SIDSTE CHANCE – KOM MED TIL DANMARKS HYGGELIGSTE KVINDELØB

Bente Dalsbæk
Foto: Freia Dam

Bente Dalsbæk fejrer jul med eksmænd, børn, sammenbragte børn og børnenes mødre

Bente Dalsbæk fejrer jul med eksmænd, børn, sammenbragte børn og børnenes mødre

Hun synger John Mogensen rundt om juletræet med eksmænd, børn, sammenbragte børn og børnenes mødre. Hun hænger sine børns sutter på juletræet og vil egentlig bare gerne give en gave, uden at tænke over beløb og størrelse. Bente Dalsbæk er vært på P1 Debat og tredje låge i ALTs adventskalender om jul og traditioner.

Julen betyder refleksion...
...for jeg tænker rigtig meget over tingene i julen. Det er samtidig indløbet til et helt nyt år, og jeg kan godt lide at bruge juletiden til at fundere over, om jeg fik nået det jeg skulle og ville i året, der gik. Julen betyder også familie for mig. Især efter mine børn er kommet til.

Når man er kåd om foråret...
...får man vinterbørn. Og det har jeg. Min yngste søn på 11, Hannibal, som jeg har sammen med min eksmand, Naser (Khader, red.), har fødselsdag den 20. december og min ældste søn på 16, Tobias, har fødselsdag den 7. januar, så der er en ret massiv arrangementskalender foruden jul og nytår. Den 8. januar er jeg fuldstændig flad.

Vi holder sammenbragt jul i år...
...så jeg skal holde jul med Naser, hans tidligere kæreste og deres fælles datter Sofia, mine forældre og Hannibal, mens Tobias skal holde jul med sin far. Vi har allerede nu oprettet en Facebookgruppe for at koordinere, hvem der skal sørge for hvad. Og så skal der være to slags sovs – én til and og én til flæskesteg. Der skal være svin i den ene sovs, sådan er det bare.

At kunne holde jul med sine ekser og deres ekser...
...har altid betydet noget særligt for mig. Men jeg er heller ikke tilhænger af, at man tvinger sig selv til det, hvis man virkelig ikke kan. Man bliver nødt til at holde jul med nogle mennesker, som man kan have det sjovt med.

LÆS OGSÅ: Özlem Cekic: ”Jeg er simpelthen så taknemmelig for, at jeg blev introduceret til dansk jul”

Jeg ønsker mig en dims...
...så jeg kan finde mine nøgler. Den kommer med en app, og så giver den lyd, så du kan finde dine nøgler. Jeg har sådan en stor sort taske, hvor de bare forsvinder ned i dybet.

Mine børns forsølvede sutter...
...hænger altid øverst på træet. De fleste guldsmede kan forsølve hvad som helst, og det er skønt minde at tage frem hvert år. Jeg har samlet på julepynt, siden jeg var 17, så jeg har en del.

Børnenes forsølvede sutter er gode minder og har altid en plads på Bentes juletræ.

Mit bedste juleminde...
...var da Nasers mor sagde ja til at holde jul med os. Dengang havde hun boet i Danmark i 30 år, men havde endnu ikke holdt en traditionel dansk jul. Hun kunne ikke forstå, at jeg havde så meget julepynt, og kun havde det fremme fjorten dage om året. "Du er tosset", sagde hun med et smil. Det, synes hun, var vildt underligt.

Glaskugler har en stor plads i Bentes julesamling. Julemanden er købt på en rejse til Washington D.C. og det røde æble i New York. Bamse, tromme og nissepige er fra Bentes barndom.

LÆS OGSÅ: Jeanette Ottesen: December er desværre blevet en konkurrence i perfektionisme, hvor alt skal være high end og classy

Vi slutter altid af med John Mogensen...
...når vi går rundt om træet. Traditionen opstod det år, vi holdt jul med alle ekserne og Nasers mor. Vi var midt i 'Dejlig er jorden', og det var mig, der førte an. Pludselig blev jeg så bevæget over, at alle var samlet, at jeg gik i stå. Så ville Naser hjælpe mig lidt videre i sangen, men han kunne heller ikke huske teksten, så han brød ud i 'Så længe jeg lever'. Og så sang vi den. Den har vi så sunget alle årene efterfølgende, og nu er det tradition, at vi slutter af med den.

