beskidt
SPONSORERET indhold

Det skal du gøre, når din vaskemaskine lugter

Er du en af dem, der glemmer at pleje din vaskemaskine? Vi har spurgt en rengøringsekspert, hvorfor det er vigtigt.

Af: Naja Navntoft Foto: Getty Images
12. mar. 2020 | Bolig | ALT.dk

Sure underbukser, mudret børnetøj og svedgule pletter under ærmerne på den hvide bluse. Vaskemaskinen er din bedste ven, når du vil have dit tøj rent. Men det er de færreste, der tænker, at selve maskinen skal rengøres.

Du tænker måske, at når din vaskemaskine dagligt bliver udsat for vand og sæbe, så behøver du ikke udsætte den for yderligere vask.

Men der tager du fejl.

ALT.dk har spurgt rengøringsekspert Louise Grønhøj fra rengøringsuniverset basicclean.dk til råds om, hvorfor det er vigtigt, at vi plejer vores vaskemaskine, og hvordan vi bedst gør det.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Så ofter bør du skifte dit håndklæde, hvis du vil undgå bakterier

Derfor lugter den

Rengøring af selve vaskemaskinen er noget, som mange af os ofte kommer til at glemme, fortæller Louise Grønhøj. Derfor er et af de spørgsmål, som hun rigtig ofte får da også: Hvorfor lugter min vaskemaskine?

Ifølge den erfarne ekspert skyldes problemer med klam dunst fra ens vaskemaskine, at der kommer belægning i selve maskinen, når den ikke bliver plejet. Belægningerne består af henholdsvis snavs og mikroorganismer, som ved optimale vilkår formerer sig og giver den grimme lugt.

- Vi vasker ved meget lave temperaturer - i hvert fald lavere end vi gjorde i gamle dage. De lave temperaturer kan betyde, at vaskemaskinen bliver prøvet lidt hårdere, og at den aldrig bliver renset igennem. Det giver bedre betingelser for mikroorganismer. Maskinen kan udvikle bakterier og en form for belægning, og hvis det sidder i lang tid, kan det begynde at lugte dårligt, forklarer hun.

For at kunne få den længste levetid på sin vaskemaskine, anbefaler Louise Grønhøj, at man passer og plejer sin maskine i fem trin. Noget man med fordel kan gøre et par gange om året.

- Det er mega godt givet ud at passe godt på sin maskine. Du slider rimelig hårdt på den, hvis ikke du gør maskinen ren en gang i mellem. Varmelegemerne og komponenterne inde bagved bliver medtaget, hvis ikke du får kalket af, fjernet belægning, renset fedt af og taget smulder fra tøjet ud.

De fem trin, som Louise Grønhøj anbefaler:

Trin 1: Kør maskinen igennem uden tøj

- Lad maskinen køre på et program med en høj temperatur – fra 60 grader eller derover. Her er det vigtigt, at du kun kommer vaskepulversæbe i. Du må ikke komme tekstil eller noget andet i.

Trin 2: Kør maskinen igennem med afkalker

- Vi har rigtig meget kalk i vandet i Danmark, og når man blander vandet med sæbe, dannes der det, man kalder kalksæbe. Det er en form for belægning, som mikroorganismerne elsker. Derfor er andet trin, at du kører din vaskemaskine endnu en omgang - denne gang med et afkalkningsmiddel, som eksempelvis husholdningseddike, citronsyre eller noget andet, fordi syren vil fjerne kalken inde i maskinen.

Trin 3: Rens med klud og sæbe

- Det tredje trin gælder gummirammen omkring lågen. Den skal du rengøre med en klud og mild sæbe, så den bliver renset godt af. De fleste vil opdage, at når de får kigget lidt efter, vil der være helt sort. Det er mikroorganismer, sæbe og kalk, og det kan godt komme til at lugte, hvis det får lov at samle sig.

Gummikant vaskemaskine
Foto: Getty Images

Trin 4: Sæbeskuffen

Det fjerde trin er sæbeskuffen. Den kan godt indeholde klumper, kalksæbebelægning og andet snask. Du tager skuffen ud, og skrubber den godt med afkalkningsmiddel. Kalksæbe er utrolig svært at få af, og folk går ofte kolde i processen, fordi de tror, at de bare kan fikse det med almindeligt opvaskemiddel. Men det kan de ikke. Det skal være et syreholdigt rensemiddel.

skyllemiddel
Foto: Getty Images

Trin 5: Trevlesien

- Klassikeren er at glemme trevlesien, som samler ting og snavs op i bunden af vaskemaskinen. Den skal man skrue løs en gang imellem og rense. Her kan man finde alt muligt, bl.a. hårnåle, og mikroorganismer elsker og vokser godt i fnuller og snavs.

I princippet er alle trinene rimelig nemme, siger rengøringseksperten og tilføjer: "Den klarer det meste af det selv. Det er mest besværlige er at vaske den på siden og på lågen."

Trevlesi
Foto: Getty Images

Trevlesien sidder typisk nedenunder lågen foran.

Anbefalet til dig