Orkide guide
SPONSORERET indhold

Guide: Sådan lykkes du med din orkide

De eksotiske og farverige orkideer er blevet meget populære som stueplanter og pynter i mange vindueskarme. Og det kræver faktisk ikke specielt grønne fingre, hvis du vil have succes med din orkide - og få den til at blomstre igen og igen.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
06. feb. 2022 | Bolig | ALT.dk

Orkideer vokser naturligt i trækroner, hvor de finder fodfæste i grenkløfter og lever af det organiske materiale, der samler sig i grenkløfterne og det regnvand, som løber ned ad træerne. Trods deres sarte ydre, så er orkideer faktisk nøjsomme planter, der ikke kræver meget pleje og pasning, så længe du vander dem rigtigt. Og hvis du følger nogle helt simple råd om vanding, pleje og gødning, kan du få glæde af din orkide i mange år.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan dyrker du dit eget avocadotræ

Sådan plejer du din orkide: 6 tips

1. Lys til din orkide

Planter har brug for lys for at trives. Sørg derfor for at stille din orkide lyst i blomstringsperioden. Mange tror, at orkideer ikke tåler direkte sollys, men det er kun delvist sandt. Det, som orkideer ikke kan tåle, er den varme, som direkte sollys skaber. Vær derfor opmærksom på temperaturen i vindueskarmen, inden du placerer din orkide og stil den gerne lidt væk fra vinduet for at undgå overophedning.

2. Lad blomsterne visne

Orkideer kræver ikke beskæring. Når din orkidé er afblomstret, lader du stænglen sidde på. Ofte dukker der en lille bule op på blomsterstænglen typisk der, hvor den næstnederste blomst sad, der udvikler sig til en lille sidegren med flere blomster. Hvis selve blomsterstænglen visner, klipper du den af og venter på, at den sætter en ny stængel med blomster.

LÆS OGSÅ: 8 grønne planter der renser luften

3. Vand – men ikke for meget

Det værste du kan gøre mod din orkide, er at give den for meget vand. Orkideer ånder gennem deres rødder og drukner, hvis de konstant står med ”fødderne” i vand. Vand i stedet planten én gang om ugen ved at lade vandet strømme igennem potten eller dyp hele potten i en balje vand. Løft herefter planten op og lad den dryppe af, før du sætter den tilbage i skjuleren.

4. Gødning giver blomster

Orkideer kræver ikke egentlig gødning, men hvis du vil have din orkide til at blomstre igen og igen, er det alligevel nødvendigt. Brug en særlig orkidegødning eller fortynd en almindelig stueplantegødning til en fjerdedel. Orkideer har en vækstfase (typisk fra marts til oktober), hvor de danner nye blade. I denne periode kan du med fordel gøde planten cirka en gang om måneden.

LÆS OGSÅ: Pynt boligen med potteplanter i miniformat

5. Omplantning af din orkide
Ca. hvert andet eller tredje år kan du overveje at plante din orkide om. Omplantning skal ske, når de nye skud, blade og rødder bryder frem. Det sker som regel om foråret eller senere på sommeren.

Tag planten ud af urtepotten og fjern al gammel kompost, døde rødder og visne dele. Anbring derefter planten i midten af den nye urtepotte og fyld op med ny kompost rundt om den. Tryk det ikke for hårdt til og vær forsigtig med rødderne, så de ikke knækker. I de første uger efter omplantningen skal du være forsigtig med vandingen for at undgå at rødderne rådner.

6. Send din orkide på ferie

Hvis din orkide ikke danner nye knopper, kan det være fordi, den står for varmt. Nogle sorter trives bedst helt ned til 12-13 grader, så er det længe siden, at planten har blomstret, kan du med fordel give din orkide en ferie fra varmen ved at stille den i et vindueskarm, der vender mod nord.

Kilder: planteriget.dk, idenyt.dk, haveabc.dk, orkidegartneriet

Anbefalet til dig