Ferie i Danmark
SPONSORERET indhold

Sommer i Danmark: 5 skønne destinationer

Vild med Danmark? Det er vi også, og på redaktionen har vi alle vores favoritområder og -byer, som vi varmt kan anbefale til en dagstur, en forlænget weekend eller måske en hel uges sommerferie. Få vores bedste tip til Bornholm, Fanø, Blokhus, Liseleje ogOdense.

Af: Majbritt Lacuhr, Marie-Louise Truelsen, Marianne Tange, Kathe Japp og Mai Hjalager Gudmundsen
22. apr. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

BORNHOLM
Journalist Majbritt Lacuhr

OPLEV
Flere spots på Nordbornholm har fået en klædelig makeover i skøn forening med den bornholmske natur. Hammerhavn har i den grad fået nyt liv. Tre skrå træhuse, som bl.a. huser øens bedste havnekiosk med de mest fantastiske sandwich, er nu centrum i den lille havn, som er indbegrebet af bornholmsk natur – i stille vejr: ro og sopning i vandkanten, ture med den lille turbåd, og når vinden raser: bølgebrus mod de skarpe klipper. I Sandvig har man jævnet det gamle beton-bølgebad med jorden og genskabt den gamle strandpromenade fra 1960’erne, så nu snor en lang og bred bænk i lyst træ sig på smukkeste vis langs stranden og indbyder til afslappet strandliv i pagt med naturen. I Vang kan du bade og dase fra havnepieren, og til sommer står også Hasle klar med et havnebad.

SHOP
Når man er på Bornholm, skal man klart gå efter noget af øens smukke kunsthåndværk. Og her er der fine fristelser inden for flere forskellige genrer – glas, keramik, strik…
Baltic Sea Glass ved Gudhjem ligger ikke bare smukt i den gamle hønsegård med Østersøen lige uden for vinduerne – her finder du også øens fineste glaskunst, som afspejler øens karakteristiske natur.
Balticseaglass.dk

Cassius Clay i Gudhjem er en samling af dygtige keramikere, som alle har hver deres forskellige udtryk.
Einar Mikkelsensgade 19

Eva Brandt i Rønne laver også nogle skønne sager.
Larsegade 23, Evabrandt.dk

Hos Kokolores i Svaneke finder du skøn kvalitetsstrik i den dejligste uld.
Brænderigænget 4, Kokolores.dk

LÆS OGSÅ: Guide: 24 timer i London

SPIS
Jeg bliver nødt til at nævne Kadeau, som er helt enestående – og min vel nok største gastronomiske oplevelse. ”Topgastronomi, som er en rejse værd” har anmelderne skrevet om den lille restaurant, der smyger sig magisk op ad de bornholmske klitter i Vestre Sømark og serverer små kunstværker med himmelsk smag. (Og psst! Medina sad altså lige på den anden side af ruden..). Makkerparret Nicolai Nørregaard og Rasmus Kofoed hylder de bornholmske råvarer, og prisen er selvfølgelig også i den dyrere ende.
Kadeau.dk

Du kan også vælge at være din egen lille gastronom og købe øens bedste bøffer med hjem fra Hallegården i Østermarie. Eller du kan fange slagterens salgsvogn om formiddagen onsdag i Allinge Havn, om eftermiddagen onsdag i Svaneke Havn, torsdag i Nexø Havn eller lørdag på Rønne
Torv.
Hallegaard.dk

BO
Det er super hyggeligt at bo på pensionat, og Næsgaarden tager klart prisen som det mest stemningsfulde og personlige pensionat – kun få skridt fra Næs Strand i Allinge.
Naesgaarden.dk

Eller lej en cool ferielejlighed hos Maison du Nord lidt længere oppe i byen og tættere på havnen. Er I flere, er det oplagt at leje en hel etage og dele køkken- og badfaciliteter. 
Maisondunord.dk 

Læs om Fanø på næste side.

FANØ
Journalist Marie-Louise Truelsen

OPLEV
Stranden er en af Fanøs største attraktioner. På den 12-13 kilometer lange og meget brede strand langs hele øens vestside kan du, udover at bade og sole, samle rav og muslinger dagen lang. Ved lavvande og i godt vejr kan du se den kæmpe store koloni af sæler, der holder til i øens sydlige ende. Stil bilen ved naturparkeringspladsen syd for nedkørslen til Sønderho, tag skoene af og gå ca. en halv time i rask tempo ud til sejlrenden, hvor sælerne ligger ca. 100 meter væk. Eller snup en guidet tur.
Smag de lækre mosebøllebær, som ligner og smager som blåbær. Lav skøn marmelade eller spis dem direkte fra planten. De er modne sidst i juli og vokser bl.a. langs cykelstien tæt på Sønderho.

