Test af mavecremer

Foto: Getty Images Hvad smører du på din gravide mave? Se her, hvilke produkter du roligt kan putte på maveskindet.

Populært produkt dumper test: Smører du din gravide mave med skidt kemi?

Smører du din gravide mave med olier og cremer for at lindre den hårdt prøvede hud? Så er der god grund til at tjekke ingredienslisten efter en ekstra gang. Forbrugerrådet Tænk har lavet en stor test af mavecremer, og her kan du læse, hvordan du vælger de bedste cremer og olier til dit maveskind.

Gravide maver er fascinerende, men de klør som bare pokker og sætter vores maveskind på en gevaldig prøve. Måske smører du med en fugtgivende creme for at gøre huden mere smidig og klar til det store strækarbejde, der venter.

Men har du husket at tjekke, hvad du smører dig med?

En ny test af mavecremer og -olier, som Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag, viser nemlig, at det ikke er helt ligegyldigt, hvilke produkter du putter på maveskindet. 

Ud af i alt 13 testede produkter indeholder to nemlig stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, mens flere andre produkter har parfumestoffer på ingredienslisten.

Og det er bekymrende, mener Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk. Især fordi cremerne henvender sig til gravide.

”Hormonforstyrrende stoffer er generelt problematisk i plejeprodukter. Når vi så samtidig ved, at fostre generelt er særligt følsomme overfor hormonforstyrrende stoffer – blandt andet fordi fostrets udvikling styres af hormoner, så bliver det på en eller anden måde ekstra overraskende, at vi finder mistænkt hormonforstyrrende stoffer i plejeprodukter markedsført direkte til gravide,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Do’s and dont’s før, under og efter din graviditet

Gode råd til en graviditet uden skidt kemi

  1. Undgå tobaksrøg
  2. Drik ikke alkohol
  3. Gør rent én gang om ugen og luft ud flere gange dagligt
  4. Gå efter miljømærket, Svanemærket og Blomsten, når du køber ind
  5. Begræns din kontakt med kemikalier så som kosmetik, maling, rengøringsmidler og hårfarve.
  6. Spis varieret og undgå store rovfisk
  7. Undgå at spise for meget medicin

Kilde: Miljøstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk

Gravid eller ej, så er cremer og olier et godt sted at starte, hvis du gerne vil nedsætte dit indtag af skidt kemi. Modsat produkter som shampoo, bodywash og håndsæbe bliver cremer nemlig siddende på huden – og så bruger vi dem gerne i rigelige mængder.

Blandt andet fordi producenterne anbefaler det.

”Begge produkter, som har fået testens laveste bedømmelse, anbefaler indsmøring to gange dagligt, og det er jo også en faktor i forhold til udsættelsen. Men her er det selvfølgelig vigtigt at slå fast, at det ikke er det enkelte produkt i sig selv, der er problemet,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Myteknuser: Må du bruge neglelak, når du er gravid?

En del af et større billede

Generelt er en gravid mave en god anledning til at se alle dine plejeprodukter igennem – og måske endda overveje, om du helt kan undvære din mascara, din bodylotion eller den dér velduftende håndsæbe, du elsker.

Vi bliver nemlig konstant udsat for parfume og hormonforstyrrende stoffer fra f.eks. vores mad, indeklima og plejeprodukterne på hylden. Det er en cocktaileffekt, hvor det enkelte produkt blot er en lille del af det samlede billede. Og det er altså denne samlede udsættelse, som kan udgøre en egentlig risiko.

”Mistænkt hormonforstyrrende stoffer er typisk en type kemi, som i forsøg med dyr har vist nogle hormonforstyrrende effekter, der også kan ses hos mennesker. F.eks. er nedsat sædkvalitet, øget forekomst af visse kræfttyper og en højere forekomst af børn, der bliver født med misdannede kønsorganer, nogle af de ting, forskerne ser i mennesker, og som de har en formodning om blandt andet kan skyldes vores udsættelse for de her stoffer,” siger Stine Müller og fortsætter:

”Vi så derfor rigtig gerne at der slet ikke var hormonforstyrrende stoffer i plejeprodukter - og da slet ikke i mavecremer og tilsvarende produkter, som er direkte henvendt til gravide.”

Disse mavecremer og -olier kan du trygt gå efter

Vi har udvalg tre produkter i forskellige prisklasser, som du på baggrund af forbrugerrådets anbefaling fint kan smøre på maven.

Du kan se hele testen på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside.

Matas mavecreme.jpg

Mavecreme til gravide, 43 kr. hos Matas.

Untitled-12.jpg

Mommy & Me Top to Toe healing balm, 395 kr. hos Rudolph Care.

Untitled-12-1@1x_1.jpg

Love lines stretch mark balm, 475 kr. hos SoKind.

Populært produkt indeholder skidt kemi

Et af de produkter, som har fået testens laveste bedømmelse, Kolbe C, er ellers et populært produkt blandt gravide – og kvinder i øvrigt.

Det drejer sig om Bio-Oil, som lover at reducere synligheden af ar og strækmærker.

Ifølge Stine Müller indeholder produktet et parfumestof, som er mistænkt for at forstyrre vores hormonbalance. Men hos Orkla, som er producenten bag Bio-Oil, er man imidlertid helt uenig i Forbrugerrådet Tænk Kemis vurdering.

