Blefri baby
Foto: Istock "Lad være med at miste modet, for der vil være dage, hvor børnene tisser i bukserne 20 gange.

Blefri baby

Sådan får du en blefri baby

Børn helt ned til halvanden års alderen kan blive blefri med tidlig pottetræning. Metoden går ud på at guide, støtte og vejlede barnet, så det lærer at mærke og handle på egne signaler – eller tissetrang, om man vil.

Allerede da Ingeborg var omkring et år, begyndte hun at vise interesse for potten. Hun fulgte gerne med sine to ældre søskende og forældre ud på toilettet, og i en alder af bare 15 måneder begyndte hun selv at hente potten og sige ”tis” og pege på bleen, når hun skulle tisse.

­– Det kom helt af sig selv, hun ville gerne være stor som sine søskende, og da hun viste interesse for at bruge potten, så valgte vi at gribe bolden, fortæller Astrid, der er mor til Ingeborg. 

Faktaboks

Vidste du, at …

Tidlig pottetræning ikke kun gavner dit barns sundhed og selvtillid, det giver også plus på kontoen. Bliver dit barn renlig omkring 2-års alderen, sparer du cirka 4.600 kr. på engangsbleer. Som bonus skåner du miljøet for 0,7 ton affald.

LÆS OGSÅ: Miljømærket ble skåner din babys hud

De fleste børn begynder i Danmark først at smide bleen i 3-års alderen, men mange børn er klar langt tidligere, forklarer Ekaterina Møller, der er blefri vejleder og baby- og børnebehandler. Hun anbefaler, at man begynder pottetræningen, når barnet er mellem 18 og 30 måneder gammel – nogen lidt før, andre lidt senere. På dette tidspunkt, begynder børn typisk at kunne kontrollere lukkemusklen og at vise interesse for toiletbesøg.

– Blefri baby kan beskrives som en metode, der består af en læringstrappe, hvor barnets forældre i første omgang er opmærksom på og handler på barnets signaler, og barnet på sigt lærer at registrere egne signaler og at handle på dem, fortæller Ekaterina Møller.

Helt basalt skal barnet forstå processen fra, at nu skal det tisse eller lave lort. Det skal kunne tage bukserne af og vænne sig til at give slip, mens det sidder på potte eller toilet. Endelig skal barnet lære at tørre sig og vaske hænder.

Bar numse i haven

I Ingeborgs tilfælde passede det godt med, at sommerferien stod for døren, så hun fik lov at gå rundt med bar numse, og endnu sjovere blev det, da hun fik lov at gå med rumpen bar ude i haven og tisse på ukrudt.

– Ingeborg var 20 måneder, da vi for alvor tog bleen af hende, og så var det kun, hvis vi skulle køre en lang tur i bilen, og når hun skulle sove, at hun fik ble på. Det fungerede faktisk stort set uden uheld helt fra start, fortæller Astrid.

Faktaboks

Sådan kommer du godt i gang

1. Vælg det rette tidspunkt
Begynd gerne i en weekend eller ferie, hvor der er ro på, og planlæg gerne at være hjemme i 2-4 dage. Lad barnet gå rundt med bar numse, så det er tydeligt både for barnet og forældrene, hvornår der sker noget. Sluk mobilen, vær nærværende og til stede.

2. Lær at aflæse, hvornår dit barn skal på toilettet
Typisk er der nogle særlige signaler; uro, barnet søger væk eller får et særligt udtryk i ansigtet.

3. Lær dit barn at handle på egne signaler
Sæt gerne ord på: ”Tis skal i potten. Jeg hjælper dig”. Det er vigtigt, at du er en tydelig vejleder, der står til rådighed. Men undgå at jagte barnet rundt i huset med potten og at være for insisterende på, at barnet skal prøve at tisse, for det har gerne den modsatte effekt.

Efter ferien fortalte de i dagplejen, at Ingeborg havde været blefri det meste af ferien, men at de nu havde givet hende ble på – bare for en sikkerheds skyld. Det viste sig dog at være unødvendigt, for Ingeborg kom selv og sagde til, når hun skulle tisse.