Tredje søndag i juli er det Sønderhodag med optog i gamle dragter, dans og sang. I Nordby afholdes Fannikkerdagene med optog, dansetelt og tombola – i år 14. til 15. juli.      

SHOP
I Nordby finder du Kollektionshuset Lene Vemb, som sælger kollektionsprøver til meget lave priser. Her er bl.a. mærker som Heartmade, Karen by Simonsen og Philosophy Blues Original. Længere henne ad Hovedgaden ligger den totalt fantastiske Slagter Christiansen, hvor du, ud over suverænt kød, finder alskens delikatesser. Te, chokolade, lakrids, safter... Tjek også Johnny Madsens galleri ved havnen. Langs Postvejen mellem Nordby og Sønderho ligger Kunstladen, som har lækkert tøj, brugskunst, gaveartikler, håndarbejdsartikler m.m.
Lenevemb.dk
Fanoslagteren.dk
Kunstladen.dk

LÆS OGSÅ: Guide: 24 timer i Amsterdam

PRØV
Få afløb for dit indre legebarn og prøv en Blokart eller en Kite Buggy på stranden. De kan lejes flere steder. Blokarten har tre hjul og et sejl, og efter kort instruktion kan du blæse en tur op ad stranden. På Kite Buggyen er sejlet skiftet ud med en drage, som det kræver en vis øvelse at håndtere. Ka’ du li’ østers – og kommer du til Fanø i en måned, hvis navn indeholder ”r” – altså fra september til april – kan du samle de lækreste stillehavsøsters ved ”Halen” på øens østside. Der arrangeres også guidede ture. Få en rundvisning på Fanø Bryghus, køb et par specialøl og nyd dem med dine østers. 
Visitfanoe.dk
Fanoebryghus.dk

SPIS
I Sønderho ligger den skønne, gamle Sønderho Kro med mad i gourmetklassen. Frokost her er good value for money. I Sønderho finder du også Fajancen med basic cafémad til overkommelige priser. Fajancen sælger også fine antikviteter og afholder skønne blues- og jazzaftener med bl.a. Hugo Rasmussen, der er personlig ven af stedets ejere. I Nordby kan Sylvesters særligt anbefales. Skøn indretning med pangfarver mod de gamle borde og stole, dejlig mad og hjertelig betjening af søde Dorthe.
Sonderhokro.dk
Fajancen.dk
Sylvesters.eu

 

BLOKHUS
Artikelredaktør Kathe Japp

OPLEV
At træde indenfor i Anne Justs Have i Hune er som at træde ind i et lille stykke Sydeuropa her på Jyllands forblæste vestkyst. Det var restauratøren og blomstermaleren Anne Just, der skabte haven og drev den frem til sin alt for tidlige død i 2009 – i dag er det hendes mand, arkitekten Claus Bonderup, der byder velkommen. Han har også tegnet parrets fantastisk smukke, boheme-agtige villa, som ligger midt i haven – og som gæsterne opfordres til at kigge ind i. Husk også en kop kaffe med et stykke kringle efter Anne Justs opskrift (bagt på det nærliggende Svinkløv Badehotel) i det hyggelige kaffehus.
Annejust.dk

SHOP
I hyggelige Blokhus Skudehandel kan du købe de lækreste delikatesser – oste, vine, kaffe, te, specialøl og udenlandske specialiteter som olivenolie, polenta og pasta. Der er også mulighed for at sætte dig ved et af de små borde med ternede duge og drikke en kop kaffe eller te med et stykke kage – eller tage en is med dig. Der er 10-12 slags hjemmelavet Okkels is efter original italiensk opskrift at vælge imellem.
Blokhusskudehandel.dk

LÆS OGSÅ: Tag på roadtrip i Californien

PRØV
Er du i Blokhus den første weekend i august – og har du bare en lillebitte smule løber i dig – skulle du prøve at deltage i Blokhus Marathon. En folkefest med start og mål på torvet i Blokhus. Du behøver ikke løbe hverken hel- eller halvmarathon for at være med. Der er distancer ned til fem kilometer – og alle ruter bringer én ned på den fantastiske, milehvide strand. En stor løbeoplevelse.
Blokhusmarathon.dk

SPIS
Skal man spise et virkelig godt måltid i Blokhus, er Strandingskroen et fint bud. Her er hyggelig, gammeldags kro-stemning  (med lidt utraditionel udsmykning i form af galionsfigurer, vragrester m.m., der passer til navnet) – og for 288 kr. for to retter og 318 kr. for tre får du en delikat årstidsbestemt menu med retter fra det klassiske køkken. Kroen ligger få hundrede meter fra Vesterhavet – så du kan selvfølgelig også få en pandestegt vesterhavsrødspætte ”med det hele”. 
Strandingskroen.dk

