Laila fødte juleaften
Foto: Sine Nielsen Laila fik den bedste julegave nogensinde, nemlig sønnen Frederik.

Laila fødte juleaften

Laila fødte juleaften: "Det er en påmindelse om, at der er ting i livet, man ikke kan planlægge sig ud af"

Julen er fyldt med traditioner, men nogle gange sker ting, som vender op og ned på det hele. Mød Laila, der fødte juleaften.

Da jordemoren fortalte Laila, at hun havde termin 24. december, var "åh, nej" det første, hun tænkte. Så ville hendes barn jo aldrig få sin egen dag at holde fødselsdag på. Men Laila tænkte samtidig, at selvfølgelig ville det ikke blive den dag. Det gør det jo aldrig.

Selv da hun 23. december fik smerter i ryggen og lænden og begyndte at pletbløde, var hun stadig overbevist. Hun skulle ikke føde juleaften.

– Jeg vækkede min mand og sagde, at nu skulle han nok snart være far, men mere gjorde vi ikke ud af det. Jeg kan huske, at jeg luftede vores hund og skovlede sne, fortæller Laila Smærup-Ottesen.

Lillejuleaftensdag gik med forberedelser til juleaften. Træet blev hentet ind i stuen, og mens Laila havde travlt med at pynte og koge risengrød, begyndte veerne at tage til. Tidligt på aftenen måtte hun kapitulere, og hun og hendes mand kørte mod fødegangen på Kolding Sygehus.

– I bilen tænkte jeg, at jeg nok skulle nå at føde inden midnat, husker Laila.
Men sådan blev det ikke. Efter vagtskifte klokken 23 gik fostervandet, og klokken 00.25, 24. december, blev Frederik født.

Laila med den nyfødte og sin ældste søn juleaften.

Lyst til at være alene

– Det var verdens bedste julegave! siger Laila.

Om eftermiddagen fik hun og den nyfødte lov at komme hjem fra sygehuset. Hjemme ventede Lailas mand, hendes ældste søn, hendes svigermor og hendes mor, og familien tog imod det nybagte par med duften af æbleskiver, julemad og et glitrende juletræ.

– Det var hyggeligt, men jeg tænkte flere gange, at jeg havde mest lyst til at være alene, indrømmer Laila og forklarer:

– Huset var fyldt med mennesker, men jeg havde bare brug for fred og ro med min lille baby. Jeg havde slet ikke lyst til at sidde ved bordet med et ømt underliv og spise julemad. Men jeg tog mig sammen for deres skyld.

Først da julemaden var spist, og den stod på dans om træet, kunne Laila putte sig på sofaen med Frederik på maven.

– Det var selvfølgelig hyggeligt at være en del af det hele, men jeg var så optaget af den lille, så faktisk husker jeg ikke ret meget fra den juleaften.

For Laila har julen fået en anden betydning, efter at hun i 2009 fødte Frederik. Hun husker stadig, da hun gik rundt med den store mave og pyntede juletræ, mens veerne tog til. Men hun er ikke længere ked af, at hendes søn blev født på netop den dag.

LÆS OGSÅ: Trine fejrede jul på hospice: "Det var ægte. Det handlede om kærlighed og ikke om gaver"

Gaver morgen og aften

24. december begynder nemlig i dag altid med, at Frederik bliver fejret med et stort morgenbord, fødselsdagsgaver og gæster. Først hen på eftermiddagen begynder forberedelserne til juleaften, og først om aftenen, når der er danset om træet, er det tid til julegaver.

– Vi sørger for at skille det ad. Frederik skal have noget af dagen for sig selv. Han får sine fødselsdagsgaver om morgenen, og om aftenen er det julegaverne. Faktisk fjerner det lidt af postyret omkring juleaften, forklarer Laila og fortsætter:

– Og for mig er det hvert år en fin påmindelse om, at der altså er ting her i livet, man ikke kan planlægge sig ud af. Heller ikke en terminsdato.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul