Ung og gravid
SPONSORERET indhold

Gravid som 20-årig: "Jeg kan ikke fordrage spørgsmålet 'var det planlagt?'"

Hvordan er det at være ung og gravid? Det svarer Mathilde Bording på. Selvom hun altid har ønsket at få børn i en ung alder, kan hun alligevel ikke helt lade være med at tænke over andres reaktioner.

Af: Anne Anthon Andersen Foto: Peer Klercke
03. mar. 2017 | Børn | Vores Børn

Mathilde Bording har altid gerne villet have børn tidligt, men det har overrasket hende, at hun prøver at beskytte sig selv mod andres blikke og bemærkninger.

Hvorfor er du gravid netop nu?

Min kæreste og jeg havde været sammen i knap to år, og jeg var lige blevet student. Jeg tog ikke p-piller, så vi vidste selvfølgelig, at det kunne ske, men vi prøvede ikke ‘aktivt’. Min kæreste er kun et halvt år ældre end mig, så vi bliver begge unge forældre. Både min mor, svigermor og mormor var 21 år, da de fik deres første barn, og det når jeg netop at blive, hvis jeg føder til termin. Det giver mig mod på at blive mor tidligt at vide, at de har kunnet klare det.

Hvordan opdagede du, at du var gravid?

Vi havde været ude at spise hos mine forældre, og på vej hjem købte vi en test. Vi havde aftalt, at vi skulle være sammen om at kigge på resultatet. Men da jeg stod og vaskede hænder, og den lå der på vasken foran mig, kunne jeg alligevel ikke lade være. Der var to tydelige streger, og jeg skreg af lykke, så min kæreste kunne høre det inde fra stuen.

Først blev han lidt sur over, at jeg havde kigget uden ham. Men han blev så lykkelig. Den følgende uge var jeg rigtig bange, mens han ikke var et eneste sekund i tvivl. Han lyttede til alle mine bekymringer. Hver gang jeg stressede over noget, greb han det meget praktisk an. For eksempel satte han sig ned og lavede et budget med det samme.

LÆS OGSÅ: Fødselshypnose: Fød naturligt og med kun få smerter

Hvordan oplever du din graviditet?

Når mine veninder har sagt, at de skulle i byen eller ud og spise, og jeg sad derhjemme, træt og med kvalme, har jeg nogle gange følt mig som en kæmpe flodhest. Jeg følte mig pludselig alene. Før jeg blev gravid, var jeg jo altid med. Heldigvis har mine veninder været søde og forstående. Hver anden gang vi mødes, er det til brunch eller noget andet, jeg har lyst til.

Størstedelen af tiden er jeg bare glad og vild med at være gravid. Jeg synes, det er hyggeligt at kunne mærke vores søn og bære ham med mig hele tiden. I min alder kan man jo klare hele verden, også selvom man kun får fem timers søvn.

Hvad har overrasket dig mest?

Det har overrasket mig, hvor meget jeg selv tænker over andres reaktioner på, at jeg er gravid som 20-årig. Jeg kan stadig finde på at tage løst tøj på, når jeg går ned og handler for at beskytte mig selv mod andres blikke og bemærkninger. Jeg troede, at det var en usikkerhed, jeg var vokset fra. Jeg tror, jeg bliver ekstra opmærksom på, at der ikke skal være en finger at sætte på min måde at være mor på. Det er vigtigt for mig at vise verden, at selvom jeg er 21, når barnet kommer, kan jeg godt klare at være mor.

Hvordan oplever du, at det har ­påvirket din krop?

Min svigermor har fortalt om, hvordan hun spiste 14 kilo M&M’s under sin første graviditet, og jeg havde faktisk lidt glædet mig til at få nogle sjove cravings. Men det har jeg ikke oplevet. I starten var jeg meget sulten og kunne næsten ikke vente, til vi skulle spise aftensmad. Jeg har også haft kvalme og været træt, men ellers ikke noget særligt.

LÆS OGSÅ: 11 tips: Sådan overlever du den første tid som nybagt mor

Hvad er efter din egen opfattelse fordelen ved lige netop din alder?

Jeg ser det som en klar fordel, at jeg har masser af tid og overskud, fordi jeg endnu ikke har en karriere at forholde mig til. Som 30-årig ville jeg have mere travlt med at komme ud og erobre verden. Det må være rigtigt hårdt. Det passer perfekt for mig at gå på barsel efter et sabbatår, før jeg skal læse historie på universitetet. Som studerende er jeg ikke nødt til at sende min søn i institution hver dag fra 7.30 til 16.30, og jeg kan selv tage de sygedage, der må komme.

Hvordan reagerer omgivelserne på din graviditet?

De nærmeste er glade og har bakket op fra dag et. Men de fleste er blevet overraskede og synes, at det er meget tidligt at blive gravid som 20-årig. Jeg kan godt føle mig som en stor tyk cirkusklovn, når jeg går gennem gaden. Det er, som om jeg kan mærke folks blikke og tanker om min graviditet. Jeg kan ikke fordrage spørgsmålet ‘var det planlagt?’, som
næsten alle stiller.

Det gør ondt og er så ligegyldigt, for vi har jo tydeligvis besluttet at få vores søn. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at folk tror, at jeg er dum og uansvarlig, og at det må være en fejl, bare fordi jeg kun er 20 år. Min jordemoders første spørgsmål var, om der var en far inde i billedet. Det siger meget om omverdenens opfattelse.

Hvordan oplever du muligheden for at dele din graviditet med dine veninder?

Jeg er den første af mine veninder, der er gravid. I starten syntes jeg, at det var lidt hårdt, at jeg ikke kunne dele det alt sammen med mine veninder. De vil gerne snakke om det. Men selvfølgelig er det svært for dem at sætte sig ind i graviditetstræthed og følelsesmæssige rutsjeture, eller hvordan det er at skulle op at tisse ti gange hver nat.

Artiklen er en del af en artikelserie. Læs også: Gravid som 30-årig: “Jeg har fået mere ro på, selvom jeg går glip af en bytur” og Gravid som 40-årig: Graviditeten har lukket mig ind i kvindernes inderkreds”

LÆS OGSÅ: De 10 største bekymringer som gravid

LÆS OGSÅ: Babymoon: Sidste rejse inden babys ankomst

LÆS OGSÅ: Knibeøvelser: Bliv stærk i underetagen