Miljømærket ble skåner din babys hud
SPONSORERET indhold

Miljømærket ble skåner din babys hud

Med en Svanemærket ble undgår du skadelige stoffer. Den billige er ligeså god som den dyre – så længe den sidder godt.

Af: Ditte-Marie Ascanius
10. jun. 2015 | Børn | Vores Børn

Du har sikkert oplevet, at det kan være en jungle at finde rundt i udvalget af bleer i supermarkedet. En ble er vel en ble, eller hvad?

Ikke helt. For med dette rette valg kan du skåne både miljøet og dit barns hud samt sikre, at bleens indhold bliver indenbords.

Begynd med at kigge efter miljømærket Svanen, når du skal vælge ble, foreslår Elsebeth Håkonssen, som er sundhedsplejerske i Vordingborg Kommune.

LÆS OGSÅ: Vi tester bleer

– Svanemærket garanterer, at produktet er miljøvenligt og fri for skadelige stoffer, som dit barns hud ikke har godt af, forklarer hun.

Hvis du ikke vælger en ble med Svanemærket, har Miljøstyrelsen nogle generelle råd om, hvad du skal forsøge at undgå.

– Vi anbefaler, at du går uden om bleer, der indeholder parfume og lotion, for det er unødvendigt for bleens funktion, siger kemiker Shima Dobel fra Miljøstyrelsen.

Prøv en billig ble

Når det gælder bleens pasform, er der ikke andet for, end at du prøver dig frem, for ligesom vi voksne varierer i kropstype, gør spædbørn det også.

– Selv om de er nyfødte, er der forskel på både børnenumser og lårstørrelse. Nogle børn er meget slanke, når de bliver født, mens andre er mere buttede. Du kan ikke vide, om bleen sidder godt og holder tæt, før du har prøvet den på den lille barnenumse, forklarer Elsebeth Håkonssen.

At prøve sig frem kan blive en dyr affære. Derfor anbefaler Elsebeth Håkonssen, at du holder øje med gratis prøver på bleer i forskellige babyklubber og butikker.

LÆS OGSÅ: Projekt blestop – er I klar?

– En ble sidder godt, når den ikke efterlader elastikmærker omkring lårene. Holder den ikke tæt, er det selvfølgelig også et tegn på, at den ikke sidder ordentligt, siger hun.

Elsebeth Håkonssen understreger, at den dyreste ble ikke nødvendigvis sikrer den bedste kvalitet. Flere tests viser, at de billige svanemærkede bleer ofte scorer højt på parametre som tæthed, sugeevne og åndbarhed.

Om en ble giver huden mulighed for at ånde, kan variere efter barnet, der bruger den, fordi nogle børn bliver hurtigere varme end andre.

– Hvis du åbner bleen, og huden er fugtig eller numsen rød, er det tegn på, at huden ikke kan ånde. Der er fugtigt konstant inde i sådan en ble, og især nyfødte tisser rigtig, rigtig mange gange i døgnet. Derfor er en god sugeevne vigtig, så den våde ble ikke irriterer huden.

LÆS OGSÅ: Vi tester buksebleer

LÆS OGSÅ: Bye bye ble

LÆS OGSÅ: Renlighed: Slip den lille numse løs i varmen