TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

"Vent lige et øjeblik – mor skal lige tage billede af os sammen!”

Så meget skal mine børn stå model til efter Instagram

En Instagram-afhængig mor går til bekendelse.

KLUMME: Da min søn blev født for fire et halvt år siden, var Instagram knap nok kommet til Danmark. Da min datter blev født for to år siden, postede jeg et par dage efter mit første billede på min nyoprettede Instagram-profil – af en andefamilie ved Søerne i København, hvor jeg bor.

Jeg har egentlig aldrig forventet, at jeg ville blive den irriterende type, der postede det ene billede efter det andet af mine børn, der spiser morgenmad, af mine børn, der leger, sover, griner og ja, bare er mine børn. Det har været en stor deroute ud i selvglæde over min egen ”produktion” af liv. For det har altså ikke været for mine børns skyld, når jeg har postet (endnu) et billede af dem.

LÆS OGSÅ: Her er de 11 fineste gravide på Instagram lige nu

De sociale medier er en farlig fælde, når man får børn. For til alle tider har vi forældre haft lyst til at fortælle hele verden, hvor fantastiske netop vores børn er. Det er en forælders lod at være overbevist om, at vores børn er helt særligt fantastiske. Og det er de da også – for os. Og de sociale medier er blevet en uimodståelig vej til netop at vise hele verden vores tykke og nuttede afkom.

Den smukke, forstillede og perfekte verden

Da jeg var på barsel med mit barn af Instagram-alderen – min nu toårige datter – skulle jeg vride armen om på mig selv for ikke dagligt at lægge et billede på af hende. For hun var jo så kær – men hvorfor var det ikke nok for mig at glæde mig over det i fred og ro i stedet for i selskab med mine følgere på Instagram?Når jeg den dag i dag ser tilbage på min barsel, husker jeg Instagram som en god del af underholdningen, når jeg ammede, ”sov” til middag med min datter eller blot havde brug for en lille (intsta)pause.LÆS OGSÅ: Mor på sociale medier: Drømmen om mand, barn og likesJeg elsker Instagram – men jeg er også, ligegyldig hvor glad jeg er for det, meget opmærksom på, at det ikke er den virkelige verden, der stilles til skue i det forum. Det er derimod den smukke, forstillede og perfekte verden, der fremstilles. Ingen ved, hvad der er foregået lige før eller efter, billedet er blevet taget.Mere end én gang har jeg taget mig selv i at lade mine unger vente – blot et splitsekund – fordi jeg lige skulle tage et snapshot af deres uimodståelige og ekstremt fotogene morgenmad. Havregrød med blåbær er født til Instagram!LÆS OGSÅ: Nærvær: “Se nu på mig, mor!”Jeg har også mere end én gang forsøgt at få dem til at sidde stille i ekstra langt tid, når jeg har taget tyve billeder i streg for at fange det øjeblik – 1 ud af 100 – hvor de er i en kærlig omfavnelse. En enkelt gang har jeg også ladet dem ”hænge” i gyngen – for mor skulle lige tage et billede af lillesøster, der gynger for første gang.

Overfladiske og unødvendige behov

Når jeg tænker over, at jeg så mange gange har testet mine børns tålmodighed og ”sult” (det var kun et splitsekund) for et åndssvagt billedes skyld, får jeg en dårlig smag i munden – min eneste trøst er, at min profil er privat, så det er ikke ”hele verden”, der kan se, hvor meget tid jeg bruger på at tage billeder i stedet for faktisk at ”være sammen” med mine børn. Hvorfor skal mine overfladiske og unødvendige behov for at fremstille mig selv på de sociale medier gå ud over mine børn?

LÆS OGSÅ: Familielivet er et projekt, der skal planlægges, gennemføres og evalueres – og være perfekt

Jeg beundrer efterhånden forældre, der slet ikke lægger billeder op af deres børn. Især dem, der har babyer og helt små børn. For jeg har erfaret, at selv de typer, der hævder, at de ikke vil lægge billeder op af deres børn, når de engang får nogle – de gør det alligevel, når de står med den der tykke – og æstetisk lækre – baby i armene.

Når ungen så når en hvis alder omkring de 3-4 år, er det pludselig ikke så svært at lade den gå fri for det irriterende og konstante snapshot, for et 3-4 årigt barn er bare ikke lige så nuttet og ”Instagram-worthy” som en lille ny.  

LÆS OGSÅ: Debat: Må vi vise billeder af vores børn på nettet?

LÆS OGSÅ: Hvorfor hylder samfundet dem, der kører livet videre i samme tempo, efter de har fået børn

LÆS OGSÅ: Her er de 4 mest populære måder at breake en graviditet på facebook

Se, hvad vi ellers skriver om: Sociale medier, Mor, Baby og Tumling