Olga Ravn og Mette Moestrup

Foto: Frederikke Heiberg

Interview med Olga Ravn og Mette Moestrup

Venindetema: “En ven er jo også en, der bare helt umiddelbart forstår ens begejstring”

Der er 17 års aldersforskel på forfatterveninderne Olga Ravn og Mette Moestrup. De to mødtes på Forfatterskolen, hvor Olga var elev og Mette hendes underviser. Men først flere år senere bragte en fælles interesse for hekselitteratur og feminisme dem sammen.

Af Lene Roe Rasmussen og Linnea Støttrup Molbech

Mettes spisebord flyder med ­bøger. De har samlet alle hendes og Olgas Sylvia Plath-udgivelser. Blandt dem ligger også nyoversættelsen af bogen "Glasklokken", som de to netop har oversat sammen. Eller netop er måske så meget sagt – de har været i gang med projektet i 3 år.

– Det var egentlig også noget af det, der gjorde, at vi blev bedre venner. Der er simpelthen sket så mange vilde ting i de tre år. Mænd er blevet skiftet ud, bøger er blevet udgivet, du er blevet gravid for første gang... Når man snakker om at nedbryde et lærer-elev-forhold, er det jo også sådan nogle ting, der spiller ind: at ­opleve hinanden i voldsomme situationer, ­siger Mette.

Forfatterne Mette Moestrup og Olga Ravn er født med 17 års mellemrum, og de mødte hinanden på Forfatterskolen. Mette var lærer, og Olga var elev.

– Der var god kemi, men du var jo min lærer, så vi kunne ikke rigtig være venner på den måde, siger Olga.

Heksebryg og grineflip
I 2012 var Mette vært på radioprogrammet "Den Store Roman" på Radio24syv. Hun inviterede Olga ind for at tale om ­Tove Ditlevsen og hendes bog "Gift", ­hvilket endte med heksebryg på liveradio.

– Det var bare helt vildt sjovt og kraftfuldt, intenst og overraskende, fortæller Olga og fortsætter:
– Vi havde hver især taget ting med til at putte i heksebryggen, og der var både kød og blæk i. Vi endte med at få et kæmpe grineflip. Og her troede vi, at vi skulle til at snakke om Tove Ditlevsen.

Siden har de haft flere ­hekseoptrædener, og det har været med til at binde dem sammen.

– Allerede på forfatterskolen fandt vi ud af, at vi havde læst mange af de samme bøger, da vi var yngre, selvom der er så stor aldersforskel. Vi interesserede os begge for hekse, siger Mette.

Men det var ikke kun ungdomsbøger, de havde tilfælles. Feminisme og kvindeliv optager dem begge. Det er også her, heksen spiller ind. Det er ikke bare en eventyrfigur fra deres barndom, men et alternativ til prinsessen og en frigørelse fra det at skulle være pæn og piget. Og fælles interesser vejer meget tungere end alder for de to veninder.

– Man minder jo ikke nødvendigvis allermest om de mennesker, der har ens egen alder. Det kommer an på, hvem man er som menneske, fortæller Olga.

Umiddelbar forståelse
Selvom Olga og Mettes relation kredser meget omkring deres fælles passion for kunst og kultur, taler de også om andet.

– Det er jo meget naturligt, at vi snakker om vores liv og kærlighed og sådan. Vi mødes som regel for at arbejde, men vi starter altid med at sladre i mindst en ­time, siger Olga.
– Mange af mine venskaber er egentlig udsprunget af en faglig relation, fortæller Mette.
– Ja, også mine. Men jeg elsker den der kreative energi, hvor en relation både er venskab og skabende. Hvor man kan ­sige: "Skal vi ikke lave det her?" eller ­"Kunne det ikke være fedt at prøve det her?", og så forstår den anden det bare. Den der umiddelbare forståelse betyder enormt meget, siger Olga og fortsætter:
– Ej for resten, prøv at se! Vi opdagede det, lige før du kom – vi har begge to en slange og måne i øret. De to kvinder griner, mens de viser deres øreringe frem i henholdsvis sølv og guld.
– Det har vi altså ikke aftalt!

Tilfældigheden vidner om deres fælles smag, men også den umiddelbare forståelse, som Olga nævner flere gange.

– En ven er jo også en der bare helt umiddelbart forstår ens begejstring. Man skal ikke til at forklare, hvorfor noget er fedt, siger Olga.

LÆS OGSÅ: Venindetema: ”Jeg taler til Mai, som om hun var jævnaldrende”

Stalkere og beskyttertrang
At skrive er, ifølge de to, en meget stor ting at dele. Som allierede i den litterære verden har de også kunnet støtte hinanden i ubehagelige situationer. De er begge blevet udsat for stalkere, nedladende kommentarer og tilsvininger i det offentlige rum.

– Det giver enormt meget styrke, at man ikke står alene. Jeg har været aktiv på den litterære scene i længere tid end Olga, så jeg kan fortælle hende, at hun ­ikke skal stoppe med at gøre det, hun mener, er rigtigt, bare fordi nogle reagerer negativt ­eller sexistisk. Jeg ville virkelig ønske, at hun ikke også fik de oplevelser, men det får man bare, fortæller Mette.
– Jeg modtog rigtig mange ubehagelige mails fra den samme person i årevis, hvor du faktisk på et tidspunkt skrev til ham "Nu stopper du!", fortæller Olga om en stalker-episode.
– Der tror jeg faktisk, jeg blev lidt beskytteragtig. Det hidser mig enormt meget op, at du også skal udsættes for det, siger Mette.

LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen og Ghita Nørby: “Vi kan grine og græde og få et spark i røven”

LÆS OGSÅ: Anna David: "Min mor har været min rollemodel"

LÆS OGSÅ: Wafande hylder 5 kvinder i sit liv

Mette Moestrup, 46

Er forfatter og  digter. Har blandt andet udgivet ”Golden Delicious” og ”Dø, løgn, dø”. 

Olga Ravn, 29

Er forfatter og digter. Har blandt andet udgivet ”Jeg æder mig selv som lyng” og ”Celestine”. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview

610x200_woordy_knap2.jpeg