Krebinetter – mormormad, når det er bedst

Krebinetter og karbonader er vaskeægte mormormad og så absolut en klassiker indenfor det danske køkken. De sprøde krebinetter er manges livret, så de er et hit at servere for store og små til både fest og hverdag.

Her på siden finder du de bedste opskrifter på begge dele med og uden rasp – og med tilbehør i forskellige variationer. Det tæller naturligvis karbonader med sovs, kartofler og grøntsagsstuvning, men også nye og mere orientalsk-inspirerede fortolkninger.

Der er næppe nogen tvivl om, at vi elsker svin i Danmark. Faktisk elsker vi det så meget, at svinekød udgør hovedingrediensen i rigtig mange af vores nationalretter: Frikadeller, ribbensteg og koteletter i fad er blandt klassikerne, og vi kunne nævne i flæng. Til den gruppe hører også krebinetterne og karbonaderne. Det er mormormad, når det er bedst! Grundopskriften på krebinetter er ikke til diskussion. I hvert fald ikke, hvis du spørger mormor. Hun vil formentligt svare dig, at de skal laves med hakket kalve- og flæskekød – og at krebinetterne naturligvis skal dobbeltpaneres. At kartofler og en ærte-gulerods-stuvning er det eneste rigtige tilbehør hertil. Nogle vil i stedet udelukkende bruge svinekød, og mener måske heller ikke, at kødbomberne skal dobbeltpaneres. Og så er der for øvrigt også forskel på, om man kalder det for krebinetter eller karbonader.

Krydr krebinetterne

Heldigvis er der ingen, der har sagt, at krebinetter kun kan serveres med stuvninger og kogte grøntsager. Der behøver nemlig ikke gå mormor i den, når du laver de sprøde kødbomber. Du kan for eksempel tilføje friske, smagfulde krydderurter til krebinetterne. Det kunne for eksempel være dild og kørvel. Det er netop, hvad der giver smag til disse lækre krydderurtekrebinetter

Krebinetter eller karbonader?

Hvad er forskellen på krebinetter og karbonader? Det er et spørgsmål, der ikke findes et entydigt svar på. Nogle mener, at det er et spørgsmål om, hvor i landet, man er fra – at de i Jylland hedder karbonader og i Sjælland krebinetter. Andre vil mene, det handler om formen. Krebinetter er nemlig ovale, hvorimod karbonader er helt runde.

Masser af lækre karbonade- og krebinetopskrifter

Vi blander os ikke i, hvad de hedder i din bog. Men giver dig de bedste opskrifter på begge dele. Skal du lave en helt klassisk version af krebinetter, kan du bruge denne opskrift på krebinetter med flødestuvede ærter. Den er lavet med en god, fed piskefløde og er helt perfekt at servere med kogte kartofler. Og herunder får du tre varianter af karbonader, der kan spises af både mormor og dine børn:

Meget mere mormormad

Mangler du ideer til næste gang, mormor og resten af familien kommer på besøg? Her på ALT.dk finder du masser af opskrifter på dansk mad. Det gælder alt fra koteletter i fad, frikadeller og stegt flæsk til mørbradgryde og ribbensteg. Du finder også opskrifter på nye favoritter som for eksempel pulled pork, der for alvor er kommet på spisekortet i de danske hjem.

Se, hvad vi ellers skriver om: Dansk mad, Svin, Laks og Kalv