Babycreme
SPONSORERET indhold

9 ting du skal vide, før du køber creme

Få de 9 mest effektive råd om, hvordan du styrer uden om skadelig kemi i både dine og din babys creme og plejeprodukter.

Af: Mette Andersen Foto: Nimastock
12. aug. 2013 | Børn | Vores Børn

1. Det er en jungle!

Bare fordi der står økologisk eller miljøcertificeret på en creme, behøver det ikke at betyde, at du slipper helt for kemi. Faktisk kan det føles som lidt af en jungle for selv den mest sundhedshungrende mor at navigere rundt i, hvis du vil undgå kemi i det, du smører på både din egen og dit barns krop. Går du helt uden om farve, konserveringsmidler, parabener og parfume, er du godt på vej. Husk også, at naturlige duftstoffer også er en slags parfume og kan give allergi.

2. Gå efter svanen

Hvis du vil være helt sikker på at få den rene vare med hjem til puslebordet og toiletskabet, skal du kigge efter miljømærkerne. Et af de mest udbredte herhjemme er Svanemærket, som er Nordisk Ministerråds miljømærke. Svanemærkede produkter er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori og er garanteret fri for stoffer, der er dokumenteret skadelige eller problematiske for sundheden eller miljøet.

Parfume er ikke tilladt i miljømærkede produkter til børn, men Svanemærkede produkter til voksne må gerne indeholde små mængder af parfume, som ikke vurderes at kunne give allergi.

3. Blomsten = sundhed

Kan du ikke finde Svanemærket på den creme eller salve, du står med i hånden, så tjek lige, om der ikke skulle være en blomst i stedet for! Blomsten er EUs officielle miljømærke. Kravene til miljø, kvalitet og sundhed er stort set tilsvarende Svanemærkets krav, så med Blomsten kan du også føle dig sikker på, at babys hud får en kærlig og sund behandling.

4. Bliv fri for allergi

Alle børn kan få allergi. Selv om I ikke har allergi i familien, er der fem-ti procent risiko for, at dit barn udvikler allergi. Den risiko øges, hvis den ene af barnets forældre har allergi. I dag ved vi dog også, at du kan gøre en del for at forebygge, at dit barn udvikler allergi – blandt andet ved at undgå produkter med allergene stoffer i. Men de kemiske navne bag på produkterne er svære at afkode og kunne næsten lige så godt være volapyk!

Heldigvis er der et par hjælpere, du kan gøre brug af. Kig for eksempel efter Den blå krans, som er Astma-Allergi Danmarks mærke og garanterer, at produkterne giver minimal risiko for at udvikle allergi.

Som noget helt nyt kan du også med en ny app fra Astma-Allergi Danmark tjekke plejeprodukter for mulige allergifremkaldende stoffer. App’en har for eksempel en særlig kategori, der hedder ‘baby og børn’. Kemilex-app til iphone fra Astma-Allergi Danmark, kan hentes gratis i App Store.

LÆS OGSÅ: Babygrooming: Tips til en sund og velplejet bebs

5. Få det på fransk

Hvis du går efter ‘den rene vare’, vil du også hurtigt støde på mærket Ecocert, som er et fransk miljømærke. Mærket garanterer produkter med minimum 95 procent naturlig og plantebaseret oprindelse, minimum ti procent økologisk oprindelse, ingen parabener, syntetiske farvestoffer, syntetisk alkohol eller syntetisk parfume. Og så er produkterne ikke testet på dyr.

6. Økologi er ingen garanti

Cremer, der er certificeret økologiske, behøver ikke at være 100 procent økologiske! Det er de faktisk sjældent. I modsætning til eksempelvis madvarer er der ingen krav til, hvor stor en del af indholdet, der skal være økologisk, og der er set eksempler på, at økologisk certificerede plejeprodukter indeholder allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer. Økologiske ingredienser og naturlig parfume kan også være allergifremkaldende.LÆS OGSÅ: Økologi eller ej?

7. Spar på cremen til baby

Babys hud er i en meget fin balance, og som udgangspunkt er cremer faktisk overflødige og uhensigtsmæssige, da de påvirker hudens naturlige ph-balance og immunforsvar. Hvis din baby har tendens til tør hud, er lidt olie i badevandet ofte tilstrækkeligt. Hvis du bruger creme, så smør kun creme og lotion på de steder, hvor det er absolut nødvendigt – for eksempel på tørre pletter på huden.

8. Børneeksem og rød numse

Selv om du så vidt muligt skal undgå creme til babys hud, er der nogle få undtagelser – for eksempel hvis din baby har børneeksem, eller hvis numsen er blevet rød. Ingen babyer undgår helt rød numse, men du kan gøre dit for at mindske generne. Sørg for, at babys numse bliver helt ren og tør ved bleskift, og smør den med et meget tyndt lag zinksalve eller anden numsesalve, hvis du ser tegn på rødmen.Når det kommer til børneeksem, er der tale om en arvelig sygdom, hvor huden kan blive irriteret, skællet og få rødt udslet. Det klør og er generende for barnet. Fugtighedscreme er en meget vigtig del af behandlingen af børne- eksem, da cremen tilfører huden de fedtstoffer, som huden ikke selv kan danne. Cremen hjælper også med at holde huden smidig og begrænser og lindrer hermed kløen.

9. Og så i solen!

Solcreme, solcreme, solcreme. Husk altid at give dit barn solcreme på i rigelige mængder, når I skal ud i sommersolen. Har du et spædbarn, som endnu ikke kan kravle eller gå, bør du altid placere den lille i skyggen. Den sarte, fine hud tåler simpelthen ikke solens uv-stråling!

Kilder: Forbrugerkemi.dk, Sst.dk, Ecolabel.dk, Astmaallergi. dk, År 1 – når I har fået barn af Else Guldager, Lindhardt & Ringhof, 2008.

LÆS OGSÅ: I institution for første gang

LÆS OGSÅ: De 8 I Favn-principper

LÆS OGSÅ: Gå glad i bad med din baby