Opdragelse
“Det er MIN bil!” Ny forskning giver et bud på, hvordan du bedst lærer dit barn at deles med andre. Foto: Nimastock

Sådan får du dit barn til at dele

Gider dit barn (heller ikke) deles med andre om legetøjet? Forskning kommer med ét særligt råd.

“Det er MIIIIN”. Dit barn vil ikke give noget fra sig, uanset hvilken dims kammeraten tager fat i. Også selvom det faktisk er det andet barns legetøj.

Du kan sikkert nikke genkendende til, at det indimellem er en kamp at få dit barn til at sit deres legetøj med andre. 

Heldigvis er der håb forude, så dit barn lærer kunsten at dele. Forskere mener nemlig at have fundet en vej til at gøre dit barn til en social “deler”. 

I en undersøgelse har forskere lavet eksperimenter med tre grupper af børn, som de gav forskellige typer af legetøj og stillede dem over for forskellige valg.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at dele – derhjemme og i børnehaven

Undersøgelsen pegede på, at når børn stilles over for et svært valg om at dele, vil de efterfølgende se sig selv i et nyt og bedre lys og opfatte sig selv som børn, der godt kan lide at dele. Det gør dem mere villige til at dele i fremtiden, mener forskerne bag studiet. 

Belønning virker ikke

Tidligere forskning har ifølge tidsskriftet Medical Xpress vist, at det kan give bagslag at belønne børn for at dele med andre.

For så kan børnene komme til at opfatte sig selv som børn, der ikke kan lide at dele, men som bare gør det, fordi de belønnes.

Forskerne bag undersøgelsen ville derfor se, om det kunne have en effekt på børnenes villighed til at dele, hvis de blev stillet over for et frivilligt valg om at ofre et stykke legetøj for at dele det med andre.

LÆS OGSÅ: Gør børnene til gode søskende

– Man kunne måske forestille sig, at så snart børnene havde delt noget, så følte de ikke, at de var nødt til at gøre det igen. Men det var ikke tilfældet. Da børnene havde lavet et svært valg om at opgive noget for en anden, var de også senere mere generøse – ikke mindre, har en af forskerne bag undersøgelsen Tamar Kushnir fra Cornell University tidligere udtalt.

Det svære kan både handle om, at valget er frivilligt, så dit altså har en mulighed for at lade være med at dele, men også at tingen, han skal dele, har en særlig værdi for dit barn.

Så måske knækker du koden til at få junior til at dele, hvis du beder ham låne yndlingsbrandbilen ud til sin kammerat. Det er da et forsøg værd, ikk?

Kilde: Videnskab.dk og Medical Xpress

Se, hvad vi ellers skriver om: Børneopdragelse, Familieliv, Udvikling, Børnepsykologi og Tumling

610x200_woordy_dmjpg.jpg