Badehotellet
SPONSORERET indhold

Det skal du glæde dig til i Badehotellets nye sæson: Nye tider, nye kvinderoller

Da vi sidst tog afsked med Badehotellet, var Fru Frigh blevet enke, Amanda selvstændig karrierekvinde, og Otilia var på vej til at blive lærerinde. Tre figurer, der afspejler tidens kvinderoller i den nye sæson af Badehotellet.

Af: Anette Løkken Sørensen Foto: TV 2 / Mike Kollöffel
17. feb. 2019 | Livsstil | Hjemmet

De kvinder, som skilte sig ud dengang, var virkelig enere!

Sådan siger Hanna Lundblad, der sammen med sin mand, Stig Thorsboe, er forfatter på Badehotellet.

Duoen har valgt at springe frem i tiden og henlægge sjette sæson af den populære serie til år 1939.

Sidst, vi mødte de folkekære karakterer, var Fru Frighs mand netop død, og enken, spillet af Anette Støvelbæk, blev leder af tobaksfabrikken. Vi havde nok en anelse, for det var jo hende, der i virkeligheden brændte så meget for at drive den videre, at hun forhindrede salget og brændte salgskontrakten. Hvordan hun slap af sted med det, er en hemmelighed, hun har holdt for sig selv, men direktør blev hun. Thorsboe og Lundblad har i skriveprocessen været stærkt optaget af netop kvindernes rolle dengang:

– Hvis kvinder ville have en uddannelse, blev de skolelærere, sygeplejersker eller sekretærer. Der var de tre valgmuligheder, og hvis de blev gift, sagde de som oftest op for at gå hjemme. På den måde kan man sige, at de, der gjorde noget andet, virkelig skulle bruge kræfter på at gå op imod strømmen, siger Hanna Lundblad.

Badehotellet
Alice Frigh, alias Anette Støvelbæk, har været direktør for Frighs Tobaksfarik i de seks år, der er gået, siden hendes mand, Otto, døde. Foto: TV 2 / Mike Kollöffel.

LÆS OGSÅ: Kendt Badehotel-stjerne er gravid med sit første barn: ”Vi kan næsten ikke vente”

Blandt dem er også Amanda, spillet af Amalie Dollerup, som laver reklamefilm med Philip Dupont.

– Og Otilia er jo blevet lærer – det lå ligesom i kortene – men dermed er hendes tid som stuepige også forbi. Hun vender dog alligevel tilbage til hotellet, fortæller Hanna Lundblad.

Den svenske skuespiller Alma Molin vil også være at finde på hotellet. Hun er der for at læse replikker til teaterstykket „Trold skal tæmmes” Begge er de kvinder med egen karriere, som på mange måder har frigjort sig, sådan som det også så småt begyndte at ske i det omgivende samfund.

Badehotellet
Den svenske skuespiller, Alma Molin, vil også være at finde på hotellet. Hun symboliserer en del af kvindefrigørelsen. Foto: TV 2 / Mike Kollöffel.

Ulven kommer

Sommeren 1939 er den sidste sommer før 2. Verdenskrig, der bryder ud i begyndelsen af september, umiddelbart efter gæsterne er taget hjem.

– I fem sæsoner har kontorchef Aurland, som den eneste været stærkt optaget af nazismens fremmarch og råbt „Ulven kommer, ulven kommer”. Her i sjette sæson må man sige, at ulven ER kommet, konstaterer Hanna Lundblad.

De første fem sæsoner af Badehotellet var dem, som forfatterparret i sin tid bød ind med. De ønskede at lave en serie om årene fra 1928 til 1933.

– Vi ville begynde før Wall Street krakket i 1929 og slutte den 30. januar 1933, den dag, hvor Hitler bliver rigskansler og det brede politiske Kanslergadeforlig bliver indgået i Danmark. Samme dag, hvor diktaturet bliver en realitet det ene sted, vinder demokratiet det andet sted. TV 2 sagde: „Ja, det er godt med jer. Nu laver vi én sæson, og så ser vi, hvad der sker”, fortæller Hanna Lundblad med et smil og tilføjer:

– Vi ser på de første fem sæsoner som del 1, og nu tager vi hul på et nyt kapitel. Selvom krigen lurer, så er der fred og fordragelighed på Badehotellet i sommeren 1939. Menneskeheden har til alle tider gerne villet lukke øjnene og se den anden vej. Det er sådan et træk, som vi alle sammen genkender. Det er mere bekvemt end at forholde sig til noget, som man måske skal gøre noget ved, mener Hanna Lundblad.

Badehotellet
Otilia (Merete Mærkedahl) er blevet skolefrøken på Skørping-egnen, ugift og korrekt som altid. Men hun har ikke glemt sin gamle arbejdsplads. Foto: TV 2 / Mike Kollöffel.

LÆS OGSÅ: Anette Støvelbæk om sit spontane ægteskab med Lars Mikkelsen: ”De synes, vi var tossede”

Seriens stærke historiske baggrund er vigtig for forfatterne. De første fem år, hvor vi fulgte livet på Badehotellet, var også den tid, hvor der blev skabt grobund for en diktator som Hitler. Hanna Lundblad understreger dog, at selvom det er en alvorsfuld tid, så er serien stadig en komedie:

– Nogle steder er der endda skruet op for det sjove, for det er seriens DNA, at den både rummer det komiske og det alvorlige.

Badehotellet
Amanda (Amalie Dollerup) er en selvstændig, stærk kvinde, men måske har det også sin pris. Karrierekvinder kunne være ret ensomme i 1939. Foto: TV 2 / Mike Kollöffel.

Ikke kun til pynt

Selvom 1939 var året, hvor Hitler satte verden i brand, så var det også året, hvor Johnny Weissmuller som Tarzan for første gang svingede sig i de filmiske lianer, og hvor filmen „Borte med Blæsten” fejede ind over verden. Stumfilmsstjernen Asta Nielsen, som havde en stor karriere i Tyskland, måtte vende hjem til Danmark på grund af krigen, og ugebladene var fyldt med opskrifter og mode:

– Det, der virkelig slår mig i den tids blade, er, at det hele handler om, at kvinder pynter. Enten som filmskuespillerinder eller som yndige og dygtige husmødre, der har gjort sådan og sådan i deres køkkener. Det, der har noget med verden udenfor at gøre, er mændenes afdeling, konstaterer Hanna Lundblad.

LÆS OGSÅ: Forfatter Dea Trier Mørch var et feministisk ikon i de fællesskabsglade 70'ere

Indimellem var der kvinder, som ville andet end at pynte. Frem mod krigens udbrud kom flere ugifte kvinder ud på arbejdsmarkedet, og der blev flere kontorpiger og færre tjenestepiger. Gifte kvinder var som hovedregel hjemmegående husmødre og selv efter 2. Verdenskrig, hvor der var brug for hænder til at opbygge landet, var der stadig mange, der syntes, at det var finere at være hjemmegående og passe hus, mand og børn, end det var at arbejde uden for hjemmet. Når vi møder karaktererne igen, her i 1939, er både Otilia og Fru Frigh forbi det med at være til pynt, for de har allerede været udearbejdende i flere år:

– Det var et dilemma at skulle vælge imellem karriere eller kærlighed, og der er flere eksempler i denne sæson, som viser, at kvinder med et job kan være meget ensomme. Det er også et tema, Amanda vil blive udfordret på, siger Hanna Lundblad. 

Anbefalet til dig