Efterfølgende har der været dage med uheld, som der er for alle børn, der smider bleen. Men generelt er det gået overraskende nemt.

– Som tredjegangsmor er det nok lettere at lytte til og aflæse ens barns signaler. Jeg var langt mere usikker, da jeg fik mit første barn. Nu er det nemmere at handle på de ting, som barnet selv giver udtryk for og sige okay, så prøver vi det, forklarer Astrid.

Mange fordele

Alligevel har det overrasket Astrid, hvor mange fordele der er ved blefri baby.

Ud over at spare penge på bleer, så er der en række fysiologiske fordele ved at blive tidligt blefri. Børn uden ble oplever typisk færre urinvejsinfektioner og får en bedre fornemmelse for deres krop, og så vokser selvtilliden proportionalt med egen handlekraft og følelsen af at blive forstået, forklarer Ekaterina Møller.

Astrid oplever også, at det hjælper datteren til at kommunikere bedre. 

– På et mere overordnet plan fornemmer vi, at vores datter er blevet bedre til at udtrykke sig. Hun er blevet mere selvstændig, og måske er det fordi, hun har oplevet, at vi har lyttet til hende, og at hun kan se, at vi tror på hende, forklarer Astrid.

Hun opfordrer alle forældre til at kaste sig ud i det, så snart deres børn begynder at vise interesse for at smide bleen.

– Og lad være med at miste modet, for der vil være dage, hvor børnene tisser i bukserne 20 gange. Så er det vigtigt at sige pyt og at holde fokus på, at pottetræning skal være en  hyggestund. Tag en bog med på potten og vis, at i er fælles om, at det nok skal lykkes at blive blefri, foreslår Astrid.

Faktaboks

Nyttige tips

Brug gerne en potte
Den er ergonomisk korrekt, og sidestillingen hjælper afføringen på vej. Potten er endvidere nem at flytte med rundt i huset, så der ikke er for stor afstand til toilettet. Senere kan barnet benytte et barnesæde og en skammel eller en toiletstol.

Undgå belønningssystemer
Pottetræning skal gerne blive en naturlig del af hverdagen, og derfor kan belønningssystemer forvirre barnet og skabe unødig præstationsangst. For hvad er det præcis, barnet skal belønnes for? Er det okay bare at prøve, eller skal der leveres noget i potten? Får barnet ikke en belønning, kan det måske virke som en straf eller et nederlag.

Sørg for at institutionen bakker op
Tag en dialog med institutionen om, at dit barn viser tegn på godt at ville være renlig tidligere end de tre år, der er normen i dag. Institutionen skal støtte op om projektet, for at det kan blive en succes.

Når potten ikke er interessant
Nogle børn har en grundlæggende interesse for at blive renlige, mens andre skal hjælpes lidt på vej. Det er en god ide, at man tager sine børn med på toilettet ind imellem, så de kan se, hvordan det foregår. Når tiden er inde til pottetræning, så vær tydelig og sig f.eks.:

– Nu er du blevet en stor dreng (eller pige), så fremover skal du tisse i en potte. Jeg vil gerne hjælpe dig og støtte dig. Jeg skal nok lære dig, hvordan man gør.

Det er vigtigt, at barnet ved, hvad der forventes. Går det helt i hårdknude, så hold evt. et par ugers pause og begynd forfra. Men forsøg at være konsekvent, når først pottetræningen er i gang. Det mudrer billedet, hvis barnet har ble på den ene dag og ikke den næste. Du kan læse mere om Blefri baby og Ekaterinas tilgang til pottetræning på Blefri.dk.

Faktaboks

Elimination Communication (EC) vs. Blefri baby

Den amerikanske metode Elimination Communication (også kaldet EC) handler om, at vi, som forældre, opfanger og reagerer på barnets signaler, hvorimod Blefri baby handler om at lære og støtte barnet i selv at reagere på de signaler, som barnets krop udsender. Elimination Communication praktiseres fra barnet er helt lille, hvorimod Blefri baby praktiseres fra når baby er klar.  

Se, hvad vi ellers skriver om: Ble og Tumling