Opdragelse
SPONSORERET indhold

Debat: Vi siger JA til at behandle piger og drenge ens

“En verden i blå og lyserød er for trist”

Af: Ulla Hinge Thomsen, Vores Børn PLUS, nr. 4 2014.
01. jul. 2014 | Børn | Vores Børn

Familien
Mor: Tilde Schmidt, 33 år, journalist.
Far: Andreas Olsen, 33 år, it-konsulent.
Børn: Eik, 1 år og Sif, 4 år.

Kønsopdeling er gammeldags

Det danske samfund er sindssygt konservativt, når det gælder køn. Det er, som om det ligger forældre på sinde at få plastret noget lyseblåt eller lyserødt ind over børnene, så snart de bliver født. Så ligger de i barnevognen og er en ‘rigtig’ dreng eller pige. Der må ligge en kulturel tryghed i det. Det er synd og begrænsende.

Det lyserøde helvede hersker

Der er sket et tilbageslag i ligestillingen. I starten af 80’erne var legetøj gult, grønt, rødt og blåt. Masser af pangfarver, som appellerer til alle børn. Nu er legekøkkener lyserøde, for ‘det er jo pigerne, der laver mad’. Giver vi efter for det lyserøde og blå helvede, putter vi børnene i kasser, hvor de ikke kan blomstre og være sig selv.

LÆS OGSÅ: Drenge skal da lege med dukker

Når vi automatisk køber sminkesæt til vores døtre og byggesæt til vores sønner, giver vi dem forskellige forudsætninger for at lære og leve, selv om begge køn jo skal kunne udføre alle funktioner i samfundet.

Modvægt er nødvendigt

Vi vil give vores børn mulighed for at dyrke deres egne præferencer. Det kan de kun, hvis de bliver præsenteret for forskellige ting. Opdelingen er massiv omkring dem, så vi er nødt til at afbalancere. I legetøjsbutikkerne styrter Sif mod det lyserøde; vi vil gerne have hende igennem resten af butikken også. Sidst tog hun noget modellervoks, og vi tænkte ‘yes! Fedt, vi ikke kom hjem med en Barbie!’.Vi vil give hende power og vise hende, at hun ikke blot kan være fin, men også sjov, stærk og fantasifuld. Eik bliver styrket i at være, som han er – følsom, omsorgsfuld. Han har for eksempel ikke kun bøger om køretøjer, men også piger, drenge og dyr.

Kampen skal tages

Vi kan frygte, at vores børn bliver udelukket, fordi de ikke følger normerne. Da Sif var to, var der en pige, som ikke ville lege med hende, når hun havde bukser på. Hun blev også drillet, da hun valgte en piratcykel. Vi kom i tvivl, om vi havde ‘hjulpet’ hende med valget – vi foretrak, at hun tog den, velvidende at den lyserøde med blomsterkurven ville give mere street credit. Men hun stod fast.

LÆS OGSÅ: Debat: Vi siger NEJ til at behandle drenge og piger ens

Hvis Eik vil have en lyserød cykel, får han én, også selv om han bliver drillet. Det er okay at være anderledes. Har han styrke og selvtillid, vil det ikke gå ham på, at nogen synes, han har en pigecykel.

Brug hele paletten

Vi siger ikke, at køn er ligegyldigt. Sif har både sit lange, lyse hår og sin prinsessekjole – og sin cowboyhat og en maskinpistol. Der er så mange farver i paletten – både konkret og overført – og det er trist og snævert at male en verden for børn, der kun er blå og lyserød. Vi vil gerne give vores børn selvtillid. De må ikke på forhånd tænke, at der er noget, de ikke kan eller bør.

Klik, og læs hvad eksperterne mener, hér!

Tilbage til: Debat: Skal piger og drenge behandles ens?