”Et stof, der kan være farligt i høje niveauer, behøver ikke at være farligt, hvis det er til stede i ekstremt lave niveauer, som i tilfældet med Benzyl Salicylate. Stoffet tilsættes ikke aktivt til Bio-Oil, men indgår som en komponent i en af de råvarer, der indgår i Bio-Oil. Hvorvidt dette indebærer nogen reel risiko for den person, der bruger produktet, er yderst tvivlsomt,” skriver de i en mail til ALT.dk, hvor de også fortæller, at Bio-Oil er blevet vurderet af en toksikolog som sikker for gravide og ammende.

Du kan læse hele Orklas modsvar i en faktaboks længere nede i artiklen.

LÆS OGSÅ: Gravid: Sådan beskytter du din krop mod farlig kemi

Ingen grund til bekymring

Har du smurt din gravide mave med et af de dumpede produkter, ja så kan du godt ånde lettet op. Poduktet i sig selv har hverken skadet dig eller livet i din mave, fatslår Stine Müller.

”Du skal ikke være bekymret, hvis du har brugt en af de her cremer. Men det kan være en god anledning til at kigge en ekstra gang på, hvad du smører dig med, når du er gravid. Der findes jo mange andre produkter, som er uden uønsket kemi,” forklarer Stine Müller.

Er du i tvivl om, hvad du skal gå efter, kan du altid holde øje med Svanemærket og allergimærkerne, hvis du vil styre udenom uønsket kemi og hormonforstyrrende stoffer. Du kan også teste dine produkter med Forbrugerrådet Tænks app, Kemiluppen.

Svar fra producenterne bag Bio-Oil og Pharmaceris

Pharmaceris

”Generelt er det vigtigt at forstå, at mange ingredienser, især aktive ingredienser, der er dem, der giver størst ønsket effekt, kan være risikable, hvis de ikke bruges på den rigtige måde. Mange af dem har begrænsninger for eksempel i koncentration, hvilke produkter, de må bruges i eller hvilke ingredienser, de kan kombineres med. Så hvis man bare læser ingredienslisten, kan stofferne fremstå problematiske, men brugt på den rigtige måde er de sikre, effektive og gavnlige."
De oplyser også, at både Cyclopentasiloxane, BHA og disodium EDTA er vurderet sikkert, at bruge i kosmetik og plejeprodukter af CIR. Deres egne eksperter har også vurderet, at stofferne er sikre at bruge i det konkrete produkt.

Til Forbrugerrådet Tænk Kemi skriver de også, at alle ingredienserne, der er i produktet, er tilladte i kosmetik og plejeprodukter, samt at hvis de skulle fjerne alle stoffer, der kan udgøre en risiko for miljøet, ville de ikke være i stand til at producere et effektivt kosmetisk produkt.

Dr. Irena Eris Cosmetic laboratorie Ltd., der er ansvarlig for Pharmaceris
Til Forbrugerrådet TÆNK

Orkla, som står bag Bio-Oil

”Vi er bekendt med den tilgang, TÆNK benytter i deres ”deklarationstest”, hvor produkter klassificeres A, B eller C kolbe udelukkende på baggrund af de ingredienser, der fremgår på produktet. Når produkter vurderes på denne måde, uden der tages højde for mængder, de forskellige ingredienser fremgår i, kan der være meget forskel på, i hvilken grad en forbruger udsættes for de enkelte stoffer afhængig af produktet.”

”Et stof, der kan være farligt i høje niveauer, behøver ikke at være farligt, hvis det er til stede i ekstremt lave niveauer, som i tilfældet med Benzyl Salicylate. Benzyl Salicylat tilsættes ikke aktivt til Bio-Oil, men indgår som en komponent i en af de råvarer, der indgår i Bio-Oil. Indholdet af Benzyl Salicylat i den pågældende råvare er meget lavt, og i det færdige produkt svarer det til 0,004 %. Hvorvidt dette indebærer nogen reel risiko for den person, der bruger produktet, er yderst tvivlsomt.”

”Når visse stoffer (som fx Benzyl Salicylate) skal fremgå af ingredienslisten, er det med det formål at informere folk, der er overfølsomme over for disse allergene stoffer, så de kan vælge et andet produkt. I dette tilfælde vil en forbruger fx kunne vælge varianten Bio-Oil Hudplejeolie med Naturlige ingredienser.”

”Bio-Oil har gennemgået en sikkerhedsvurdering i henhold til gældende regler og vurderes af toksikolog som fuldstændig sikker at anvende selv for gravide og ammende.”

”TÆNK har derudover angivet, at bl.a. limonene kan være problematisk for miljøet. Her mener vi, at påstand om at indholdet af limonene i den lille mængde, det forekommer i i Bio-Oil (0,009%), vil kunne udgøre et miljøproblem ikke har noget videnskabeligt grundlag. Limonene er et naturligt forekommende stof og har i test vist sig at være let biologisk nedbrydeligt.”

Christel Skotte Gerbaulet, Senior Brand Manager Oral & Wound Care
I en mail til ALT.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Skønhed

610x200_woordy_knap2.jpeg