Chiagrød - de bedste opskrifter på grød med chia

Det lille sunde chiafrø er blevet en populær ingrediens i de danske køkkener – både i bagværk, salater og som hovedingrediens i chiagrød. Her finder du vores bedste opskrifter på den lækre grød – lavet både med

Du finder alle vores bedste opskrifter på chiagrød her:

Læs mere

Kig dig omkring, og du finder helt sikkert en ny favorit på den lækre grød, som udover at smage vidunderligt også er virkelig nem at lave. Og det bedste af det hele er – grøden kan passe sig selv natten over i køleskabet og stå klar til dig næste morgen, uden du skal røre en finger.

Hvad er chiagrød?

I bund og grund består en chiagrød af to ting: chiafrø og væske. Chiafrøene svulmer op og bliver ”geléagtige”, når de blandes med væske, og derfor kan de spises som grød, uden du behøver at varme det op i en gryde eller mikroovn.

Hvilken slags mælk skal du bruge?

Hvilken væske du vælger, at lave grøden med er helt op til dig. Du kan bruge almindelig mælk, mandeldrik, sojadrik, kokosmælk eller noget helt femte. Og så kan du vælge at pifte din chiagrød op med lidt frisk frugt, friske bær, kompot, syltetøj eller mos – det giver den geleagtige grød lidt modspil.

Hvordan tilsætter man smag?

Du kan også krydre grøden og give den smag alt efter humør – prøv fx at tilsætte vaniljekorn, lidt stødt kanel, kardemomme, lidt lynghonning eller sirup. Inden du serverer grøden, kan du give den et drys hakkede nødder, mandler, pistacienødder eller kakaonibs på toppen.

chiagroed.jpg

En god opskrift på en nem chiagrød, som du kan variere i det uendelige, får du lige her

Nem og hurtig chiagrød

(1 portion)

2 spsk chiafrø

2 dl kokosmælk/mandeldrik/minimælk/sojadrik

1 knivspids vaniljesukker/stødt kanel/kardemomme

marmelade, æblemos eller pureret frugt eller bær

Et drys pistacienødder, mandler, kakaonibs

Sådan gør du

1. Kom en skefuld marmelade/frugt/mos i bunden af et glas, og fyld op med chiafrø og kokosmælk blandet med lidt vaniljesukker.

2. Stil grøden på køl natten over, og pynt med bær og nødder.

Hvad er overnight grød?

Fordi man som regel stiller grøden i køleskabet natten over, kalder man grøden for over-night-grød. En anden populær version af denne grød, er overnight-oats, som er en havregrød, du laver på samme måde. Kan du ikke vælge, hvilken slags grød du skal lave, så prøve denne opskrift, der kombinerer chiagrød og havregrød i en skøn raw havregrød med chiafrø & kardemomme

Vegansk eller ikke vegansk?

Når du laver grøden kan du selv vælge, om du lave en vegansk version med f.eks. sojadrik eller kokosmælk, eller en ikke-vegansk version med fx skyr eller minimælk.

Hvilken frugt passer til?

Du kan kombinere stort set alle slags frugt og bær med din grød: Som hovedregel fungerer det bedst med tilberedte frugter og bær så som kompot, mos og marmelade i selve grøden. Brug de friske frugter og bær til at putte ovenpå grøden, når du skal servere den.

Michelle Kristensens chiagrød: I alle regnbuens farver

Har du lyst til at prøve kræfter med en chiagrød i flotte farver, så prøv Michelle Kristensens lækre regnbuegrød. Du kan spise grøden, som den er, eller lave den i en ’rødgrøds-version’ med jordbær og vanilje, eller en tropiskudgave med mango. Se hvordan du laver Michelle Kristensens chiagrød her 

Om chiafrø

Det sunde frø kommer fra en latinamerikansk urt, som er i familie med mynte. De små, sorte frø indeholder masser af protein, mættende kostf­ibre og en høj koncentration af vitaminer og mineraler. Desuden er indholdet af Omega-3 højt til gavn for både lever og hjerte. Ja faktisk indeholder en spiseskefuld Chiafrø lige så meget f­iber som en hel portion havregryn og som ekstra bonus også kalcium og omega-3. Derudover indeholder de små frø jern, som kvinder generelt ikke får nok af. Frøene smager nøddeagtigt og kan bruges i smoothies eller salater.
Kilde: Women’s Health

Det er ikke kun grød, du kan lave af de supersunde frø – prøv også Mette Helbæks skønne opskrift på Nemt knækbrød med chiafrø

100 g hørfrø
50 g chiafrø
150 g blandede frø, f.eks. solsikke-, græskarkerner og sesam
2 tsk. salt

Sådan bager du knækbrød med chiafrø

  1. Dæk frøene med vand, og lad dem stå på køkkenbordet i 3 timer.
  2. Sæt ovnen på 75 grader.
  3. Fordel den nu grødagtige frøblanding på en bageplade beklædt med bagepapir.
  4. Bag i ca. 2 timer, til knækbrødet er sprødt. Bræk i stykker og spis.

Vidste du.... Chiafrø er gode mod sure opstød?

Døjer du med sure opstød, kan de supersunde chiafrø måske hjælpe. Det er det høje indhold af fibre i de små frø, som hjælper med at opsuge mavesyren. Spis frøene rå eller knus dem og drys dem over salaten eller havregrøden.
Kilde: Letliv.dk