Sådan beskytter du bedst dit barn mod solen i efterårsferien sydpå
SPONSORERET indhold

Sådan beskytter du bedst dit barn mod solen i efterårsferien sydpå

Efterårsferien står for døren, og måske er du en af dem, som lige skal et smut sydpå for at få den sidste, varme solstråle. Pas dog på - dit barn kan stadig blive solskoldet.

Af: Lotte Sembach Madsen
02. okt. 2015 | Børn | Vores Børn

Solen mister hurtigt sin kraft i Danmark om efteråret, men sådan er det ikke sydpå. Solens stråler er lige så farlige om efteråret som om sommeren. Det er derfor stadig vigtigt at beskytte dit barn mod de farlige UV-stråler.

Min familie og jeg har boet i Cypern siden foråret 2012, og selvom vi er vant til solen, er det stadig vigtigt, at vi beskytter os mod de farlige UV-stråler året rundt. Min mand har præsteret at blive solskoldet juleaften, fordi han ikke tænkte over, at solen stadig var meget skarp – det var jo december! Det samme gør sig gældende, når det er overskyet. Solens UV-stråler trænger stadig igennem skydækket.

LÆS OGSÅ: Solråd til børn – få de bedste råd

For at I får den bedste efterårsferie uden solskoldning og øm hud, er her mine bedste fif:

Køb UV-tøj til ungerne hjemmefra, så har I det fra starten og skal ikke rundt i en fremmed by og lede efter det.

Køb også gerne solcreme hjemmefra, så du ikke behøver at gætte dig til, hvad der står på f.eks. græsk eller spansk. Danmark er desuden mere bevidste om, at der kan være skadelig kemi i solcremen. Du er derfor bedst tjent med at købe den hjemmefra, også selvom den fylder i tasken.

LÆS OGSÅ: 9 ting du skal vide, før du køber creme

Solråd til forskellige alderstrin

Uanset alder er det vigtigt at beskytte sig imod solens farlige UV-stråler. Der er dog forskel på, hvor meget sol du kan tåle afhængig af din alder. En lille baby skal helst undgå solen, mens en teenager langt bedre kan tåle den (afhængig af hudtype).

Nedenfor kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, hvis du rejser med en baby, en tumling, et skolebarn eller en teenager.

Baby & tumling (0-3år)

Det bedste råd er at holde din baby ude af den farlige sol. Når det er sagt, er det svært at være på solferie og så skulle opholde sig inden døre hele dagen. Det kan dog være svært at holde dit barn i skyggen, og det er derfor ekstra vigtigt, at tumlingen er klædt rigtigt på. Dog heller ikke for varmt.

Du skal i stedet sørge for, at den lille ikke opholder sig i direkte sol (for længe ad gangen). Monter en paraply på klapvognen, og sørg for at der skygge de steder, hvor I opholder jer i langt tid.

Påfør godkendt solcreme med høj solfaktor, helst 50+ og vandafvisende. Husk at smører ny solcreme på ofte, især når I er ved vandet.

Anvend UV-badetøj, når I er ved vandet, og giv altid dit barn solhat på, evt. også solbriller, og et let lag tøj. Vær opmærksom at babyers fødder kan være koldere end resten af kroppen og derfor kan få brug for et par sokker.

Vær opmærksom på, at autostolen og låsen kan være brændende varme, så pas på, hvis den lille skal ind i en bil.

Barn (4-12 år)

Når dit barn bliver lidt større, ved du mere om, hvor udsat dit barns hud er i solen. Men selvom dit barn tåler solen, er det vigtigt at beskytte dets hud mod de farlige UV-stråler. Vi ser ofte forældre med børn, som er helt røde efter at have været i solen for længe eller uden tilstrækkelig solcreme. Det er hverken godt for barnet nu eller i fremtiden. 

Påfør godkendt solcreme med høj solfaktor, helst 50+ og vandafvisende. Husk at smøre ny solcreme på ofte, især når I er ved vandet.

Giv altid dit barn barn en solhat på, også gerne solbriller, og anvend UV-badetøj, når I er ved stranden eller i poolen. Anvend evt. en almindelig T-shirt til de lidt større børn.

Teenager (13-18 år)

Rejser du med en teenager, ved de helt sikkert bedst selv. Det kan være svært at trænge igennem teenager-sindet og forklare, hvor vigtigt det er at beskytte sig. Som teenagere er flest, vil de jo gerne være brune, så deres venner kan se, hvor meget sol de har fået på deres ferie.

Det kan være, I skal gå på kompromis med den unge og forhandle om en lavere solfaktor. På den måde er teenageren stadig beskyttet mod solen, og han/hun får samtidig lidt mere farve. Til gengæld skal solcremen påsmøres lidt oftere. 

Anvend en solcreme, svarende til teenagerens hudtype. Anvend evt. en T-shirt, hvis I bader i længere tid ad gange. Solen er som sagt stærkere i vandet.

Uanset hvor turen går hen, så er disse råd om solen værd at have i baghoved – og så er der kun tilbage at ønske rigtig god efterårsferie.

LÆS OGSÅ: Efterårsferie: 9 oplevelser i naturen

LÆS OGSÅ: Sådan bliver flyrejsen en succes

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du baby i solen