TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Dårligt forhold til svigerdatter
Foto: Getty Images Gudrun føler ikke at hendes svigerdatter kan lide hende.

Dårligt forhold til svigerdatter

Farmor: Kan min svigerdatter ikke lide mig?

Gudrun giver ofte sit lille barnebarn fine gaver, men det er sjældent, de kommer i brug.

SPØRGSMÅL: Jeg blev i fjor farmor til en lille pige, og jeg elsker hende af hele mit hjerte. Hun er jo min søns datter. Min svigerdatter har jeg dog svært ved at forstå. Jeg forkæler familien med gaver og arvestykker, og jeg har skænket min svigerdatter et armbånd, som har været i familiens eje i 112 år, da hun fødte mit barnebarn. Jeg har købt flere fine kjoler og små sko til lillepigen, men jeg ser sjældent min svigerdatter iklæde hende dem. Til jul havde jeg under en tur til London købt en smuk, også dyr, kjole til mit barnebarn. Min svigerdatter og min søn takkede for den, men glemte at tage den med, da de drog hjem, og endnu har de ikke hentet den hos mig, på trods af at vi bor i nærheden af hinanden. Hvorfor er min svigerdatter ikke mere interesseret i at modtage mine gaver og min interesse? Jeg har glædet mig til at blive farmor, og min søn er mit eneste barn, men jeg mærker, at jeg har vanskeligt ved at nærme mig hende.

Venlig hilsen Gudrun

LÆS OGSÅ: Sådan får du et godt forhold til din svigermor

SVAR: Jeg tror desværre, der sidder en del bedstemødre derude – måske især farmødre – med den samme følelse af ikke at blive påskønnet og i det hele taget ikke få lov til at udnytte deres fulde bedstemorpotentiale. Når jeg læser dit brev, reagerer jeg nok umiddelbart på din svigerdatters ”utaknemmelighed”, men jeg har også selv været kvinden, der gjorde min daværende svigermor til farmor for første gang, og jeg kan desværre ikke afvise, at jeg også sommetider kom til at skuffe hende og måske endda en enkelt gang gøre hende ked af det med mine reaktioner på hendes gaver, råd og forslag. Det til trods for, at hun faktisk var en taktfuld og lyttende farmordebutant.

Jeg tror, at mange førstegangsmødre har et stort behov for at have total kontrol over alting vedrørende barnet: Træffe deres egne beslutninger om, hvilket legetøj den lille skal have, hvordan barnet skal klædes på, hvad hun må få at spise og så videre. Din svigerdatter skal finde ud af, hvordan hun gerne vil være mor, og hvad der er vigtigt for hende, og i den proces tror jeg desværre godt, den nye mor kan blive lidt ”skrap” og blind for andres følelser. Mit råd er, at du holder igen med de dyre gaver lige nu og prøver at finde ud af, hvordan du bedst kan forkæle dit barnebarn på en måde, der hamonerer med hendes forældres værdier. Spørg eventuelt din søn og svigerdatter direkte – kærligt, nysgerrigt og uden bebrejdelse – hvad de tænker. Jeg synes dog godt, du kan lade dem vide, at du er ked af, for eksempel, at de ikke har hentet kjolen, de glemte hos dig – det er ikke urimeligt at forvente almindelig høflighed. Heller ikke fra nybagte forældre.

De bedste hilsner Tine

Se, hvad vi ellers skriver om: Bedsteforældre