Gravid og neglelak
SPONSORERET indhold

Myteknuser: Må du bruge neglelak, når du er gravid?

Listen over ting, der ikke er tilladt, når du er gravid, kan synes meget lang. Vi har spurgt en ekspert, hvordan du skal forholde dig, hvis du venter barn og gerne vil lakere dine negle.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images
06. jul. 2018 | Børn | Vores Børn

Kan du huske dem? De fine, farvede negle, som du gik rundt med, inden du blev gravid? Nu venter du barn – og vil det kunne skade dit ufødte foster, hvis du kommer neglelak på under graviditeten?

Som kommende mor, der ønsker at gøre det bedste for den lille ny på vej, kan der være mange forholdsregler. Og de fleste af os, som har siddet og fumlet med en petit pensel og farvet vores negle, ved også, at der kan komme nogle krasbørstige lugte fra sådan en neglelaksflaske.

LÆS OGSÅ: Gravid: Sådan beskytter du din krop mod farlig kemi 

Men er neglelak så helt no-go-kemi, eller er det tilladt med lidt fest og farver på dine negle under din graviditet?

Ifølge Miljøstyrelsen, der råder på området herhjemme, må du godt bruge neglelak som gravid. Der er ikke noget forbud på området – men det er en god idé at følge visse forholdsregler.

– Du skal altid være opmærksom på, at du kommer neglelakken på selve neglepladen, og at du ikke får for meget af det ud på huden. Man skal være omhyggelig, når man tager det på, og så skal man sørge for, at der er udluftning, forklarer Jette Rud Heltved, toksikolog i Miljøstyrelsen.

Neglelak indeholder kemi

Når forholdsreglerne er vigtige, skyldes det, at neglelak indeholder kemiske stoffer, som opløsningsmidler, der blandt andet holder farven og lakken flydende, så du kan komme den på, og som fordamper bagefter.

Vi er hver dag udsat for disse stoffer i alle mulige hverdagsprodukter, og når det gælder neglelak, vil der ved normal anvendelse kun afdampe så små mængder opløsningsmidler, at Jette Rud Heltved understreger, at det ikke er farligt.

– Stofferne kan gå ind og påvirke hjernen, og de kan optages i blodet. I første omgang hos moderen, ikke i fosteret. Men som regel skal der massive koncentrationer til, før sådan nogle skader opstår, og det er ikke noget, man skal gå og være rædselsslagen over i sin dagligdag. Hvis du farver dine negle, er det så små mængder, du får ind, så derfor vil jeg ikke være så nervøs, hvis en gravid fik lyst til at male sine tånegle, siger hun.

Alt med måde og fornuft

Hvis du lige skal synke tanken om, at du som gravid møder kemiske stoffer alle mulige steder i hverdagen, er den lidt kedelige melding, at det også er dig selv, der skal finde balancen i det.

I det store, samlede billede, skal du være opmærksom på kontakten med opløsningsmidler generelt.

– Helt generelt så bidrager neglelak til alle de opløsningsmidler, som du kan komme i kontakt med – og det er den samlede effekt, der kan være skadelig. Du kan få opløsningsmidler mange steder fra, og hvis du hver eneste dag sidder og tager neglelak af og nyt på og snuser det ind, så er det jo også et bidrag. Så alt med måde og fornuft, siger Jette Rud Heltved.

Brug neglelakker med sikkerhedsvurdering

Er der så nogle typer neglelak, der er bedre end andre, når du er gravid, tænker du måske?

Helt overordnet gælder det, at de neglelakker, du kan købe herhjemme, er dækket af krav fra EU om, at alle kosmetikprodukter skal være er sikkerhedsvurderet af den ansvarlige for produkterne, som typisk er producenten eller den, der importerer dem til EU.

– Når du køber neglelak, skal du være klar over, at hvis du køber et eller andet mystisk direkte fra for eksempel Fjernøsten, kan du ikke være sikker på, at der er lavet en ordentlig sikkerhedsvurdering, lyder det fra Jette Rud Heltved.

Hun understreger, at hvis du mærker, at det begynder at prikke, eller du føler ubehag eller får en allergisk reaktion over for neglelakken, så skal du selvfølgelig ikke bruge den. Det gælder i øvrigt, om du er gravid eller ej.

Anbefalet til dig