Rød numse baby
Foto: Getty Images. En rød numse gør ondt på din baby, men heldigvis findes der gode råd for forebyggelse og behandling.

Rød numse baby

Av, min baby har en rød numse

Det ser ikke rart ud – og det er det bestemt heller ikke. En rød numse klør og gør ondt, og desværre er det noget, langt de fleste børn oplever at have i perioder.

Hvordan ser en rød numse ud?

Huden under bleen bliver rød, nogle gange med blærer. I grelle tilfælde kan huden revne.

Hvad forårsager det?

Når dit barn går med ble, kan det ikke undgås, at huden kommer i berøring med afføring og urin, som indeholder stoffer, der omdannes til ammoniak og virker som syre på dit barns hud. Selve engangsbleen har også stoffer i sig, som kan irritere huden. Børn, der har smidt bleen, kan få rød numse, hvis de har svært ved at få tørret sig godt nok. Svamp, trøske, eksem og tænder i frembrud kan også give rød numse.

LÆS OGSÅ: Pædagog: 8 spørgsmål og svar om sygdom

Er nogle hudtyper mere udsatte end andre?

Nej. Alle børn kan risikere at få rød numse. Men hvis dit barn har diarré, meget tør hud eller eksem, er risikoen for at få rød numse større, så her skal du være særlig opmærksom.

Hvordan forebygger du?

Du skal sørge for at skifte dit barn hyppigt, så hun ikke har våd ble for længe. Spædbørn skal skiftes hver gang, de har spist. Jo ældre barnet er, desto længere kan der gå imellem bleskiftene. Det er også vigtigt, at barnets hud er helt tør, inden du lukker den nye ble.

Hvordan behandler du?

Vask med lunkent vand. Er der meget afføring, kan du bruge lidt uparfumeret sæbe. Brug bløde vaskeklude, og tør forsigtigt. I nogle tilfælde kan du bruge creme, salve eller gel, men er du i tvivl, bør du rådføre dig med din sundhedsplejerske eller læge. Desuden er det vigtigt, at huden får luft. En god tommelfingerregel er at lade barnet være uden ble i cirka fem minutter ved hvert bleskift, dog ikke om natten.

Et lille trick

Et gammelt husmorråd er at tage nogle bomuldsklude (fx et forvasket lagen klippet i små stykker), som du koger, afkøler, vrider og lægger på og mellem barnets baller, hvor huden synligt er generet. Du skal ikke bruge salve eller creme sammen med kludene, og det er vigtigt at skifte kludene ved hvert bleskift. Spørg din sundhedsplejerske, om rådet er en god ide i netop jeres tilfælde.

Hvad med vådservietter?

Vådservietter kan være en fin løsning, hvis man er på farten, men er man hjemme, er lunkent vand fra hanen på en blød vaskeklud at foretrække.

Kan du overbehandle?

Ja. Afføring skal altid vaskes væk, men hvis dit barn kun har tisset, behøver du ikke at vaske – bare tør numsen med et blødt, tørt håndklæde eller en stofble. Du kan også føntørre, men her skal du være opmærksom på varmen og altid holde hånden for. For meget vask, gnub og sæbe kan irritere huden.

Er det farligt?

Ja, det kan blive så slemt, at huden sprækker, så der er indgangsport for bakterier, og så kan barnet risikere at få en grim infektion. Hvis numsen bliver ved med at være rød, eller hvis den sprækker, er blank og skinnende, hvis der er hvide belægninger, knopper eller lignende, så kan det være trøske, svamp eller eksem, og det kræver særlig behandling. Er du i tvivl, er det vigtigt, at du får barnet tilset af sundhedsplejersken eller en læge, og at du ikke bruger zinksalve eller andre cremer, da de kan forværre tilstanden.

Tænder og rød numse

Man ved ikke hvorfor, men nogle børn får lidt feber og tynd mave, når tænderne begynder at komme, og det kan resultere i, at numsen bliver rød.

Hvor længe varer det?

Det skal ikke vare længere end et par dage, og du skal kunne se en bedring for hvert bleskift. Hvis det bliver værre, skal I gå til læge.

Hvad med creme og salve?

Der findes mange forskellige cremer mod rød numse, for eksempel zink- og tjæresalve, der fungerer som en barriere mellem huden og bleens indhold, men de er som udgangspunkt ikke nødvendige, når du holder barnets numse ren og tør og følger rådene ovenfor. Synes du, at der ser ud til at være behov for en barrierecreme, så spørg din sundhedsplejerske eller læge, som også kan tjekke, om den røde numse skyldes svamp eller andet.

Kilde: Sygebørn.dk, Helen Lyng Hansen, forfatter, sundhedsplejerske og ejer af netsundhedsplejerske.dk, Lisbeth Villumsen, privat sundhedsplejerske. 

LÆS OGSÅ: Rød numse, nej tak!

LÆS OGSÅ: Farvel rød numse

LÆS OGSÅ: Plej din baby fra top til tå

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Ble, Tumling og Børnesygdomme