Fars ultimative prøvelse!

Fars ultimative prøvelse!

Måske er du midt i det? Måske skal du til det? Eller måske har du allerede prøvet det? Vi taler selvfølgelig om den store indkøbstur af babyudstyr i forbindelse med den første lille ny.

Vi ser dem i babyforretningerne gående rundt med deres kæmpemaver og en lang indkøbsseddel foran sig – og så en halsende ægtemand bagefter, som slet ikke var forberedt på, hvilket maraton han var på vej imod.

Og som kommer til at se mere og mere panisk ud i øjnene. Panisk på grund af de mange valg, han bliver stillet overfor, de mange beslutninger, han bliver bedt om at være med til at træffe – og de mange, mange penge, der skal punges ud med.

Det er jo en udskrivning af den anden verden. Som en ung far i en babybutik formulerede det: Man kan lige så godt kan gå ned og lægge 50.000 kroner og oprette en konto i en babybutik, straks ens kone bliver gravid – de penge er nemlig hurtigt væk!

Urimeligt?

Men er det nu også urimeligt? For det er jo vigtige anskaffelser, man skal gøre sig: barnevogn, klapvogn, vugge, babyseng, ble-spand, puslebord, autostol, weekendseng, kravlegård osv. osv.

Og selvom flere af tingene er lidt tekniske, så er det altså ikke her, at manden er på hjemmebane.

Den vordende mor har nemlig læst på lektien. Hun ved et og andet om de forskellige barnevognsmærkers fordele og ulemper, hun har spurgt veninder til råds om fordelene og ulemperne ved at købe kombi- kontra almindelige barnevogne. Og så har hun et klart billede af præcis, hvordan værelset eller barnets plads på forældrenes soveværelse skal se ud.

Se hvad købelysten betyder for parforholdet på næste side…

Men hvad gør det for parforholdet? Hvordan skal manden gebærde sig i denne nye fase? Og har mændene slet ikke noget at skulle have sagt ved disse vigtige og dyre indkøb?

Direktør for en af Danmarks største babyudstyrsforretninger, Jalsøe/Babysam på Roskildevej i København, Peter Jalsøe, er slet ikke i tvivl om, hvem der bestemmer.

„Hos gravide par bestemmer de vordende mødre nok 80-90 procent af købene,” slår han fast.

Peter Jalsøe skelner mellem to forskellige købefaser: Før og efter barnet er blevet født.

„Hvis vi snakker om køb af babyudstyr i den tidlige fase – dvs. før barnet er født – så er det klart moren, som har sat sig ind i tingene, og derfor hende, som har det sidste ord – og hende, der bestemmer. Springer vi længere frem i baby-forløbet, så har faren også noget at skulle have sagt. Især ved køb af det lidt mere tekniske som for eksempel autostol, babyjogger og klapvogn,” siger Peter Jalsøe og fortsætter:

„Men billedet af den gravide kone, som er utroligt forberedt på alt, og manden, som halser bagefter og dårligt kommer til orde, er meget, meget velkendt,” medgiver Peter Jalsøe.

Hos Jalsøe oplever de, at parrene kommer utrolig tidligt i graviditeten. En til to måneder før termin råder vi, at man bør bestille barne vogn, men vi ser flere og flere par, som kom mer allerede seks måneder før og får den store babyudstyrs-gennemgang.”

”Og kvinderne har jo forberedt sig længe på dette. Mænd går ikke og bygger rede på samme måde. Måske har de oven i købet sværere ved at forholde sig til alt udstyret før barnet reelt er kommet?” siger Peter Jalsøe.

Psykolog Dorrit Yde fortæller videre om kvindernes redebyggeri.

„Allerede fra piger er helt små, begynder de jo at lege med dukker, give dem omsorg og lege familie. Og det er moren, der har hovedrollen, moren der tager sig af hjemmet. I pigernes rolle-lege er faren ofte slet ikke med. Han er på arbejde eller bare væk. Så der er klart tale om en omsorgsadfærd, der viser sig tidligt og tydeligere hos piger end hos drenge.

Dorrit Ydes mangeårige erfaring med børn viser, at pigernes måde at lege familie på ikke har ændret sig de sidste 30 år. Så det er naturligt for kvinderne, at det er dem som tager teten ved disse beslutninger.

I babyudstyrs forretningerne har der da også været flere eksempler på fædre, som står helt af, når konen går i gang. De sætter sig simpelthen ned på en stol og overlader alle beslutningerne til hende.

Er det et tegn på lav involvering i hele ” Projekt Baby”? Læs hvad psykologen mener på næste side…

Er det et tegn på lav involvering i hele ” Projekt Baby”?

Psykolog Dorrit Yde mener nej.

„En af de gode ting i vore dage er, at børn er et fælles ønske og et fælles projekt for både far og mor. Så hvis mændene ikke er ivrige efter at bestemme designet på barnevognen, har det ikke noget at gøre med manglende interesse for barnet. Jeg tror aldrig, at fædrene har været så meget med i omsorgen for det ufødte og nyfødte barn som i vore dage,” fortsætter Dorrit Yde.

Peter Jalsøe mener også mere det handler om, at kvinderne er så utrolig velforberedte hjemmefra. Det er en helt ny verden som åbner sig for de nye fædre, og de vordende mødre har et forspring, som helt klart hægter mange fædre af fra starten.

„Nogen gange, hvis kvinden møder op med lange detaljerede lister, så ender det op med et samspil mellem ekspedienten og faren.

Her går vi, som forretning, ind og påpeger, at den der anskaffelse behøver de altså ikke investere i lige nu, og det der kan man jo ønske sig i gave – og her kan vi fornemme, at manden bløder lidt op. Så er han pludselig ikke helt alene mod hans kone,” smiler Peter Jalsøe.

De situationer hvor man, som ekspedient, godt kan grine lidt i skægget, er når konen spiller ud, og lægger en beslutning ud til manden, som helt klart allerede er truffet af hende. Og det er så mandens håbløse opgave at pejle sig frem til, hvilken beslutning der forventes af ham. Og tager han den forkerte, så bliver den bare overrulet,” fortæller Peter Jalsøe.

Men hvad med direkte skænderier?

Der er jo forventninger, penge og masser af hormoner i spil – det må da afføde nogle højlydte skænderier?

„Enkelte par begynder at småskændes om noget – men oftest er det kun småting de skændes om. Og så trækker ekspedienten sig, og siger at det må de vist lige snakke videre om alene. Men det sker faktisk ikke særlig tit. Normalt føjer manden kvindens beslutninger,” fortæller Peter Jalsøe.

„Når barnet først er født, er småting oftest ikke så vigtige mere. Det er sjældent, at vi oplever nybagte fa milier skændes over farver og mønstre. Og når faren kommer og henter babyudstyret mens moren ligger på hospitalet, er alt oftest bestilt eller aftalt på forhånd, så på det tidspunkt går der sjældent noget galt. Så er det højest en amme bh, som skal byttes, afslutter Peter Jalsøe.