LISELEJE
Korrekturlæser Marianne Tange

OPLEV
Liseleje på Sjællands nordkyst blomstrer op hver sæson som alle skønne sommersteder i Danmark og har kalenderen fuld af sommeraktiviteter. Det er en idyllisk lille by med mange små, sortmalede og småsprossede sommerhuse og en dejlig, rolig atmosfære. På varme dage myldrer det med badegæster til den store strand, der er kendt som en af de bedste sandstrande på nordkysten. Her er klipklap-stemning uden nogen former for smartness. Hvert år til sankthans er der stort bål på stranden, og er man der i starten af august, kan man opleve Kattegat Dragefestival med nogle af verdens største drager. Flere lørdage henover sommeren afholdes der torvedage med loppemarked.

PRØV
En vandre- eller cykeltur rundt i den fredede og meget unikke og smukke natur i Melby Overdrev, som er en stor, lyngklædt klithede kilet ind mellem Liseleje og Asserbo plantager. Spænd evt. badebukser og håndklæde på bagagebæreren, for også her er der, gennem klitterne, adgang til det skønne Kattegat. Ad den smukke Nordkyststi (rute 47) kan man også, med udgangspunkt i Liseleje, cykle enten mod Hundested eller mod Tisvildeleje.
Vandreruter.dk

LÆS OGSÅ: Insidertip til Paris

SPIS
De mange små, hyggelige sommerspisesteder opererer alle med ganske fornuftige priser. De fleste har selvfølgelig udendørs servering, så man kan følge med i sommerlivet, der udspiller sig lige rundt om en. Det kan også anbefales at tage de ca. otte km til Hundested Havn, hvor der er rig mulighed for fiskemenuer. Den Blå Ansjos på havnen (Nordre Beddingsvej 17) har f.eks. en fiskebuffet til frokost til ganske rimelige penge og både indendørs og udendørs servering. Lige ved siden af, på molekanten, er der hyttefade, hvor børnene (og de voksne) kan se og røre ved fladfisk, krabber m.v.
Hundestedhavn.dk

BO
Prøv atmosfæren fra et af de gamle sommerpensionater. Book f.eks. et værelse eller sågar en ferielejlighed i Liselængen, der har været pensionat siden 1936, og som ligger lige i smørhullet. Eller lej et af de mange sommerhuse, der kan findes gennem de store, landsdækkende udlejningsbureauer eller ved kontakt til den lokale ejendomsmægler.
Liselangen.dk.
Feriepartner.dk/liseleje

ODENSE
Journalist Mai Hjalager Gudmundsen

SPIS
I Odense findes der et hav af forskellige gode restauranter og caféer. Hvis du er til sushi, skal du ikke snyde dig selv for en tur på Goma, hvor de laver den mest fantastiske af slagsen. Men er du mere til mindre eksotisk mad, kan du gå en tur ind ad den hyggelige Brandts Passage og spise på Mona Lisa, hvor lækre italienske retter, god betjening og en varieret salatbar venter dig.
Goma.nu
Ristorantemonalisa.dk

PRØV
Hvis vejret er til det, bliver du næsten nødt til at tage en tur ned i Munke mose, leje en vandcykel eller en lille båd og sejle en tur hen ad Odense å. Her er der skønne naturoplevelser, fantastisk flotte huse, og du kan sejle helt ud til zoologisk have og se på dyr, hvis du har mod på det. Vil du have en sandwich eller bagel med på turen, kan de købes hos Bagels & Coffee, og skulle lysten til is i sommervejret være presserende, så besøg Il Gustos italienske lækkerier. For mig slår de ParadIS med uanede længder.
Visitodense.com, Bagelscoffee.dk, Ilgusto-isbutik.dk

LÆS OGSÅ: 5 lækre brunch-restauranter i New York

SHOP
Odense byder på fantastisk mange specialforretninger. Blandt andet Klingenberg Ost og Delikatesser og H.J. Hansen Vin, der ligger lige ved siden af hinanden og deler de samme, stribede markiser. Udvalget er stort og betjeningen rigtig god. Hvis du hellere vil have lidt til klædeskabet, kan du besøge butikken Mood, hvor de har lækre mærker i forskellige prisniveauer.
Klingenberg-ost.dk, Hjhansen-vin.dk, Butik-mood.dk

OPLEV
Hvert eneste år i august går gartnerne i Odense amok i blomster og forvandler bymidten til en eventyrlig blomsterfestival. Der findes nærmest ingen grænser for deres kreativitet, og det er yderst inspirerende og ikke mindst smukt at være vidne til. Sidste år var temaet ”De nordiske børneeventyr”, hvor flotte kulisser fra de folkekære fortællinger blandt andre prydede Flakhaven. I år løber festivalen fra d. 14. til den 17. august. 
Blomsterfestival.dk