DIY søjlebord med udtræk

Foto: bylinde.dk Pernille er helt vild med resultatet af sit hjemmelavede søjlebord.

Pernille havde ikke 30.000 kr. til et rundt søjlebord – derfor gik hun i en genbrugsbutik og skabte sit eget

Vidste du, at du kan lave et af de populære søjleborde med lister ud af et gammelt bord? Pernille Linde købte et spisebord i en genbrugsbutik – og ”sparrede” tusindvis af kroner ved at lave sit bord selv. Få en guide til et rundt søjlebord her.

Du er måske selv stødt på dem? De mange forskellige former for runde spiseborde med lister er populære for tiden, hvor de dukker op i boligblade, på sociale medier og selv i TV 2’s Nybyggerne.

Hvis du har forelsket dig i et af disse smukke borde, er du ikke den eneste. Det havde Pernille Linde fra Holstebro også – men når hun kiggede på bordenes salgspriser, var det dog med mindre kærlige øjne.

Derfor fik den kreative pædagogstuderende en god idé.

”Jeg elsker at indrette og bruger meget tid på Instagram og Pinterest, hvor jeg blev forelsket i de mange modeller af spiseborde med lister på, som begyndte at komme frem. Men da jeg er på SU, synes jeg, at mellem 10.000-30.000 kroner var mange penge. Så jeg tænkte, at det måtte man da kunne lave selv,” fortæller Pernille Linde til ALT.dk.

Derefter var der ikke langt fra tanke til handling. Dog havde hun også besluttet, at hun oveni også ønskede, at hendes drømmemodel af rundbordet skulle have udtræk.

Pernille Linde fandt derfor et gammelt træspisebord i en genbrugsbutik, købte lister i et byggemarked, og sammen med kæresten Jannik gik hun i gang med at skabe deres eget søjlebord.

Bord fra genbrug.jpgBordet fra genbrugsbutikken, som blev forvandlet. (Foto: Privat)

Hyldet på sociale medier

”Det tog min kæreste og jeg et par weekender. Det kostede os i alt 1.500 kroner, da vi havde nogle af materialerne i forvejen i værkstedet,” forklarer hun om processen.

Det færdige resultat skuffede på ingen måder.

”Jeg er helt vild med resultatet! Min kæreste var ikke med på min idé til at starte med - nok mest fordi det var én af mange - men selv han kan se, hvor fedt det er blevet,” konstaterer en glad Pernille Linde.

For at inspirere andre har hun lavet en kort video af hele processen, da hun holder af at dele sine idéer og projekter. Sammen med sin mor og søstre har hun den kreative Instagramprofil @bylinde.dk , hvor hun delte videoen, ligesom hun lagde den ud i Facebookgruppen 'Boligindretning og kreativitet', hvor hun er frivillig ambassadør og en del af deres kreative team.

Modtagelsen på de sociale medier af det hjemmelavet spisebord med lister på soklen har været overvældende for den 23-årige nordvestjyde. På Facebook har opslaget fået næsten 2.000 likes og flere hundrede kommentarer.

”Folk har simpelthen taget så godt imod mit opslag. Jeg er helt overvældet. På en dag fik vi også næsten 400 nye følgere på Instagram, så det gik meget stærkt lige pludselig. Det er fedt, når dem, som følger os, kan bruge de ting, vi laver. Jeg tror, der er en masse mænd, der er blevet sat i arbejde af deres kærester, for hold nu op, der var mange kvinder, der taggede deres mænd med en kommentar omkring, at de ønskede sig sådan et,” lyder det med et smil fra Pernille Linde.

ALT.dk har fået lov at dele Pernille Lindes guide til, hvordan du selv kan lave et rundt søjlebord med lister – du kan selv bestemme, om det skal være med eller uden udtræk.

LÆS OGSÅ: Guide: Lav selv en New York’er-inspireret spejlvæg – ud af IKEA-spejle

Søjlebord

Sådan laver du et rundt søjlebord

Materialer:

  • Et gammelt bord
  • Olie
  • Lister
  • Pladerne (til indersiden af benene)
  • Sandpapir
  • Spærtræ
  • Krydsfiner (til skelettet på benene)
  • Sort beklædning
  • Skruer
  • Filt til under listerne

Sådan gør du:

1_trin.jpg

1. Køb et brugt bord og slib det godt ned. Jeg ville gerne have at bordet var med udtræk, men det kan også laves uden (det vil gøre processen nemmere).

2. Afmontere benene.

2_trin.jpg

3. Nu skal skelettet til de nye ben opbygges. Du skal bruge en krydsfinerplade. Ud af den skærer du 2 halvmåner med en diameter på 45 cm og 2 halvmåner med en diameter på 57 cm.

4. Du tager 1 lille måne og 1 stor måne. Mellem de 2 måner opbygger du et T (set oppe fra) af spærtræ (se billede).

3_trin.jpg

5. Nu skal du have sort beklædning på. Vi fandt noget sort undertag i gemmerne og klipsede på og skar det til.

Olie_listerne.jpg

6. Giv listerne olie, inden du sætter dem på.

5_trin.jpg

6_trin.jpg

7. Nu skal listerne på. Listerne er købt i et almindeligt byggemarked. Vi har sat 36 lister hele vejen rundt. Omkredsen af benene samlet er øverst: 1,5 meter og nederst: 2 meter.

7_trin.jpg

8. Nu er benene færdig, og monteres på bordpladen. Vend bordpladen på hovedet, og sæt benene i midten, og skru dem fast. NB! Husk at brug skruer med den rette længde, da de ellers går igennem bordpladen.

8_trin.jpg

9_trin.jpg

9. Sørg for at pladerne passer perfekt sammen, så de dækker af ind til selve skelettet.

Maling_bordplade_2.jpg

10. Nu mangler du bare at give bordpladen olie. Vi har brugt hvid rustik bordpladeolie fra Junckers.Tegning_af_soejlen.jpg

Tegning_af_soejlebordet.jpg

Tips fra Pernille Linde

Hvad kan du give af gode tips til, hvad man skal gøre - og måske ikke gøre undervejs - når man vil bygge et selv?

Jeg vil anbefale, at man investerer i en multisliber eller håndsliber, da der er en masse slibearbejde.

Og man skal tro på det, da det er ikke altid sjovt igennem hele processen. Når man laver ting, man ikke har prøvet før, så vil det komme til at drille. Men når du står med det færdige produkt, er det dét hele værd.

Et godt tip kunne også være at tegne og regne på målene, inden du går i gang.

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY, Boligindretning og Ide og inspiration

610x200_woordy_knap2.jpeg