
Laver du disse fejl, når dit barn får søde sager? "Det kan gøre børn mere interesseret i slik"
De spisevaner, der er etableret i barndommen, følger os i voksenlivet, mener to eksperter. De giver deres bedste råd til, hvordan du kommer godt fra start med dit barns kost.
– Næsten alle børn elsker søde smagsoplevelser. Børn, der får masser af slik af deres forældre, bliver endnu mere glade for søde smagsoplevelser, og det kan vi allerede se, når børnene når en alder af seks år.
– Spisevaner, der etableres i en meget ung alder, videreføres ind i voksenalderen. Det handler i høj grad om, hvad man får serveret derhjemme, og hvordan.
Sådan lyder det fra Frida Felicia Vennerød-Diesen, forsker ved Nordisk Institut for Innovation, Forskning og Uddannelse. Hun har en kandidatgrad i udviklingspsykologi og en doktorgrad i udviklingen af smagssansen hos små børn – og så er hun forfatter til den norske bog "Smak" (Smag).
Her deler hun nogle typiske ting, vi forældre gør, der kan have uheldige konsekvenser for vores børns forhold til slik.
Gør det ikke mere spændende, end det er
– En af de vigtigste ting, du skal gøre som forælder, er ikke at gøre slik mere spændende, end det allerede er, siger Frida Felicia Vennerød-Diesen.
Når juleaften, fødselsdage og påske nærmer sig, kan det derfor være en god idé at fokusere på hyggelige aktiviteter og begivenheder og altså ikke opbygge spændingen omkring slik, anbefaler eksperten.
– Forældre bør også hjælpe deres børn med at udvikle et naturligt forhold til slik. Det er kun godt, at de lærer at begrænse sig selv derhjemme, for det er ikke noget, børn kan lære på egen hånd. Børn, der aldrig får slik derhjemme, kan have svært ved at begrænse sig selv i situationer, hvor de bliver tilbudt slik. Det er simpelthen noget, de skal øve sig i, siger hun.
Brug ikke mad som belønning
Det er ifølge Frida Felicia Vennerød-Diesen også en god idé at undgå at bruge mad som belønning eller trøst.
Det gør nemlig kun maden mere interessant, end den er i forvejen, mens dét, man skal gøre for at få belønningen, bliver mindre interessant, fordi man skal bestikkes for at spise det.
– Hvis du for eksempel giver dit barn is, når det er ked af det og græder, kan det skabe en forventning hos barnet om, at "hvis du er ked af det, hjælper det at spise is". Så kan du på lang sigt komme til at bruge mad som trøst, siger eksperten og tilføjer:
– Det bedste er at tænke på mad som mad. Det er hverken en belønning, straf eller trøst.
Det er Stine Pedersen Svarthe, som driver den norske madblog "Bare bra barnemat" og har en bacheloruddannelse i ernæring, enig i.
Hun mener, at man bør undgå at bruge mad til at regulere følelser, da det på sigt kan skabe et usundt forhold til mad.
Vær ikke bange for at begrænse slik
– En af de største myter er, at børn, der ikke får slik, chokolade, juice osv. fra en tidlig alder, vil blive "helt vilde", når de bliver ældre, siger Stine Pedersen Svarthe og afviser, at det skulle være sandt.
Hun påpeger, at man i stedet kan give frugt, mørk chokolade, hjemmelavet slik med gode næringsstoffer og uden den intense sødme og usunde tilsætningsstoffer.
– Det, du giver dit barn fra en tidlig alder, lægger grundlaget for deres kost nu og i fremtiden. Børn, der spiser meget sødt, når de er små, foretrækker senere i livet sødere mad. Du har en unik mulighed for at skabe gode vaner for dit barn i de tidlige år, lyder det fra eksperten.
Giv ikke dit barn mad hele tiden
Frida Felicia Vennerød-Diesen råder dig også til at give dit barn frugt og grøntsager i stedet for smoothies købt i butikken. Det skyldes, at de ofte ikke har en realistisk smag af frugt og grøntsager, ligesom de ofte er sødere end den oprindelige mad.
Stine Pedersen Svarthe råder også til at lade børnene spise selv, når de er fysiologisk klar til det, hvilket ofte er efter seks måneder. Det er nemlig en vigtig del af at udvikle børns glæde ved mad og lære dem at spise nærende kost, mener hun.
– At lade dit barn spise selv er en aktiv metode, der giver dem mulighed for at deltage mere i måltiderne og have mere kontrol, forklarer eksperten og tilføjer:
– Når dit barn får lov til at spise selv, bliver det fortroligt med maden på sine egne betingelser. Det får lov til at bruge sine sanser og udforske ved at røre, føle, lugte og smage. Barnet får også øvet sig i koordination, når det rækker ud efter maden og bringer den fra bordet til munden. Tyggetræning styrker musklerne i kæben, hvilket er vigtigt for fordøjelsen og for udtalen, når barnet lærer at tale.
Giv ikke for mange valgmuligheder
Det kan også være en god idé at involvere og engagere barnet i måltidet. Lad barnet være med til at bestemme, men sørg også for, at du bruger de rigtige metoder.
Vær fx mere opmærksom på de spørgsmål, du stiller dit barn. I stedet for at spørge "Hvad vil du have til aftensmad?", bør du give dit barn få valgmuligheder, lyder det fra Frida Felicia Vennerød-Diesen.
Hun anbefaler, at du i stedet siger noget á la "Vil du have pasta med laks eller fiskefrikadeller til aftensmad?" Det er nemlig bedst at give valgmuligheder (men ikke for mange), da det kan gøre det svært for små børn at vælge, forklarer hun.
– Hvis du stiller et åbent spørgsmål, skal du respektere svaret. Ellers kan du ende i en uheldig situation, hvor dit barn vælger mad med lavt næringsindhold og højt sukkerindhold, såsom pandekager.
Har du små børn, anbefaler Stine Pedersen Svarthe en anden metode. Hun mener nemlig, at det er vigtigt, at du som forælder til små børn vælger, hvad der skal serveres.
– Barnet kan selv vælge, om det vil spise, og hvornår. Det gør det lettere for både dig og barnet, siger hun.
Hun råder desuden til, at du giver viden videre til dit barn, der passer til dets alder.
– Ved at give dine børn viden er de bedre rustet til selv at træffe gode valg. Det er vigtigt for dem at lære at passe på deres helbred i fremtiden, konkluderer hun.
Denne artikel er oprindeligt udgivet hos Klikk.no. Dette er en redigeret udgave.