Behandling af havemøbler
SPONSORERET indhold

Sådan rengør og plejer du dine havemøbler

Hvad enten dine havemøbler står ude i vind og vejr, eller du har sat dem i læ i redskabsskuret, så er det nu tid til at tage dem i brug igen. Og det kræver en kærlig hånd, når de skal rengøres.

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
21. apr. 2020 | Bolig | ALT.dk

Det er ikke ligegyldigt, hvordan man behandler sine havemøbler. Her får du praktiske tips til hvordan du rengører og plejer dine havemøbler i både teaktræ, aluminium, plast og kunststof, så du kan bevarer dem flotte i lang tid.

Havemøbler i aluminium og plast

Havemøbler i aluminium og forskellige plastmaterialer er nærmest vedligeholdelsesfri bortset fra almindelig rengøring. Da aluminium ikke ruster, og en god pulverlakering ikke skaller af kræves der kun rengøring af overfladerne med en blød børste – eller aftørring med en klud opvredet i rent vand eller en mild sulfoopløsning. Plast og flettet plast skal have samme behandling. Pletter og alger er et stort problem udendørs og fjernes med plastrens eller Rodalon. Brug aldrig ståluld, skuremidler og ridsende svampe og undgå klorin, som gør plastmaterialer ’sprøde’. Poly-wood eller non-wood er særlige plasttyper med træ-look og skal rengøres på samme måde som de andre plastmøbler.

Havemøbler i laminat

Har man valgt havemøbler i højtryks kompaktlaminat, HPL, er arbejdet minimalt. Overfladerne på HPL havemøbler er lukkede og afviser fuldstændig alger. Snavs og fedt fjernes med en nylonsvamp eller klud, som er opvredet i vand med sulfo eller et universalrengøringsmiddel. Gentag dette med rent vand og brug ikke skuresvampe eller lignende. Hvis kanterne på dine HPL havemøbler bliver matte i farven, kan de gøres mørke igen ved at påføre lidt teakolie med en bomuldsklud. Her er det vigtigt at du undgå at ramme selve overfladerne!

Havemøbler i ubehandlet teaktræ

De meste populære havemøbler er dem i teaktræ, fordi de er formstabile og med deres høje olieindhold modstår det skiftende danske vejr – uden at tørre ud, vride, splintre eller slå revner. Men som alle udendørs overflader bliver også teak påvirket af sol og regn og bliver snavset. Derfor skal møblerne plejes og rengøres regelmæssigt – det gælder også de havemøbler, der kombinerer teak med aluminium.

Den smukke, sølvgrå farve, som ubehandlet teaktræ udvikler med årene, kan hurtig komme til at se grumset ud, når den bliver snavset. Det bedste råd her er at rense overfladerne med en kraftig opløsning af trærens eller brun sæbe og en nylonsvamp eller stiv børste. Skjoler og pletter fjernes med brun sæbe, trærens eller skurepulver. Alger i overfladen fjernes med Rodalon eller brun sæbe. Husk altid at skylle efter med rent vand.

Ru overflader kan gøres glatte med fint sandpapir og poleres efter med en tør bomuldsklud. Og husk at træet skal være helt tørt ved slibning. Ønsker du at beskytte ubehandlede teakoverflader mod fedt- og rødvinspletter, kan du smøre dem ind i en tyktflydende opløsning af sæbespåner og polere efter med en tør bomuldsklud. Behandlingen kan gentages flere gange i løbet af sæsonen.

Havemøbler i oliebehandlet teaktræ

Hvis dine møbler i oliebehandlet teak har stået udenfor i flere har de brug for en dybdegående behandling – f.eks. med et tokomponent trærensemiddel. Midlet fjerner laget af gammel snavs og olie , så det smukke træ kommer til syne. Skal de ru overflader gøres glatte, så brug fint sandpapir og derefter polleres de med en tør bomuldsklud. Teakmøblerne kan nu enten stå ubehandlede, så de med tiden får det sølvgrå look – eller behandles med en træolie til udendørs brug, dvs. med fungicid. Dette modvirker algevækst og andre belægninger. Bemærk at rå linolie ikke beskytter mod alger og derfor er uegnet. Det anbefales at vælge en olie uden farvepigment, så træets naturlige farve og struktur bevares. 

Anbefalet til dig