iPad, tablet og tv
SPONSORERET indhold

Skærmtid: "Vores børn må kun bruge Ipad i weekenden"

Der er ingen Ipad i hverdagen hos Carina og Dennis, der hellere vil hygge som familie. I weekenden må børnene på fire og to år se Ipad – dog i begrænset omfang, så der også er tid til leg, fortæller Carina.

Af: Sofie Winther Askgaard Foto: Peer Klercke
27. jul. 2016 | Børn | Vores Børn

Hvor meget må jeres børn se Ipad og fjernsyn?

Fra mandag til fredag er Ipad bandlyst. Fra fredag efter institution og til søndag aften må de se lidt Ipad en times tid ad gangen, men så skal de også holde pause. Ellers kunne den store sagtens sidde i flere timer med den. Vi tager den aldrig med ud – den hører kun til hjemme. De ser ofte en lille smule Ramasjang om morgenen, fordi jeg skal gøre mig klar til arbejde og er alene med dem der. Og i weekenden må de vælge en film i fjernsynet, som vi alle kan se sammen.

LÆS OGSÅ: Sådan gi’r du dit barn gode skærmvaner

Hvorfor må de ikke se Ipad i hverdagen?

Børn skal ud og lege og opleve verden i 3D og ikke kun på en skærm i 2D. Og så har vi meget få timer sammen i hverdagen mellem institution og putning, og der vil vi gerne være sammen som familie, så de skal ikke sidde med hovedet i en skærm. Vi er fysisk væk fra hinanden hele dagen, så skal vi ikke også være mentalt væk fra hinanden om aftenen. Når det er weekend, har vi mere tid sammen, og så er det okay, at de ser en smule Ipad.

LÆS OGSÅ: Video: Må dine børn se iPad?

Hvordan reagerer drengene på reglen?

De spørger stort set aldrig efter den i hverdagen, og den store har helt styr på, at Ipad kun er i weekenden. En sjælden gang kan han spørge, hvor længe der er til fredag. Men der er ikke ballade over det, de har jo ikke prøvet andet. Vi møder af og til folk, som synes, det er sejt, vi ‘tør’ gå imod strømmen, men vi gør altså ikke oprør. Vi synes bare, at skærme fylder for meget i mange familiers liv, og vi har også en politik om, at vores mobiler ikke skal være fremme, når børnene er vågne, og vi ser først fjernsyn, når de er puttet. Vi tager telefonen, hvis den ringer, men vi sidder ikke og surfer på mobilen om dagen, mens drengene leger alene. Det er en klar prioritering fra vores side.

Bliver I aldrig fristet til at stikke dem en Ipad i ulvetimen?

Det har vi aldrig gjort, og de har aldrig spurgt efter den. Hvad gjorde man før Ipads? Legede med sine børn, vel, og det gør vi også. Vi inddrager dem i det meste. De er med til at lave mad, og når den anden kommer hjem, så skiftes vi til at lege og lave mad. Ja, vi er privilegerede, fordi vi ofte kan være to hjemme i ulvetimen. Måske ville vi tænke anderledes, hvis en af os stod alene hver dag.

Er det jer, der bestemmer, hvad børnene må se og spille?

Vi har koder på alt, de kan ikke engang hente et gratis spil. Den store er begyndt at være god til at styre det, og så får han forslag til andre spil, men det vil vi bestemme. Det er sødt med en app om dinosaurer, men ikke hvis den linker til et eller andet dinosaurjagtspil med geværer. Men de bestemmer selv, om de vil se tegnefilm eller lege med apps. Vi kan bare godt lide at have noget kontrol over, hvad de ser lige nu, for det kommer sikkert til at løbe løbsk, når de bliver ældre.

Hvad tænker I, når eksperter


udtaler sig om, at blandt andet


Ipad kan være skadeligt?

Jeg tror ikke, at skærme er direkte fordummende, men det gør os nok lidt dovne. De gør jo alt arbejdet for os, både fysisk og psykisk. Men samtidig er elektronik jo vores fremtid, så vi kan ikke undgå det, og børn kan helt klart lære en masse af dem. Vi er ikke så forskrækkede, at vores store dreng kommer i skole om halvandet år og er den eneste, der ikke kan åbne en Ipad. Men drengene er kun to og fire år, og de skal have lov til bare at være børn lige nu. Der venter dem mange timer forude med elektronik i både skolen og deres voksenliv.

Hvad kunne få jer til at


ændre mening om, hvor meget


børnene må se?

Jeg tror ikke, vi skifter mening om nul Ipad i hverdagen, før de bliver ældre og skal bruge det i skolen. Men hvis vi kan mærke, at de bliver påvirket af det, trives dårligt eller bliver afhængige af det, så kunne vi godt forbyde det helt.

LÆS OGSÅ: Pinlige børn: “Hvorfor er mandens næse så stor?”

LÆS OGSÅ: Ipad – dit barns ven eller fjende?

LÆS OGSÅ: Danske børn er motorisk understimulerede