En lille bid af Bentes store samling af julepynt. Hun kan ikke dy sig for at købe en smule ekstra hvert år.

Jeg går ikke i kirke juleaften...
...for der er alt for mange mennesker. Jeg går faktisk hellere i kirke uden for nummer. Hvis jeg kommer forbi en kirke på en helt almindelig hverdag, så kan jeg godt finde på at sætte mig ind i den. Det er især, hvis jeg har en eller anden knude, der skal løses. Det er rart at kunne komme ind i et rum, hvor det er helt okay at reflektere eller bede en lille bøn – det gør jeg indimellem. Kirken er bare et dejligt stille rum, men det rum forsvinder for mig, når kirken fyldes med alt for mange mennesker.

Det irriterer mig...
... at man bliver nødt til at lave aftaler omkring gaver, fordi vi ikke bryder os om, at der er nogle, der går amok. Hvorfor har vi sådan en forlegenhedskultur i Danmark, hvor vi selv sidder og bliver forlegne, når vi pakker op, eller gør andre forlegne med vores gaver, hvis de ikke har samme værdi? Det er jo dybest set åndssvagt, for man burde jo gå tilbage til udgangspunktet, som er giveren og sige til sig selv: "Der er en, der har tænkt på mig dér, hvor er det fint, og så blæse på om det koster 20 eller 200."

LÆS OGSÅ: 30 julegaveideer til børn i alle aldre

Vi er så lighedsoptaget...
...men egentlig spiller det jo meget godt sammen med vores samfundsstruktur. Så derfor bliver vi nødt til at lave aftaler omkring gaver og beløb. Men det er jo faktisk i modstrid med hele gavens oprindelige DNA, hvor man giver en gave, fordi du har lyst til at give den, og modtageren tager i mod og bliver glad for det, du har givet. Men lige pludselig har vi bragt det her ind med balancen, som jovist kan være fin – men den er også irriterende.

Anderester og midnatsmesse...
...er en fast tradition. Der er sådan et øjeblik, når man kommer hjem fra jul, eller når gæsterne er gået, hvor man kan dufte, at julen har været her. Så tænder jeg altid for midnatsmessen fra Rom – det skal køre i baggrunden, lidt anderester, lidt natmad og et lille glas vin. Sådan slutter min jul.

Jeg har ingen nytårsforsæt...
...men nytårsambitioner. Ting, som jeg gerne vil gøre bedre eller ting, jeg gerne vil opnå. Typisk har det omhandlet, hvad jeg gerne ville opnå rent jobmæssigt. Men nu er jeg landet på P1 Debat, og det er virkelig fedt at arbejde der, så der har jeg i stedet nogle ambitioner om, hvordan jeg gerne vil udvikle selve jobbet, og hvordan jeg selv gerne vil udvikle mig på – også i forhold til kærligheden.

Mest af alt ønsker jeg mig...
...at mine børns generation kunne vokse op i en verden, som samler dem mere end den spreder. At den næste generation vokser op som frie. Det er sgu noget, jeg er bekymret for og tænker meget over. Hvad er det for en fremtid, der venter mine og andres børn i forhold til de frihedsrettigheder, som min generation fik med i vuggegave? Hvad sker der egentlig med dem?

LÆS OGSÅ: 3 flotte julehjerter - med skabeloner

LÆS OGSÅ: 64 julegaveønsker til dig, der elsker boligliv

LÆS OGSÅ: 10 ting du kan gøre for at få dine børn til at tro på julemanden

Bente Dalsbæk

Født 1966 i København
Jurist, debattør, forfatter og nu vært på P1 Debat
Single og mor til sønnerne Hannibal på 11 og Tobias på 16
Bor på Frederiksberg

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul