
Fødselshypnose: Fød naturligt og med kun få smerter
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men fødselshypnose er måske vejen frem, hvis du ønsker en god og naturlig fødsel, hvor du er i kontrol. Læs her, hvorfor hypnose er en god fødselshjælper.
Margit Sørensen var mildest talt skeptisk, da en veninde fortalte hende om fødselshypnose, og om hvordan man ved at lytte til en hypnoseapp kan få en naturlig fødsel i fuld kontrol og med smerter, der er til at holde ud.
Faktaboks
Margit Sørensen er 38 år, gift og mor til to børn på henholdsvis 2½ og 8 måneder. Hun arbejder som forretningsudvikler på et forlag, men er pt. på barsel.
– For mig var hypnose noget med, at man ligger på en briks, og nogen svinger et pendul foran ens hoved, ind til man går i en form for trance. Jeg troede ikke rigtig på det, fortæller hun.
Margits førstefødte kom til verden under en stormfuld fødsel. Så nu, hvor hun ventede sit barn nummer to, var hun villig til at prøve hvad som helst i ønsket om at få en smuk og naturlig fødsel.
LÆS OGSÅ: Far-klumme: Du har brug for en hypnose
– Jeg var på besøg hos en veninde, hvor vi prøvede hypnoseappen. Jeg kan huske, at jeg synes, det var rart bare at få lov til at ligge og slappe af og lytte til den behagelige stemme, og det der blev sagt gav god mening. I begyndelsen troede jeg ikke rigtig på, at det havde en virkning, men jeg var frisk på at prøve det af, for hvad nu hvis det virkede? fortæller hun.
Sådan virker hypnosen
Fødselshypnose er ikke nær så flyvsk, som det lyder. Faktisk er metoden rimelig simpel. Det er en mental fokusering, der hjælper naturen på vej.
Ifølge hypnotisør Jacob Strachotta, der har udviklet appen, kan du lære selv at bringe din krop ind i meget dyb afslappethed, hvor du stadig er ved fuld bevidsthed. Du bringer den bevidste del af sindet et andet sted hen, mens du ligger og slapper af.
Faktaboks
HelloMind
Jacob Strachotta er hypnotisør og har udviklet hypnoseappen HelloMind, der kan downloads i App Store og Google Play, hvis du vil forsøge dig med fødselshypnose.
HelloMinds sessioner varer en halv time, og du kan specifik vælge graviditet, men også stress eller angst, hvis det er det, der fylder i din graviditet.
Læs mere på HelloMind.dk og Jacobstrachotta.dk
– Kroppen udløser stresshormoner, når vi bliver bange eller oplever smerte. Hvis stresshormonet er i kroppen, så trækker musklerne sig sammen. Kroppen vil pga. stresshormonet tro at, vi enten skal kæmpe eller flygte – og man kan jo ikke flygte fra en fødsel, forklarer Jacob Strachotta.
Man kan se det som, at fødselshypnose er med til at afhypnotisere din frygt og give dig tillid til, at du har styr på Situationen, så kroppen slapper af.
– Det er ikke alle, der får en fuldstændig smertefri fødsel, men jeg vil love dig, at ubehaget omkring fødslen bliver væsentlig reduceret, hvis du lærer fødselshypnose, fortæller Jacob.
LÆS OGSÅ: Thomas Skov: Kaninen, der så gerne ville stryge
Jeg havde fuld kontrol
Margit brugte hypnoseappen 5-6 gange inden fødslen, og den fungerede virkelig godt som mental forberedelse. Det var en form for peptalk til underbevidstheden, der gav hende troen på, at det her skulle hun nok klare.– Det er lidt ligesom ekstremsport, hvor man også skal forberede sig mentalt. Når man bliver gravid, går man til jordmoder og til lægen. Man bliver bombarderet med information, og der er hypnosen god til, at man får sindet med og tager ejerskab over det, der skal ske i ens krop, forklarer Margit. På trods af en lidt hård første fødsel, så var Margit ikke bange da hun skulle føde anden gang, og hun undgik også at gå i panik under fødslen.– Det er svært at forklare, præcis hvordan hypnosen virkede, men jeg følte, at jeg havde et sted i mit sind, hvor jeg kunne tage hen og lade op. Et sted, hvor jeg ikke behøvede at fokusere på smerten. Da veerne tog til, gik jeg ind i mig selv, og jeg følte mig parat til at gå i krig med smerterne. Hver ve var lidt ligesom at ride på en bølge. Jeg skulle bare ride stormen af, så gik det over igen. I stedet for at blive bange, gik jeg ind i smerten uden at stritte imod. Jeg følte virkelig, at jeg tog ejerskab for den proces, det er at føde, fortæller Margit.Hypnose matcher en epiduralblokade
Fødselshypnose er langt fra udbredt, men rundt omkring på landets fødestuer bruger jordmødre ind imellem hypnose under fødsler som smertelindring og for at få selve fødslen til at gå hurtigere.
LÆS OGSÅ: Den berømte tudetur
Tove Kühl, der er uddannet jordemoder er en af de fagpersoner, der hilser fødselshypnose velkommen:
– Vi har længe savnet en metode, der kunne matche effekten af epiduralblokader, og jeg mener faktisk, at fødselshypnose er et godt alternativ, der kan være med til at give fødslerne tilbage til familierne, forklarer hun på Jordmoderforeningens hjemmeside.
Faktaboks
Fagvidenskabens syn på fødselshypnose
Fra 2009 og halvandet år frem havde Skejby Sygehus et projekt, hvor førstegangsfødende blev tilbudt at lære selvhypnose, som en del af deres fødselsforberedelse.
Gravide, der har prøvet hypnosen, beretter om en bedre fødselsoplevelse, men da målelige resultater udeblev faldt projektet til jorden.
Overlæge og professor Niels Uldbjerg fra Skejby Sygehus forklarede dengang til TV2: – Der er nogle jordemødre, der kan det der med hypnose og som har formået at vende en situation, der var ved at gå op i en spids. De er gode til at bringe andre folk til ro, og jeg tror også, at hypnosen kan noget, men vi har bare ikke bevis for, at det gør en forskel, forklarer Niels Uldbjerg.
Hun har selv taget en diplomuddannelse i hypnose og hypnoterapi under Dansk Selskab for Klinisk Hypnose, som hun bruger under fødsler, hvis den fødende er indstillet på det.
– Uden at have lavet statistik på det, er det min fornemmelse, at de, der bruger hypnose, er mindre angste, har færre smerter og sjældnere brug for supplerende smertelindring, har bedre veer, kortere forløb og færre indgreb, bedre apgar score og navlesnors-pH, er mere tilfredse med deres fødsel og synes, at både de selv og deres partner har gjort en god indsats, sammenfatter hun.
Giv det en chance
Margit kan stadig ikke helt forstå logikken omkring hypnosen, og hvorfor det virker, men hun anbefaler klart alle gravide at give det en chance. Om ikke andet, så er hypnosen en god modvægt til et hektisk liv.
– Når man er god ved sig selv, så har baby det også godt og rart – stress er f.eks. værre for baby end rygning. Så nyd lidt fred og ro på sofaen helt uden bekymringer – og gerne allerede fra starten af graviditeten. For mig var hypnoseappen lig med forkælelse – lidt ligesom at gå i spa, fortæller Margit.
LÆS OGSÅ: Månedens fødsel: Endelig en drømmefødsel
LÆS OGSÅ: 20 super råd til en god fødsel
LÆS OGSÅ: Doula: Din private fødselshjælper