får åbnet en bog, men gerne vil vide, hvad der står i den alligevel og har mange forfatterarrangementer over forskellige temaer. Fx spirituel nytårskur under titlen Heks, sex og eks, der renser sjælen for det foregående års dårligdomme, og hvor kvinderne bag podcasten Astropod fortæller, hvad du kan vente dig af 2020, inden de runder af med hymne, bål og månecirkel.
Se mere på Gyldendal.dk/live

Oktoberbarn foreløbig forside.jpg

Memories

Linda Boström Knausgårds roman Oktoberbarn er skrevet fra psykiatrisk afdeling, hvor hun er tvangsindlagt og bliver behandlet for en svær depression med elektrochok. Det er fortællingen om en forfatter, der kæmper for at bevare sine minder og sig selv, plaget af skyld og skam over kærligheden, der forsvandt, samlivet med manden og forfatterkollegaen Karl Ove Knausgård, der ikke blev passet, og fraværet fra børnene derhjemme, mens hun er i behandling.

Praktisk, klassisk, god

En roman, der også kan indeholde din læbestift og dine læsebriller? Olympia Le-Tan ved, at bogen er din bedste accessory og har selvfølgelig sørget for, at den kan rumme din livshistorie og er åben for fortolkning. Oscar Wilde, Ernest Hemingway eller Vladimir Nabokov. Du vælger selv, hvilken af dine yndlingsforfattere eller -bøger, du tager under armen og med i bogklubben eller til middagsselskab. En god og belæst bordherre er en gave.
Olympialetan.com

LÆS OGSÅ: 18 nye bøger, du bør tage med på din ferie

I køkkenet med Karen Blixen.jpg

Karen Blixens kogekunst

Skildpaddesuppe, vagtler i sarkofag og Baba au rhum. Karen Blixen, der kulinarisk nok er bedst kendt for menuen i Babettes gæstebud og efter sigende levede af østers og champagne, betragtede gastronomi som en kunstart ligestillet med litteratur, musik og maleri og forstod sig på finere fransk madlavning, også bag komfuret. Faktisk sagde man, at man spiste lige så godt hos hende som på Ritz i Paris. Signe Wulffs I køkkenet med Karen Blixen er en kulinarisk rejse gennem Karen Blixens liv og forfatterskab og gengiver for første gang hendes yndlingsopskrifter, så du også kan gå i køkkenet som en verdensdame. Mens du drikker et glas skum fra Veuve Clicquot. Hvis du spørger Karen, er det nemlig bedre end sex.

Thiemers Magasin

En delikatesseboghandel, kalder Thiemers Magasin i Tullinsgade i København sig selv. De tilbyder også skrivekurser, læseklubber og søndagsevents, hvor de interviewer aktuelle forfattere om deres bøger. Der er altid kaffe på kanden og gode anbefalinger til natbordet eller fødselsdagsgaven.
Thiemers.dk, Tullinsgade 24, 1618 København

Bibliofili

Du har altid elsket biblioteker og den verden af viden, de åbner op for. Duften, de lange rækker med hyldemeter af læderindbundne bogrygge med prægede guldbogstaver og numre, der er koder for rejselitteratur, skønlitteratur og bøger om botanik. Dokk1, der også huser Aarhus Hovedbibliotek, er et helt gesamtkunstwerk af oplæsninger, strikkecafé, søndagsfilm og Repair Café, hvor frivillige hjælper dig med at fikse dine ting. En slags hospital for juleengle, der har mistet deres vinger, den strejkende Enter-knap på din MacBook og favoritbogen, der har ondt i ryggen, som er ved at falde fra hinanden.
Dokk1.dk, Hack Kampmanns Pl. 2, 8000 Aarhus

LÆS OGSÅ: Karen Bro: "Jeg har en følelse af, at jeg har taget det største og vildeste spring i hele mit liv"

Poster girl

Hvis det ikke er nok for dig at have din yndlingsbog liggende fremme på sofabordet, kan du hænge den op på væggen, så alle kan se, at du er fan af Karen Blixens Vinter-eventyr, Tove Ditlevsens Pigesind eller Dea Trier Mørchs Vinterbørn, drikke kaffe sammen med den eller gå med den udenpå tøjet sammen med alle de følelser, den vækker i dig. Gyldendal Studio gør sig i litterær merchandise og sælger bl.a. plakater, krus og T-shirts.
Gyldendalstudio.dk

Strunge.jpg

Hverdagspoesi

Samlede Strunge er et genoptryk af Michael Strunges 11 digtsamlinger fra Livets hastighed fra 1978 til Billedpistolen fra 1985 og med en lille verdenspremiere i form af fem nye digte, der ikke tidligere er udgivet. Her en lille Popsang fra samlingen: “Jeg ville gerne være et foto / af en højtidelig og simpel popsang / i din bankende brystlomme / mellem bolsjer og smøger.”

Little Women

Lykken er, når en af dine yndlingsbøger bliver filmatiseret, og så endda med Emma Watson, Saoirse Ronan, Laura Dern, Meryl Streep og Timothée Chalamet på rollelisten instrueret af Greta Gerwig. Louise May Alcotts klassiker Little Women fra 1868 om fire søstre er blevet kaldt ‘verdens første pigebog,’ men kan læses af alle. Og husk, film skal ses i biografen, ikke bøger. De skal læses først. Premieren er 26. marts.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger, Trends og Livsstil

610x200_woordy_knap2.jpeg